Skip to content
Намирате се в: Начало
Сега помагаме на:
ВАЖНО!!! За повече информация натиснете(кликнете) върху снимката.
Виктория Динкова
Виктория Динкова
Бог да пази децата ни! Печат Е-мейл
20 април 2016
Скъпи приятели и съмишленици,

Свидетели сме на поредния управленски произвол, маскиран с нелепи обвинения за злоупотреби във Фонда за лечение на деца. Всички досегашни проверки, включително и приключилата преди месец на прокуратурата, завършиха с мнение, че няма данни за каквито и да е закононарушения.

Както знаете, има представител на "Спаси, дари на..." в Обществения съвет, има представители и на медиите и други неправителствени организации. Което прави такива злоупотреби невъзможни.
Самият факт, че нахлуването на ГДБОП е извършено минути преди заседание на Обществения съвет, показва търсената показност, която сме сигурни, че ще завърши като жалка оперетност.

Убедени сме, че случващото се в момента е поредният опит да бъде сменен директора на фонда с удобен на чиновниците в Министерството на здравеопазването, за да могат да бъдат насочвани средствата за лечение към подходящи наши лекари, клиники и доставчици на медицински изделия. Нещо, което Павел Александров прекрати веднага щом застана на поста. И което му струваше уволнението и замяната с онова недоразумение Ива Станкова, съсипала всичко само за 6 месеца.

Споделяме това с Вас, защото сме наясно, че такива действия неминуемо ще доведат до унищожаването на тази структура и от там, до сериозни и често непреодолими проблеми в лечението на малките пациенти.

Бог да пази децата ни!

С актуална информация за развитието на събитията, мнението на родителите, медиите и обществеността може да се запознаете на страницата на "Спаси, дари на..." във Фейсбук - www.facebook.com/savedarina

Обсъди във форума. (1 мнения)

 
Новини за Велизарка Печат Е-мейл
06 януари 2016

На 16.12. се прибрахме благополучно от Германия. Всичко мина добре. След като проф. Щробл прегледа Велизара отново, прецени, че не е необходима операция на левия крак (супракондиларна деротационна остеотомия), както беше написал при прегледа януари месец. Сметна за необходимо да оперира само ходилата и пръстите на крачета (мускулите и сухожилията на ходилата). А изкривяването на крака ще се коригира с ортези, с които ще стои около месец, а след това ще спи с тях около година. Също така ще трябва да носи и специални обувки.

Не се съмняваме, че професорът е направил най-доброто за Велизара. На 02.02.2016 г. сме записани за контролен преглед във Виена. Докато сме там, ще отидем на преглед и в урологичната клиника в Линц при доктор Коен. Благодарим на всички за подкрепата!


Скъпи приятели, желаем ви успешна и ползотворна 2016 година, наситена с добри новини като тази!

 
Парите са преведени Печат Е-мейл
23 ноември 2015
Днес по сметката на ЦФЛД са постъпили дължимите суми от Министерство на здравеопазването. В кратък срок фондът ще се разплати с болниците в чужбина и България.

Разчитаме оттук нататък на по-отговорно и коректно отношение на МЗ към живота и успешното лечение на децата.

Очакваме МЗ да подготви в скоро време предложения за решаване на въпросите, свързани с констатациите от проверката на Инспектората, преминаване на финансирането на медицински изделия от фонда към НЗОК и издаването на формуляр S2 за планирано лечение в ЕС от директора на ЦФЛД, които да бъдат обсъдени на среща между министерството, касата и фонда.
 
Дълг от над 1 млн 700 хил лв. към чужди клиники застрашава живота на деца Печат Е-мейл
17 ноември 2015

Какъв е проблемът?
Център „Фонд за лечение на деца“ не разполага с автономен бюджет. Всеки месец директорът на Фонда изпраща до финансовата дирекция на МЗ решенията за подпомагане на деца за лечение у нас и в чужбина, а министерството превежда необходимата сума по сметката на ЦФЛД.

През последните два месеца обаче това не се случва. В момента Фондът дължи над 1 млн и 700 хил лв на чужди клиники и още над 630 хил лв на партньори в България.

Това поставя в риск живота на децата, чието лечение тепърва предстои. Много чужди клиники отказват да приемат пациенти от държава, която не се разплаща навреме. Предвид факта, че България изобщо не може да предостави лечение на някои тежки и спешни диагнози, отказът на МЗ да преведе необходимите средства е престъпен, независимо какви технически и административни аргументи се представят.

Какво отговори МЗ?
Покана получихме в неделя следобед, след като настоящата пресконференция беше обявена.

Срещнахме се със зам.-министър Бойко Пенков и още четирима експерти на ведомството. Даденото обяснение, че средствата не са преведени заради непредоставени от директора на ЦФЛД протоколи от заседанията на Обществения съвет, не ни удовлетворява по няколко причини:

1. Забавянето на плащането застрашава живота на деца и не може да бъде аргументирано с липса на второстепенни административни документи;
2. Протоколите от заседанията на обществения съвет не са финансов документ. ОС има консултативна функция, а средствата се отпускат въз основа на заповед на директора на ЦФЛД;
3. Всички поискани от МЗ протоколи и съпътстваща документация са изпращани своевременно до администрацията на МЗ, за което има издадени придружаващи писма с изходящ номер и дата от ЦФЛД.

Има ли нарушения във Фонда и защо отговорът на този въпрос е тайна?
Научихме от служителите в администрацията на Фонда, че през август са били проверявани от Инспектората към МЗ, и лично от директорката му Пенка Белева. Очакваше се докладът от проверката да излезе през септември. До края на месеца копие от този документ не беше получен нито от директора на ЦФЛД, нито от членовете на Обществения съвет. Достигнаха обаче слухове, че такъв документ съществува, и в него са констатирани груби нарушения. Докладът бил в работната група. Каква е целта на работната група, кои са членовете й и за какви „груби нарушения“ става дума, публична официална информация липсва и до днес, затова БДФ я изиска по Закона за достъп до обществена информация.

Кой има интерес?
Трудно можем да си представим, че някой може да вижда финансови облаги в лечението на тежко болни деца. За съжаление обаче нямаме друго обяснение на настоящата ситуация.

Злоупотреби при лечение на деца в чужбина са невъзможни. Фондът заплаща на болниците или здравните фондове по фактура, по банков път. При работа с клиники в ЕС се ползва формуляр S2 – документ по линия на европейските регламенти за планово лечение в чужбина. Той дава възможност децата да се лекуват на значително по-ниски цени, благодарение на което за 4 години на държавата са спестени над 40 млн лв.

От години алармираме, че Фондът изразходва огромна част от бюджета си (около половината) за заплащане на медицински изделия при операции в България. Убедени сме, че това финансиране трябва да се извършва от НЗОК. Преди година Общественият съвет на ЦФЛД създаде вътрешни правила за работа, които задължиха болниците да правят обществени поръчки за въпросните изделия и подобриха отчетността. Фондът обаче не разполага нито с бюджета, нито с административния капацитет на НЗОК, нито пък има право на контролни функции. Това ни кара да смятаме, че именно това перо крие най-голям риск от злоупотреби.

Затова на обещаната от МЗ тристранна среща между Фонда, министерството и НЗОК, отново ще настояваме заплащането на медицински изделия да се извършва от НЗОК.

Една работеща институция се саботира от хора, които желаят да поемат управлението й. Можем само да подозираме защо.

 
Новини за Божидар Стоянов Печат Е-мейл
07 ноември 2015
Щастливи сме, че вече сме в къщи след почти двумесечен престой по повод операцията на Боби в Германия. Смеем да кажем, че след сериозни тревоги, възстановяването тръгна в правилната посока. Но нека бъдем последователни в разказа си.

Интервенцията бе извършена на 01.09.2015 г. Мина успешно, казват докторите, направили са максимално каквото може да се направи в неговия случай.

И така, след изписване, се наложи за четири седмици да потърсим квартира, тъй като 40 дни след операцията ни предстоеше контролен преглед и едноседмична рехабилитация, отново на стационар в клиниката. През това време, по препоръка на лекарите, му осигурихме допълнителна рехабилитация извън клиниката.

Скъпи приятели, сигурно е излишно да говорим за всички страхове и тревоги, които изживяхме, и не на последно място езиковата бариера. Изключително благодарни сме на Ани, млада наша сънародничка, живееща недалеч от Ашау. С безкористност и съпричастност в най-трудните ни моменти тя беше не само много добър преводач, а и наша опора. Тя държеше ръчичката на Боби, успокояваше го и му даваше примери за смелост и борбеност.

За съжаление, имахме и сериозен инцидент след наложилия се повторен прием за едноседмичната рехабилитация. Грубо издърпване на крачето от страна на лекарка провокира непоносими и нестихващи болки на детето, което наложи редица допълнителни консултации и обсъждания за евентуално гипсиране и използване на шини. В крайна сметка, кракът не се гипсира, но ние си тръгнахме много притеснени от Германия, незнаейки какво ни очаква. Слава Богу, Боби се успокои и болката започна да затихва. С идването си веднага набавихме проходилка и той почти горд, макар и изпитващ все още болка, с всеки изминал ден увеличава продължителостта на разходките си с нея.

Щастливи сме да видим, че детето ни е много по-изправено в походката си, нещо за което преди само можехме да мечтаем. От няколко дни всеки ден пътуваме за рехабилитация до Горна Баня. Явно е, че борбата продължава, но по-важното е, че в моментите, в които забравяше за болката, нашето момченце раздаваше слънчеви усмивки.
Вярваме, че тази усмивка ще бъде все по-широка. И това се дължи на доброто чудо „Спаси, дари на...” и на всички добри хора, които помагат да се сбъдват чудесата.

Много ни се иска Боби да върне това добро!

Ще държим Вас, а чрез Вас и всички сърцати хора, които ни помогнаха, в течение за следващите стъпки, свързани с възстановяването на Боби и изразходване на средствата.


Възхищаваме ти се и знаем, че ще успееш, силно и цветно наше момче!

Обсъди във форума. (0 мнения)

 
Кампанията за Божидар Папазов засега приключва Печат Е-мейл
06 ноември 2015
Приятели, с облекчение ви информираме, че Фондът за лечение на деца поднови финансирането на лечението на Божидар в „Институт по имунология и клетъчна биология д-р Клер” Мюнхен.
Това стана възможно след като родителите му заведоха дело и Административен съд София-град отмени като незаконосъобразно решението, с което ЦФЛД едностранно прекрати договора за финансиране преди 2 години.

Чувстваме се удовлетворени, но оставаме в готовност да подновим кампанията, ако във фонда настъпят неблагоприятни събития, сигнали за каквито напоследък има. Защото знаем, че при необмислени и резки сътресения в ЦФЛД, първите потърпевши са болните деца.
 
Ярък пример са именно децата, лекуващи се при д-р Клер, които станаха жертва на чиновнически амбиции и политически интриги преди 2 години.

Най-лошото е, че никой не понесе отговорност за спряното лечение на 13 деца, заради което при някои се стигна до рецидив на заболяването. Докато продължава да съществува тази анонимна безнаказаност и безотговорност, особено когато се отнася за здравето на деца, не можем да бъдем спокойни. Нито можем да очакваме истинска, дълбока реформа.


Благодарим ви, че помогнахте на Божидар да не спира лечението си! Желаем на момчето ни бързо и трайно излекуване!

Благодарим!

Обсъди във форума. (0 мнения)  

 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Още по темата:

Регистрация:

Банкови сметки:

Виктория Динкова

Абонамент за бюлетин

От тук можете да се абонирате за бюлетина с актуални новини от нашия сайт.


Гореща линия:

За въпроси, предложения и допълнителна информация, можете да звъните на следните четири телефона:

0888 38 50 50

0899 31 23 40

09:00 - 22:00ч.

Или да пишете на:
team(AT)save-darina.org

От галерията:

Нови потребители:

Общо потребители: 1220
  • Росен Димитров (4)
  • Georgi Korfonozov (1)
  • Евгения Николаева Илиева (3)
  • Milen (1)
  • deribeev (61)
  • Цветина Иванова (1)
  • Данко Димитров (1)
  • Надя (275)

Продавач на надежда

Аудио клип за сайта

Изтегляне на клипа.
 
Ръководство за родители на болни деца

Партньори:

Advertisement

Изпрати картичка

Advertisement

Брояч на посещенията

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
посещения от 12/12/2006

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.