Skip to content
Намирате се в: Начало
Сега помагаме на:
ВАЖНО!!! За повече информация натиснете(кликнете) върху снимката.
Виктория Динкова
Виктория Динкова
Равносметка Печат Е-мейл
20 май 2016
Измина един месец от показните арести във фонда за лечение на деца, уволнението на почти целия му екип и подмяната с нов. Смятаме, че 30 дни са предостатъчен срок за възстановяване на нормалния ритъм на работа, още повече, че и Петър Москов разпалено заяви, че „фондът работи като часовник”.

След едно частично заседание на ОС, едно провалено и едно проведено на 18 май, да видим как точно работи този часовник:

1. От 20 април до 18 май са одобрени 57 деца, 13 имат отказ, 32 деца са отложени с различни мотиви - търсене на нови становища, свикване на консилиуми и т.н. Едно дете е пренасочено към друга институция.

2. Родителите ни търсят все по-често заради забавяне при регистриране на заявленията им и забавяне на становища (един поглед върху регистъра е достатъчен, за да се види, че родителите имат основание за притеснение).
Тук е мястото да кажем, че в момента фондът няма свои служители, освен Вася Атанасова от стария екип. Всички други са „командировани” от министерство на здравеопазването.

3. Както предупредихме, децата, които трябва да се лекуват в клиники в Европейския съюз, вече се прехвърлят към НЗОК за издаване на прословутия формуляр за планирано лечение S2. Все още никой не може или не иска да ни обясни:
- На какво нормативно основание НЗОК ще издава този документ на деца, които не са минали по процедурата на Касата? И това не е ли нарушение на правилата за дейността на НЗОК?
- Има ли Касата капацитет да поеме непланиран за 2016 год. допълнителен разход от 3-4 млн. лева, особено при положение, че вече е задлъжняла към европейски здравни фондове със 170 млн. лева?
- Ще приемат ли чуждите болници наши деца с формуляр, издаден от неплащаща здравна каса? Питаме, защото в Германия вече има редица болници, които отказват да приемат български пациенти с формуляр S2, издаден от НЗОК.

4. Новото ръководство на фонда веднага започна да противопоставя членовете на обществения съвет на лекари и нелекари. Целта е прозрачна – разделяй и владей. Резултатът е, че в един силен и ефективен допреди месец обществен съвет вече цари недоверие и напрежение.
Като добавим и факта, че директорът си позволява, в пълно нарушение на правилника, да прави писмени предложения на съвета как да гласува за всяко дете, за нас вече е очевидно, че върви бърз процес по обезсмисляне на съществуването на ОС.

Да обобщим: Хаосът е по-огромен, отколкото дори ние сме очаквали.
Всички усилия на министерството и фонда в момента са насочени само и единствено към пестене на пари от лечението на деца, особено на онези деца, за които е наложително да се лекуват в чужбина.

Да го кажем разбираемо и за Петър Москов:
Часовникът фонд в момента сочи 2013 година, министър е Таня Андреева, директор е Ива Станкова.
С всеки следващ ден се връща все по-назад. Докъде ще стигне? Логично до 2004 година. Където и ще спре.
 
Да върнем истината Печат Е-мейл
14 май 2016

Във връзка с поредното прессъобщение на МЗ, държим да уведомим министерството, че няма да допуснем да подменят твърдения, когато бъдат хванати в поредната лъжа.

Първи опит за подмяна: Лъжата на Петър Москов, че „Всяко едно от децата, които чакаха решение на 20 април, е разгледано“ се превръща в “Категорично няма деца, лечението на които е забавено.

Да върнем истината: Има 39 деца, които са забавени един месец повече, отколкото биха били, ако ГДБОП и МЗ не бяха превзели фонда на 20.04.2016.

Втори опит за подмяна: Лъжата на Петър Москов, че „1,5 млн. лв. са дадени за транспорт, преводи, консултантски, а не за лечение, а с тях е можело да се лекуват още 65 деца
плавно премина към
Неправомерното харчене на целевите средства за други цели е попречило на фонда да поеме лекарства, които не се покриват от НЗОК, да осигури медицинска апаратура за ползване в домашни условия, да гарантира целия период на грижа за деца в будна кома или да осигури продължителна рехабилитация извън тази, която касата заплаща, което би трябвало да е част от дейността на фонда.


Да върнем истината: Нито едно дете, което отговаря на критериите за финансиране, не е останало без лечение.
Фондът е финансирал и лечение на деца в будна кома (в момента има едно дете в рехабилитационна клиника в Германия, което се лекува със средства на фонда), и следоперативна рехабилитация, и апаратура за индивидуална употреба (дренажни жилетки, кислородни системи, аспиратори, апаратура за позициониране и раздвижване и др.), когато необходимостта за това е била потвърдена от експертите.

Колкото до лекарствата, по нареждане на МЗ с писмо № 74-05-67/20.02.2015 фондът започна да заплаща лекарства за детските онкохематологии в България. Проблем, който МЗ не успя да реши 5 години. (вижте повече тук, тук и тук)

За 2015 год. разходите за лекарства във фонда възлизат на 713 000 лв. Именно затова е надвишил бюджета си и МЗ го знаят отлично.
Нещо повече – знае го и Комисията по здравеопазване към Народното събрание. Предоставяме ви писмо от Павел Александров до министъра, до председателя на здравната комисия в Парламента и до обществения съвет от 7 януари 2016 год.

И така. Първо бяха „пликовете с пари”, които неусетно станаха „административни нарушения”. После се оказа, че има едни въпроси, отговорите на които не интересуват никого.
Сега нова порция крайно неумели опити за изместване на фокуса и отвличане на вниманието.
Няма да мине!

Важните въпроси остават.
Ще чакаме отговорите, защото са от огромно значение за гарантиране на правата и свободата на всеки гражданин на България:

Продължава...
 
Доклади, проверки, въпроси и отговори Печат Е-мейл
10 май 2016

Приятели,
Предоставяме ви писмо от 7 декември 2015 год., подписано от Петър Москов, с 20 въпроса към вече бившия директор на фонда за лечение на деца г-н Павел Александров, както и неговите отговори.
За удобство ги компилирахме и като въпрос-отговор. В червено сме маркирали основните обвинения на МЗ.

Публикуваме и т. нар. доклад, който Министерство на здравеопазването крие от октомври 2015 год. и даде на бТВ преди няколко дни.

Сами ще се уверите, че той повтаря почти дословно констатации от доклад на същия инспекторат от 2013 год.отговорите на Павел Александров). Разликата е само в това, че сегашният е изготвен не само от Пенка Белева, а от работна група, но пак с ръководител Пенка Белева. (Същата Пенка Белева, която е съпровождала хората от ГДБОП на 20 април в ЦФЛД. Държим да знаем в какво качество е била там. Ще изискваме конкретни отговори.)

И понеже много държим чиновниците да не бъдат анонимни, тук можете да видите заповедта за сформиране на работната група за изготвяне на доклада от 2015 год. и състава й:
Председател Пенка Белева и членове Катя Гълъбова – държавен инспектор в Инспекторат, Милена Петрова – финансов контрольор в МЗ, д-р Ивелина Георгиева – директор дирекция „Медицински дейности”, Александър Ставрев – старши юрисконсулт в дирекция „Нормативно регулиране и обществени поръчки в здравеопазването”, Йоана Бориславова – старши експерт в дирекция „Административно-информационно обслужване и човешки ресурси” и Грета Ангелова – главен инспектор в Инспекторат.

Освен въпросните доклади, за последните 3 години във фонда бяха извършени още 12 проверки от различни институции, включително Икономическа полиция и Прокуратура, които приключиха със заключения, че няма данни за извършени престъпления.

Обсъди във форума. (0 мнения) 

 
За формуляр S2, децата и 40 млн. лева Печат Е-мейл
05 май 2016
Преди да обясним защо смятаме, че новината, публикувана днес на сайта на МЗ, е неубедителен опит да се заблуди обществото и да бъде объркано още повече, ще обясним накратко какво представлява формуляр S2.

Формулярът е документ, с който пациентът отива в избрана от него болница в Европейския съюз и получава същото лечение, което би получил гражданин на съответната държава. След приключване на лечението, чуждестранната здравна каса или фонд изпращат фактурите за извършените медицински услуги на институцията, издала формуляра. Която от своя страна превежда дължимите суми.
 
И за пациента, и за болниците това е голямо улеснение, защото здравните фондове уреждат помежду си финансовите въпроси, докато лекарите и пациентите се грижат само за лечението.
Наред с това предимство, лечението с формуляр S2 е няколко пъти по-евтино от лечение като частен пациент. Причината е, че ако човек се лекува като частен пациент, болницата е свободна сама да определя цените, по които ще го лекува. Задължително в офертите за частен пациент се включват хонорари за лекуващите лекари, които понякога достигат няколко хиляди евро. А когато лечението е с формуляр, болниците лекуват по цени на клиничните си пътеки (или диагностично-свързани групи).

В България такъв формуляр се издава от 2007 год., когато станахме член на Европейския съюз.
Право да го издават имат НЗОК и Министерство на здравеопазването. Те притежават идентификационни номера, по които се разпознава коя е финансовоотговорната институция, издала формуляра. Това означава, че останалите страни-членки са приели, че тези две институции ще се разплащат със здравните каси и фондове в съюза.

(Тук отваряме малка скоба: През последните 3-4 години фондът за лечение на деца – второстепенен разпоредител към МЗ - издаваше формуляр S2 с идентификационния код на МЗ и заплащаше фактурите от бюджета си. Това е описано във всички доклади, които можете да откриете тук. По този начин фондът спести над 20 млн. евро на държавата и ускори чувствително процедурата по заминаване на децата на лечение. През 2015 год. МЗ започна да крие отделни фактури, които пристигаха в министерството, а не във фонда, като така възпрепятства директора да се разплати навреме. Вероятно тези фактури още отлежават в нечие анонимно бюро, неплатени. Ще попитате защо? Нямаме отговор.)

И още за S2:
Коя от двете институции – НЗОК и МЗ - ще плати лечението е без значение за партньорските каси. Важно е да се плати.
Въпрос на вътрешна регулация е в кои случаи ще плаща НЗОК и в кои МЗ.

Наредба № 14 (на която се позовава МЗ в днешното си съобщение) урежда условията и реда, при които Здравната каса ще издава формуляр S2 (чл. 1). Не министерството.

Цитираният чл. 22 от Наредба № 14, не дава на министъра на здравеопазването право да подписва S2. Той му дава единствено право да разреши или откаже издаването на формуляра от НЗОК в особени случаи.

Условията и реда, по които МЗ ще издава формуляра, не са разписани никъде или поне ние не знаем за такъв документ.
Продължава...
 
Разстрелът на фонда за лечение на деца Печат Е-мейл
29 април 2016

Мили приятели, родители и наши пораснали деца,

Обръщаме се към вас, с които 10 години заедно работим, вярваме, радваме се, плачем и побеждаваме тук, в общността „Спаси, дари на...”.

Към вас, които направихте чудеса за 65 болни деца в над 100 кампании. Благодарение на вас любимите ни момченца и момиченца получиха своя шанс за живот.

Някои от децата ни вече са студенти, други учат в елитни гимназии, а онези, които бяха бебета, тръгват на училище.
Имаме си и звездни деца, за които си спомняме всеки ден с много любов и тъга...

Обръщаме се към вас, хората, с които сме преживели на практика всичко и затова чувстваме най-близки. За да ви обясним. На другите няма какво да обясняваме.

На 20 април 2016 год. ГДБОП нахлу във фонда за лечение на деца. И не просто арестува и подложи на унижение целия му екип.

Хората с качулки разстреляха фонда. Показно, без съд и присъда.

С което сложиха край на 10-годишната ни неуморна работа да направим тази институция истински полезна за болните деца на България.

Да убиеш е лесно. Просто стреляш и произвеждаш труп.

Когато започнахме първата кампания за Даринка, единодушното мнение беше, че не е човешко, не е нормално, деца с тежки заболявания да разчитат на дарителска помощ, докато един фонд, създаден именно за тях, гордо връща пари в бюджета в края на годината. Бяхме наясно, че и при денонощна работа няма как да помогнем на всички нуждаещи се от лечение деца.
Затова - решихме ние - се налага да поведем битка с държавата.

Поведохме я. Бяхме постоянни и неотстъпчиви в настояването си фондът за лечение на деца да започне да работи както трябва. С ясни правила и срокове, с облекчена процедура и отговорни лица.
Знаехме какво искаме, знаехме и как трябва да се постигне.
Процесите се развиваха точно по етапите, описани от Махатма Ганди: „Първо не ти обръщат внимание, после ти се присмиват, после започват да се борят с теб, а накрая побеждаваш.
4 години търпеливо преминавахме през тези фази, с твърдото убеждение, че друг начин да сме спокойни за децата няма.

Така се стигна до срещата ни с министър Божидар Нанев и екипа му, които предизвикаха промяна в правилника на фонда, назначиха нов директор и сформираха нов обществен съвет.
Осъществиха истинска реформа.
Няма да се разпростираме върху онези събития, всичко е тук, на сайта.

Не сме се заблуждавали, че след промените нещата веднага ще тръгнат по мед и масло. Знаехме, че съпротивата на МЗ ще бъде яростна. Следващите 6 години бяха бурни, трудни, с много работа и париране на ударите на МЗ, които така и не дадоха възможност на фонда да се развие в дарителската си част.
Но въпреки всичко той работеше и помагаше на все повече деца.

До 20.04.2016 год., когато беше разстрелян от упор.

Няма да навлизаме в големи подробности защо сме категорични, че с работата на фонда, такава, каквато беше последните 6 години, е свършено, не защото не желаем, а защото това, което се подготвя сега, е същото, за което на Таня Андреева не й стигнаха няколко дни да осъществи и за което своевременно сме ви информирали.

Елементарно е. Сегашното ръководство на МЗ само продължава оттам, където министър Андреева беше спряна. И нямаме съмнения, че сегашните ще довършат започнатото от кабинета Орешарски.
А то е:
1. Общественият съвет ще бъде превърнат в лекарска комисия, без представители на пациентски организации. За разлика от предишния опит да ни изгонят, този път няма да направят грешката да изключат и БЧК, ДАЗД и АСП. Ще оставят и медиите. Само неправителствените организации и особено „Спаси, дари на...” ще бъдат отстранени. С въздишка на облекчение.

2. Ще бъде спряно със средства на фонда лечението на деца в Европейския съюз с формуляр за планирано лечение в ЕС S2.
Какво на практика означава това: Родителите ще бъдат служебно насочвани към НЗОК за издаване на въпросния формуляр, когато кандидатстват за лечение в Европа. Изключение ще има само за кандидатстващите за трансплантация.

Както неведнъж сме обяснявали, финансирането от Касата ще затрудни и забави лечението на децата, защото НЗОК не осигурява оферти за лечение и не заплаща разходи за придружител, път и престой.
Като казахме „път и престой”, само 3 дни след уволнението на Павел Александров вече имаме заявка, че заплащането на придружител е поставено под въпрос: „... той (проф Пилософ) обясни, че "едно дете няма как да отиде в чужбина да се лекува, без да бъде придружено поне от единия си родител, значи тука разходи ще се правят". "Дали тези разходи трябва да бъдат изцяло за бюджета на държавата, това е друга тема, която трябва да се дискутира.” (цитат от интервю с проф. Пилософ)

Казано като за незапознати, в момента се опипва почвата дали и как родителите ще реагират на това, че ще трябва да плащат със собствени средства пътя и престоя на себе си и болното си дете.
Ако родителите не реагират, в някоя близка сутрин ще се събудят с новината, че трябва да намерят от няколко хиляди до няколко стотин хиляди лева, за да замине детето им на лечение.

Ако намерението за прехвърляне на заплащането на лечение с формуляр S2 се осъществи, на практика фондът ще спре да финансира лечение в чужбина. Така ще се превърне в каса, заплащаща медицински изделия и лекарства за лечение в България. Обратното на онова, за което винаги сме настоявали.

Държим отново да подчертаем – всичко това е изготвено преди 2 години, сега само се подновява. Идеите са същите, хората са същите, единствено министърът е с друго име, но е същият.

Винаги сме работили с убеждението, че всеки трябва да носи отговорност за решенията и действията си. Особено се отнася за държавните чиновници, на които ние плащаме заплатите. Анонимността и безотговорността им е проблем за цялото ни общество.

Затова заявяваме, че от днес нататък ще насочваме към Петър Москов всеки родител, който ни потърси за помощ за лечението на детето си.

Повече кампании няма да организираме.

След като показахме, че има работещ начин децата да не разчитат на дарителската милост, нямаме нито ресурс, нито желание да се връщаме 10 години назад и да започваме всичко отначало.

Решението ни е тежко. Прилича на решение за спиране на животоподдържаща апаратура - по някакъв начин знаеш, че животът не може да продължи такъв, какъвто го познаваш и обичаш, а е трудно, дяволски трудно. Защото този апарат е и за двете страни, и е част от душите ни.

Чехов е бил лекар и казва, че никой не знае къде се намира душата, но всеки знае как боли. Много ни боли, но сме достатъчно дълго на бойното поле, за да знаем кога трябва да спрем апарата.

Кампанията за Вики ще продължи до набиране на необходимата сума. Ще ви информираме и за всички новини за децата ни. Ще продължим да участваме в обществения съвет до август, когато изтича мандата на нашия представител.

Във всички случаи - тук сме.

Не сме разстреляни.

Заедно сме.

Благодарим ви, близки хора!

 Обсъди във форума. (2 мнения)

 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Още по темата:

Регистрация:

Банкови сметки:

Виктория Динкова

Абонамент за бюлетин

От тук можете да се абонирате за бюлетина с актуални новини от нашия сайт.


Гореща линия:

За въпроси, предложения и допълнителна информация, можете да звъните на следните четири телефона:

0888 38 50 50

0899 31 23 40

09:00 - 22:00ч.

Или да пишете на:
team(AT)save-darina.org

От галерията:

Нови потребители:

Общо потребители: 1220
  • Росен Димитров (4)
  • Georgi Korfonozov (1)
  • Евгения Николаева Илиева (3)
  • Milen (1)
  • deribeev (60)
  • Цветина Иванова (1)
  • Данко Димитров (1)
  • Надя (275)

Продавач на надежда

Аудио клип за сайта

Изтегляне на клипа.
 
Ръководство за родители на болни деца

Партньори:

Advertisement

Изпрати картичка

Advertisement

Брояч на посещенията

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
посещения от 12/12/2006

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.