Skip to content
Намирате се в: Начало Новини Други новини Отворено писмо до министър Гайдарски
Отворено писмо до министър Гайдарски Печат Е-мейл
Автор Десислава Хурмузова   
21 декември 2007
Представяме ви отвореното писмо, което изпратихме на министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски, с копие до важни държавни лица и медиите:

ОТВОРЕНО ПИСМО

ДО:
РАДОСЛАВ ГАЙДАРСКИ,
Министър на здравеопазването

КОПИЕ:
Сергей Станишев
Министър-председател на РБългария

Георги Пирински
Председател на 40-то Народно Събрание

Борислав Китов
Председател
Комисия по здравеопазването
40-то Народно Събрание

Гиньо Ганев
Национален омбудсман

Печатни и електронни медии

Г-н Министър,

На 18.12.2007 год., на срещата по инициатива на парламентарната група на "Българска нова демокрация", отправихте открито обвинение към родителите на тежкоболни деца с нужда от лечение в чужбина. Казахте, че със събраните чрез дарителски кампании средства, някои от тях си купували автомобили.

Това Ваше изказване разтревожи екипа на инициативата „Спаси, дари на…”, както и много дарители.
Родителите на болни деца, подкрепяни от инициативата ни, са не просто разтревожени – те са дълбоко засегнати от Вашите думи. Приемат ги за оклеветяване и опит да се осуети успешното лечение на децата им, за което държавата, в лицето на Вашето министерство, не е поела навреме отговорността си, като по този начин ги е принудила сами да търсят необходимите средства.

Вашето изказване, неподплатено с никакви примери, създава негативни настроения в обществото към дарителството като цяло, което е в ущърб единствено на болните деца.

В качеството си на граждани и дарители, всички ние настояваме да назовете конкретни имена и да представите факти за родители, злоупотребили със средства от благотворителни кампании.
В противен случай, очакваме публично да поднесете извиненията си пред българския народ за неверните си твърдения.

Наред с това, настояваме Център „Фонд за лечение на деца” да заработи по-ефективно и при по-голяма прозрачност.

Още на 21 юни 2007 год. Ви изпратихме, съвместно с Български дарителски форум, писмо с препоръки. До този момент нямаме отговор.
За шестте месеца, през които не получихме отговор от Вас, се сблъскахме с още проблеми в работата на ЦФЛД, затова прилагаме отново нашите препоръки, с допълнения:

1. Препоръчваме приемането и обявяването на крайни (и анамнестично обусловени съкратени) срокове за даване на отговор по постъпващите молби - към момента срокът от 14 работни дни, посочен в Правилника се нарушава системно, за което могат да бъдат посочени множество конкретни случаи.

2. Препоръчваме опростяване и оптимизиране на процедурата:
2.1. Подаване само на една молба. В момента родителите са длъжни да подадат две молби с еднакво съдържание – до КЛЧ и до ЦФЛД
2.2. Възможност за онлайн проследяване на движението на всяка молба, с посочени имена на служителите, при които се намира в момента
2.3. Протоколът за лечение в чужбина да се изготвя по служебен път. Практиката в момента е да се възлага на родителите да организират сами събирането на становища и подписи на медицински специалисти за съответното заболяване
2.4. Ръководството на ЦФЛД да поеме логистичната работа по намиране на подходящи клиники в чужбина и уточняване на необходимите за лечението средства за съответното дете. В момента родителите са длъжни сами да предоставят оферти от минимум две болници в чужбина.

3. При отпускане само на част от заявената необходима сума за лечение, препоръчваме приемането и обявяването на ясни критерии, по които се определя размерът й.

4. Препоръчваме отваряне на заседанията на Обществения съвет за родители, граждани и журналисти. Към момента заседанията са закрити за външни посетители /Вътрешен правилник, т. 3.2/.

5. Препоръчваме публикуването на имената на децата и размера на финансирането, което са получили, при съгласие от страна родителите /Вътрешен правилник, т. 3.4/. Препоръчваме и публикуване на предоставените откази за финансиране, заедно с мотивите за това, при съгласие от страна на родителите.

6. Препоръчваме по-ефективно използуване на държавната субсидия, предназначена специално за Център "Фонд за лечение на деца", за да не се налага да се връща субсидията в бюджета в края на годината, при наличието на чакащи деца.

7. Препоръчваме ЦФЛД да представя в интернет страницата си ежемесечен публичен финансов отчет за изразходваните средства, включващ имена на одобрени за лечение в чужбина деца, заболяванията им, клиники в които се изпращат на лечение и размерът на финансирането им.

8. Препоръчваме разширяване на обхвата от заболявания, чието лечение може да бъде финансирано от Център "Фонд за лечение на деца" - разширяването на обхвата ще даде възможност за по-мащабна дейност на Центъра и адекватно ангажиране на дарителите.

Настояваме ЦФЛД да предостави на обществото подробен отчет за 2007 год. с имена, отпуснати суми за лечение и болнични заведения, в които децата се лекуват в момента.

Екипът на „Спаси, дари на...”

И семействата на деца, които инициативата подкрепя:

сем. Росен и Дора Пенчеви,
сем. Милен и Мария Атанасови,
сем. Ивайло и Марина Пешеви,
сем. Асен и Виолета Чолакови,
сем. Ивайло и Нели Стойнови,
сем. Пламен и Кристина Георгиеви,
сем. Емил и Ивелина Захариеви,
сем. Стефан и Диана Николови,
сем. Пламен и Цветана Павлови,
сем. Кирил и Жана Корфонозови,
сем. Павлин и Анелия Александрови,
сем. Стефан и Христина Борисови,
сем. Петър и Албена Боневи,
сем. Димитър и Снежана Димитрови,
сем. Александър и Нели Александрови

Обсъди във форума. (10 мнения)
 
< Предишна   Следваща >

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.