Skip to content
Намирате се в: Начало Форум
Йордан Петров
Администратор
Мнения: 7858
graphgraph
 
Вижте профила на потребителя
Спаси, дари на... пред bTV - 2010/01/01 21:53 Репортаж на Милена Филчева - http://www.btv.bg/news/ news_details.pcgi?cont_id=149759

Преди три години усилието да бъде спасен един детски живот променя живота на 15-тина възрастни. Този детски живот днес вече е само спомен. Възрастните обаче продължават да спасяват десетки деца.
Историята на хората, които преди три години започват да събират пари за лечението на 3-годишната Дарина от Варна, е проста и невероятна, като всяко чудо. Хора от различни градове и професии, познати само от форум в Интернет, отделят всекидневно време, мисъл и средства, за да помагат. Нямат офис, разчитат на приятели, най-големият им капитал е доверието.
„Не сме започвали с мисълта да продължим толкова дълго, не сме започвали с мисълта, че това ще се превърне в основно занимание, започнахме с идеята да помогнем на едно конкретно дете. Докато вървеше трансплантацията, после операции после други неща за Даринка, се оказа че са се обадили и други деца и така нещата се завъртяха”, спомня си Веселина Георгиева.
"Сайта ни съществува, защото не работи държавата, ако държавата работеше - от сайта нямаше да има смисъл", смята Йордан Петров.
Дарина си отиде от този свят на 30 май 2007 година. Но нейната кауза прерасна в сайт и мисия – "Спаси, Дари на...".

Вече сме ви срещали със 17-годишния Георги от Ямбол. Бъбречна трансплантация в Италия, финансирана от благотворителност, включително чрез сайта "Спаси Дари на", връща момчето към живота.
"И когато бяха премахнати всички тръби от мен и заздравени всички операции, първото нещо, което направих, беше да се наям хубаво с всичко, което цял живот ми беше забранявано. Сега имам да наваксвам материала в училище и живота ... като тийнейджър", каза тогава момчето.
Сега средства се събират за Анна. На сайта е качен отчет за всеки лев и дарител. Наръчник как да се задейства държавната администрация, показало за пациентските права.
"Надяваме се да бъде прието постановлението от Министерски съвет и Фонда за лечение на деца да започне да функционира както започнаха да работят Фондът за репродуктивно здраве и Фондът за лечение в чужбина", признава Йордан.
"Мечтаем си за деня в който от нас няма да има нужда, т. е. за всички деца ще се полагат адекватни грижи", казва Веселина.
А до тогава същите хора ще поддържат и още един сайт Koleda365.org - там надежда събират хора над 18 години.


Ето още каузи и деца, които подкрепя медията - http://www.btv.bg/news/news_by_cat.pcgi? cat_id=12
Аз не бях ангел, но доколкото можах, се стремях да бъда човек. Опитай и ти. Чарли Чаплин
 
Само регистрирани потребители могат да публикуват нови мнения.
Христина Борисова
Потребител
Мнения: 286
graphgraph
 
Вижте профила на потребителя
Отг: Спаси, дари на... пред bTV - 2010/01/03 15:18 Страхотен репортаж! Нека все повече хора да знаят за невероятните и изумителни дела, които сте направили в името на българските деца! В зависимост от капацитета, който притежавате вие и капацитета от средства, който притежава държавата, ВИЕ сте свършили много повече работа за болните дечица, съвсем безвъзмездно и доброволно!
Никой човек не може да си предстви чувството, което изпитва един родител, търсещ отчаяно спасение за детето си, когато срещайки се с вас почувства подкрепата и силата, която му дарявате. Това, че не е сам в борбата си с болестта на рожбата си, е най- ценната подкрепа, това дава сили...
Благодаря ви, че ви има! Ако не бяхте вие, не ми се мисли колко български деца нямаше да получат своят шанс!
 
Само регистрирани потребители могат да публикуват нови мнения.
Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.