Skip to content
Намирате се в: Начало
В момента няма активни кампании
Становище Печат Е-мейл
10 юни 2016

Становище на неправителствени организации и граждани, ангажирани със съхраняване на функциите и работата на Фонда за лечение на деца, относно внушенията на материала „Афери със здравето”, излъчен в предаването

bTV Репортерите на 04. и 05.06.2016 год.

Ние, неправителствените организации и гражданите, ангажирани със съхраняване на дейността на Фонда за лечение на деца в полза на българските деца и техните родители, намираме за свое задължение да опровергаем пред широката общественост неверните и манипулативни твърдения на разследващите журналисти Канна Рачева, Мария Савкова, Петър Нанев и Теодора Трифонова, представени в материала „Афери със здравето”, излъчен в предаването bTV Репортерите на 04. и 05.06.2016 год.

Предварителният анонс на предаването, в което участват и наши представители като част от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, беше за разследване на възможните злоупотреби при закупуването и поставянето на медицински изделия (МИ), т.нар. „импланти”, в България.

Обществена тайна е, че подобни злоупотреби има. Достатъчно е да бъдат сравнени цените на тези медицински изделия в България и чужбина, за да бъде установено, че цените им в България са двойно или тройно завишени спрямо цените им в други държави от ЕС. Всеки български гражданин, изпаднал в незавидното положение да се нуждае от поставянето на подобни импланти, които по правило не влизат (или не се покриват изцяло) в цената на клиничната пътека, и се заплащат лично от пациентите, може да разкаже за сериозните затруднения, които среща при финансирането на необходимото му лечение.

Вероятната причина за завишените цени на имплантите се корени в обвързването на цената им с комисионни за фирмите-вносители и опериращите лекари. Разбира се, това е неморално, но в някаква степен обяснимо, предвид ниската стойност на лекарския труд в държавата ни. А когато веднъж се съгласиш да нарушиш по този начин професионалния и човешкия си интегритет, крачката до извършването на ненужни операции с цел увеличаване на приходите от комисионни, е малка и лесна. „Сметката” я плащат пациентите, а в този случай конкретно болните деца, които се подлагат многократно на оперативни интервенции, анестезия, болничен престой и възстановяване без явна полза, а често и с вреда за здравословното им състояние.

Внушението обаче, че Фондът за лечение на деца, а в частност неговият бивш директор г-н Павел Александров, е участвал и се е облагодетелствал финансово от подобна „схема”, е за момента недоказано и в една правова държава би представлявало клевета до доказване на противното. Смесването на двете теми, както е представено в предаването „Афери със здравето”, изглежда тенденциозно и манипулативно, и говори на запознатите най-вече за поръчкова журналистика. Или в най-добрия случай за професионална немощ.

Продължава...
 
Протест срещу унищожаването на Фонда за лечение на деца Печат Е-мейл
29 май 2016

 

 

На снимката по-горе пише, че Център "Фонд за лечение на деца" дарява усмивки. За съжаление в момента това не отговаря на истината.

Вярваме, че болните деца и техните семейства имат право на работещ механизъм за подпомагане! Да се съберем на 01. 06. 2016г, сряда, в 10.00ч, пред Министерството на здравеопазването, за да го изискаме!

Мина повече от месец от показното нахлуване на ГДБОП в Център „Фонд за лечение на деца“. Изминалото време недвусмислено показа, че инициаторите на тази акция са целяли нещо различно от доброто на тежко болните деца. Какво е то и до днес остава неясно зa българските граждани.
Равносметката обаче е следната – на единственото провело се в този период редовно заседание на Обществения съвет бяха разгледани 86 деца, повече от половината от които не бяха одобрени за лечение. Повече от 20 деца очакват одобрение на документите им още от проваленото от арестите заседание на 20-ти април. Новото ръководство Фонда в нарушение на действащия правилник на ЦФЛД затруднява достъпа на болни деца отговарящи на всички условия на Фонда за лечение в чужбина. Въведени са нови процедури, които не са описани в нито един нормативен документ. Одобрените от Фонда за лечение деца се пренасочват към НЗОК и АСП, където родителите трябва да чакат допълнително време за решение на съответната институция за финансирането на лечението в ЕС (НЗОК) и/или на разходите за придружител и престой – в АСП. Документите на децата, кандидатстващи за подкрепа от Фонда не се завеждат своевременно в регистъра, което прави невъзможно проследяването на сроковете за разглеждането им. Новата администрация на Фонда отказва да се съобразява и с насрочените от чуждите клиники дати за лечение на децата, и в разрез с действащия правилник назначава допълнителни прегледи и консилиуми на кандидатстващи и дори на вече одобрени за лечение деца. В търсене на аргумент за спиране на деца от лечение в чужбина се изискват становища не само от утвърдените експерти на Фонда, а и от консултанти, които не работят с деца и не могат да направят реална оценка на медицинския казус и предложения метод на лечение. Нарушен е и интегритетът на Обществения съвет към Фонда, който доскоро работеше като единно цяло в името на своевременното и адекватно лечение на всички деца.

Протестираме срещу:

 • Въвеждането на нови изисквания и процедури по едноличното решение на директора, без те да са част от действащия правилник;
 • Многократното отлагане на подпомагането на деца без никакъв обоснован аргумент;
 • Неглижирането на ролята на Обществения съвет, пренебрегването и подмяната на решенията му.
Настояваме за:
 • Ясно публично оповестяване от страна на МЗ на намеренията му за промени в ЦФЛД
 • Стриктно спазване на утвърдените процедури и практики, в интерес на болните деца и техните родители, до легитимна промяна на Правилника на ЦФЛД;
 • Прозрачност при работата по промяна на Правилника;
 • Назначаване на постоянна, компетентна администрация.

Бъдете с нас! Всеки е важен!

Линк към събитието във Фейсбук

 
Равносметка Печат Е-мейл
20 май 2016
Измина един месец от показните арести във фонда за лечение на деца, уволнението на почти целия му екип и подмяната с нов. Смятаме, че 30 дни са предостатъчен срок за възстановяване на нормалния ритъм на работа, още повече, че и Петър Москов разпалено заяви, че „фондът работи като часовник”.

След едно частично заседание на ОС, едно провалено и едно проведено на 18 май, да видим как точно работи този часовник:

1. От 20 април до 18 май са одобрени 57 деца, 13 имат отказ, 32 деца са отложени с различни мотиви - търсене на нови становища, свикване на консилиуми и т.н. Едно дете е пренасочено към друга институция.

2. Родителите ни търсят все по-често заради забавяне при регистриране на заявленията им и забавяне на становища (един поглед върху регистъра е достатъчен, за да се види, че родителите имат основание за притеснение).
Тук е мястото да кажем, че в момента фондът няма свои служители, освен Вася Атанасова от стария екип. Всички други са „командировани” от министерство на здравеопазването.

3. Както предупредихме, децата, които трябва да се лекуват в клиники в Европейския съюз, вече се прехвърлят към НЗОК за издаване на прословутия формуляр за планирано лечение S2. Все още никой не може или не иска да ни обясни:
- На какво нормативно основание НЗОК ще издава този документ на деца, които не са минали по процедурата на Касата? И това не е ли нарушение на правилата за дейността на НЗОК?
- Има ли Касата капацитет да поеме непланиран за 2016 год. допълнителен разход от 3-4 млн. лева, особено при положение, че вече е задлъжняла към европейски здравни фондове със 170 млн. лева?
- Ще приемат ли чуждите болници наши деца с формуляр, издаден от неплащаща здравна каса? Питаме, защото в Германия вече има редица болници, които отказват да приемат български пациенти с формуляр S2, издаден от НЗОК.

4. Новото ръководство на фонда веднага започна да противопоставя членовете на обществения съвет на лекари и нелекари. Целта е прозрачна – разделяй и владей. Резултатът е, че в един силен и ефективен допреди месец обществен съвет вече цари недоверие и напрежение.
Като добавим и факта, че директорът си позволява, в пълно нарушение на правилника, да прави писмени предложения на съвета как да гласува за всяко дете, за нас вече е очевидно, че върви бърз процес по обезсмисляне на съществуването на ОС.

Да обобщим: Хаосът е по-огромен, отколкото дори ние сме очаквали.
Всички усилия на министерството и фонда в момента са насочени само и единствено към пестене на пари от лечението на деца, особено на онези деца, за които е наложително да се лекуват в чужбина.

Да го кажем разбираемо и за Петър Москов:
Часовникът фонд в момента сочи 2013 година, министър е Таня Андреева, директор е Ива Станкова.
С всеки следващ ден се връща все по-назад. Докъде ще стигне? Логично до 2004 година. Където и ще спре.
 
Да върнем истината Печат Е-мейл
14 май 2016

Във връзка с поредното прессъобщение на МЗ, държим да уведомим министерството, че няма да допуснем да подменят твърдения, когато бъдат хванати в поредната лъжа.

Първи опит за подмяна: Лъжата на Петър Москов, че „Всяко едно от децата, които чакаха решение на 20 април, е разгледано“ се превръща в “Категорично няма деца, лечението на които е забавено.

Да върнем истината: Има 39 деца, които са забавени един месец повече, отколкото биха били, ако ГДБОП и МЗ не бяха превзели фонда на 20.04.2016.

Втори опит за подмяна: Лъжата на Петър Москов, че „1,5 млн. лв. са дадени за транспорт, преводи, консултантски, а не за лечение, а с тях е можело да се лекуват още 65 деца
плавно премина към
Неправомерното харчене на целевите средства за други цели е попречило на фонда да поеме лекарства, които не се покриват от НЗОК, да осигури медицинска апаратура за ползване в домашни условия, да гарантира целия период на грижа за деца в будна кома или да осигури продължителна рехабилитация извън тази, която касата заплаща, което би трябвало да е част от дейността на фонда.


Да върнем истината: Нито едно дете, което отговаря на критериите за финансиране, не е останало без лечение.
Фондът е финансирал и лечение на деца в будна кома (в момента има едно дете в рехабилитационна клиника в Германия, което се лекува със средства на фонда), и следоперативна рехабилитация, и апаратура за индивидуална употреба (дренажни жилетки, кислородни системи, аспиратори, апаратура за позициониране и раздвижване и др.), когато необходимостта за това е била потвърдена от експертите.

Колкото до лекарствата, по нареждане на МЗ с писмо № 74-05-67/20.02.2015 фондът започна да заплаща лекарства за детските онкохематологии в България. Проблем, който МЗ не успя да реши 5 години. (вижте повече тук, тук и тук)

За 2015 год. разходите за лекарства във фонда възлизат на 713 000 лв. Именно затова е надвишил бюджета си и МЗ го знаят отлично.
Нещо повече – знае го и Комисията по здравеопазване към Народното събрание. Предоставяме ви писмо от Павел Александров до министъра, до председателя на здравната комисия в Парламента и до обществения съвет от 7 януари 2016 год.

И така. Първо бяха „пликовете с пари”, които неусетно станаха „административни нарушения”. После се оказа, че има едни въпроси, отговорите на които не интересуват никого.
Сега нова порция крайно неумели опити за изместване на фокуса и отвличане на вниманието.
Няма да мине!

Важните въпроси остават.
Ще чакаме отговорите, защото са от огромно значение за гарантиране на правата и свободата на всеки гражданин на България:

Продължава...
 
Доклади, проверки, въпроси и отговори Печат Е-мейл
10 май 2016

Приятели,
Предоставяме ви писмо от 7 декември 2015 год., подписано от Петър Москов, с 20 въпроса към вече бившия директор на фонда за лечение на деца г-н Павел Александров, както и неговите отговори.
За удобство ги компилирахме и като въпрос-отговор. В червено сме маркирали основните обвинения на МЗ.

Публикуваме и т. нар. доклад, който Министерство на здравеопазването крие от октомври 2015 год. и даде на бТВ преди няколко дни.

Сами ще се уверите, че той повтаря почти дословно констатации от доклад на същия инспекторат от 2013 год.отговорите на Павел Александров). Разликата е само в това, че сегашният е изготвен не само от Пенка Белева, а от работна група, но пак с ръководител Пенка Белева. (Същата Пенка Белева, която е съпровождала хората от ГДБОП на 20 април в ЦФЛД. Държим да знаем в какво качество е била там. Ще изискваме конкретни отговори.)

И понеже много държим чиновниците да не бъдат анонимни, тук можете да видите заповедта за сформиране на работната група за изготвяне на доклада от 2015 год. и състава й:
Председател Пенка Белева и членове Катя Гълъбова – държавен инспектор в Инспекторат, Милена Петрова – финансов контрольор в МЗ, д-р Ивелина Георгиева – директор дирекция „Медицински дейности”, Александър Ставрев – старши юрисконсулт в дирекция „Нормативно регулиране и обществени поръчки в здравеопазването”, Йоана Бориславова – старши експерт в дирекция „Административно-информационно обслужване и човешки ресурси” и Грета Ангелова – главен инспектор в Инспекторат.

Освен въпросните доклади, за последните 3 години във фонда бяха извършени още 12 проверки от различни институции, включително Икономическа полиция и Прокуратура, които приключиха със заключения, че няма данни за извършени престъпления.

Обсъди във форума. (0 мнения) 

 
За формуляр S2, децата и 40 млн. лева Печат Е-мейл
05 май 2016
Преди да обясним защо смятаме, че новината, публикувана днес на сайта на МЗ, е неубедителен опит да се заблуди обществото и да бъде объркано още повече, ще обясним накратко какво представлява формуляр S2.

Формулярът е документ, с който пациентът отива в избрана от него болница в Европейския съюз и получава същото лечение, което би получил гражданин на съответната държава. След приключване на лечението, чуждестранната здравна каса или фонд изпращат фактурите за извършените медицински услуги на институцията, издала формуляра. Която от своя страна превежда дължимите суми.
 
И за пациента, и за болниците това е голямо улеснение, защото здравните фондове уреждат помежду си финансовите въпроси, докато лекарите и пациентите се грижат само за лечението.
Наред с това предимство, лечението с формуляр S2 е няколко пъти по-евтино от лечение като частен пациент. Причината е, че ако човек се лекува като частен пациент, болницата е свободна сама да определя цените, по които ще го лекува. Задължително в офертите за частен пациент се включват хонорари за лекуващите лекари, които понякога достигат няколко хиляди евро. А когато лечението е с формуляр, болниците лекуват по цени на клиничните си пътеки (или диагностично-свързани групи).

В България такъв формуляр се издава от 2007 год., когато станахме член на Европейския съюз.
Право да го издават имат НЗОК и Министерство на здравеопазването. Те притежават идентификационни номера, по които се разпознава коя е финансовоотговорната институция, издала формуляра. Това означава, че останалите страни-членки са приели, че тези две институции ще се разплащат със здравните каси и фондове в съюза.

(Тук отваряме малка скоба: През последните 3-4 години фондът за лечение на деца – второстепенен разпоредител към МЗ - издаваше формуляр S2 с идентификационния код на МЗ и заплащаше фактурите от бюджета си. Това е описано във всички доклади, които можете да откриете тук. По този начин фондът спести над 20 млн. евро на държавата и ускори чувствително процедурата по заминаване на децата на лечение. През 2015 год. МЗ започна да крие отделни фактури, които пристигаха в министерството, а не във фонда, като така възпрепятства директора да се разплати навреме. Вероятно тези фактури още отлежават в нечие анонимно бюро, неплатени. Ще попитате защо? Нямаме отговор.)

И още за S2:
Коя от двете институции – НЗОК и МЗ - ще плати лечението е без значение за партньорските каси. Важно е да се плати.
Въпрос на вътрешна регулация е в кои случаи ще плаща НЗОК и в кои МЗ.

Наредба № 14 (на която се позовава МЗ в днешното си съобщение) урежда условията и реда, при които Здравната каса ще издава формуляр S2 (чл. 1). Не министерството.

Цитираният чл. 22 от Наредба № 14, не дава на министъра на здравеопазването право да подписва S2. Той му дава единствено право да разреши или откаже издаването на формуляра от НЗОК в особени случаи.

Условията и реда, по които МЗ ще издава формуляра, не са разписани никъде или поне ние не знаем за такъв документ.
Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Още по темата:

Регистрация:

Абонамент за бюлетин

От тук можете да се абонирате за бюлетина с актуални новини от нашия сайт.


Гореща линия:
team(AT)save-darina.org

От галерията:

Нови потребители:

Общо потребители: 1221
 • mitko (1)
 • Росен Димитров (4)
 • Georgi Korfonozov (1)
 • Евгения Николаева Илиева (3)
 • Milen (1)
 • deribeev (61)
 • Цветина Иванова (1)
 • Данко Димитров (1)

Продавач на надежда

Аудио клип за сайта

Изтегляне на клипа.
 
Ръководство за родители на болни деца

Партньори:

Advertisement

Изпрати картичка

Advertisement

Най-четени:

Брояч на посещенията

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
посещения от 12/12/2006

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.