Skip to content
Намирате се в: Начало Форум
JDeel
Потребител
Мнения: 2
graphgraph
 
Вижте профила на потребителя
Защо не обичам да дарявам финансово? - 2010/08/17 12:49 Здравейте, хора.

Имам се за добър човек. Обичам природата, животните, хубавите неща. Не харесвам насилието, войните, страданието, а това, че има хора в тежко физическо състояние ме натъжава.

Мисля, че е възможно в този свят да се живее и без това. Най-голямото ми желание е тези неща да не бяха така, но...

Когато става въпрос за даряването, нещо в това ме отблъсква. Когато видя нещастен случай, когато видя някой да проси на улицата - иска ми се да върна времето малко назад и да премина по другата пътека, да бъда на друго място.
Бих дал хиляди да си купя нещо важно за мен, а обмислям и 1 левче, когато става въпрос за даряване.

Защо това е така?

Защо когато видя някой, който търси финансова помощ, това ме кара да се отдръпвам?

Искам да видя мнения по този въпрос, очаквам ги
 
Само регистрирани потребители могат да публикуват нови мнения.
Десислава Хурмузова
Администратор
Мнения: 14116
graph
 
Вижте профила на потребителя
Отг: Защо не обичам да дарявам финансово? - 2010/08/17 13:34 Здравей, човеко Добре дошъл!

Едва ли някой може да ти направи психологически анализ, а и не виждам смисъл. Какво всъщност искаш? Някой да потвърди, че си прав или обратното - че не си прав?

Очевидно търсиш. Иначе нямаше изобщо да си задаваш (и да ни задаваш) такива въпроси. Което е добре. Щом търсиш, ще намериш своята кауза.

Не ти е приятно да даваш пари - ок. Давай друго. Идеи, време, внимание, отношение... Благотворителността далеч не се изчерпва само с пари. Ако беше така, щеше да е доста по-лесно.

На този сайт хората правят точно това. Имат кауза и мислят и работят за нея по начини, които на тях са им приятни и удобни.
Не говоря за екипа, а за хилядите хора, без които 35 деца нямаше да бъдат лекувани.

... а обмислям и 1 левче, когато става въпрос за даряване.
Поне аз не виждам нищо лошо в това.
Дори бих добавила: проверявай без притеснение преди да дадеш левчето си. Всеки, който търси помощ публично, трябва да е готов да предостави всички документи и да е готов да отговори убедително на всички въпроси.
Даряването наистина идва от сърцето, но това по никакъв начин не значи да игнорираме ума
 
Само регистрирани потребители могат да публикуват нови мнения.
JDeel
Потребител
Мнения: 2
graphgraph
 
Вижте профила на потребителя
Отг: Защо не обичам да дарявам финансово? - 2010/08/17 15:22 Наблюдавам това вътрешно усещане в мен, то е просто там и го има. Аз мисля също така, че то се намира в много от нас. Затова смятам, че си заслужава да се прави психологически анализ на това. То може да се хване и да се захвърли като ненужно, безинтересно, дори грешно и античовешко. Но го има, то е там и очаква да бъде открито.

Парадоксът е, че в един смисъл се чувствам загрижен за света, имам желанието той да бъде хубаво място за живеене, а в следващия миг възниква това. Сякаш "Не искам аз да участвам, не ме занимавайте, страх ме е... Оставете ме на мира, искам да съм сам!"

Това настроение вероятно идва от някъде. Едновременното чувство за задължение, вина, отегчение, страх, притеснение, и все пак желанието ситуацията да не е такава. От къде идват всички тези емоции?

Според мен има някаква връзка между нуждаещ се и потенциален дарител. Има някаква комуникация, и от нея зависи какво ще се случи между тях двамата.

Но най-общо един човек не би имал желанието да бъде на мястото на страдащия. Това е със сигурност. И от това произлиза някакъв вътрешен инстинкт, който го кара да иска да избяга.

Нещо го отблъсква и когато срещне някой, който му казва "Имам нужда, дай ми, трябва да ми дадеш, направи го веднага"

Модерният свят е предразположил днес, че за да дадеш, трябва да получиш. Станали сме такива предприемачи, че тази инвестиция просто изглежда неуспешна. Затова 1 лев изглежда толкова голям - сякаш никога няма да разбереш къде отива. Но ние обичаме да виждаме развитие в нещата, които правим, а кърпенето на дупките е безкрайно отегчително.


Не знам, има нещо в цялата работа.
Как може да се направи така, че дарителството едновременно да помага на нуждаещите се, а тези от които зависи това - потенциалните дарители - да получават нещо стойностно от това. В един смисъл един човек да знае, че когато направи дарение това ще му донесе нещо, което той цени. Но още преди да е направил дарението да знае, че това няма да е напразно.
Ако погледнем на потенциалния дарител като на нуждаещ се в този контекст, и то най-капризния, от какво се нуждае той, какво може да го накара да обърне внимание на каузата и да участва в нея?
 
Само регистрирани потребители могат да публикуват нови мнения.
Йордан Петров
Администратор
Мнения: 7858
graphgraph
 
Вижте профила на потребителя
Отг: Защо не обичам да дарявам финансово? - 2010/08/17 16:00 Според мен много разсъждаваш. Няма лошо, но всяко нещо трябва да е с мярка. В смисъл, разсъждавай, разсъждавай, но накрая направи извод, заключение. Което после да те доведе до решение.
Засега само въртиш едни и същи емоции, описани с различни думички и зацикляш здраво.

Даряването не е инвестиция. Нищо материално няма да получиш насреща. Емоционално някои получават различни неща. Удовлетворение, че с тяхна помощ нещо се е случило. Както запалянкото си мисли, че с неговото викане е помогнал на отбора. Други пък имат нужда да помагат, да дават и го правят. Самият акт им носи удовлетворение. Те не се вълнуват толкова, даже хич, какво става после с дарението. Трети не могат да спят, когато знаят, че някой има нужда от помощ. Четвърти не могат да се примирят с нарушаването на законите, злоупотребите, бездействието и всичко такова, което убива болните. И така.

Ще ти даря един съвет - включвай се според времето, желанието и възможностите си в различни инициативи, не мисли за друго, а само за успеха им, и ще видиш как ще ти дойде друг акъл.

Поздрави.
Аз не бях ангел, но доколкото можах, се стремях да бъда човек. Опитай и ти. Чарли Чаплин
 
Само регистрирани потребители могат да публикуват нови мнения.
Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.