Skip to content
Намирате се в: Начало Отворено писмо до Българския Бизнес
Училище за родители Печат Е-мейл
Автор д-р Добрин Конетантинов, Ивайла Георгиева   
24 февруари 2007
Съдържание на статията
Училище за родители
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Страница 6
Страница 7
Страница 8

Информация и съвети за родители на деца с левкемия

Авторски колектив: д-р Добрин Константинов, Ивайла Георгиева
Национален център по детска онкология Министерство на здравеопазването
Настоящето издание е осъществено с любезното съдействие на Glaxo Wellcome. Настоящото практическо ръководство за родителите на деца с левкемия е разработено в рамките на проекта "Промоция на здравето в болниците", осъществяван в България под егидата на МЗ и СЗО. Координатор на проекта: ст.н.с. д-р Б.Бенчев, Национален център по обществено здраве

НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ПО ОБЩЕСТВЕНО ЗДРАВЕ - ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПРОГРАМИ ЗА ПАЦИЕНТИТЕ И ТЕХНИТЕ БЛИЗКИ

Източник: уебсайт на СБАЛДОХЗ-София

ВЪВЕДЕНИЕ

Уважаеми родители,

Вашето дете е постъпило за лечение в Детската онкохематологична клиника с диагноза „Остра левкемия". Навярно всичко, свързано с това, е станало бързо и неочаквано за вас . В момента вероятно ви спохождат тревожни мисли, които се мъчите да отпъдите. Това е естествено, защото детето ви е подложено на различни изследвания, някои от които са болезнени за него, а забързаните лекари ви информират за неговото състояние, използвайки неясни и сложни за вас медицински термини. Какво заболяване всъщност е левкемията? Лекува ли се и как? Колко продължава лечението? Това са само част от въпросите, на които ще получите отговор в тази брошура, предназначена за вас. Информацията и съветите,които се съдържат в нея,ще ви дадат умения и увереност да подпомагате медицинските специалисти при лечението и грижите за вашето дете. Целта на тази брошура е да насочи родителската ви обич в най-полезна за болното ви дете посока.

 
1. НАКРАТКО ЗА КРЪВНИТЕ КЛЕТКИ


В кръвта се съдържат различни кръвни клетки със специфично предназначение:

Еритроцити - те пренасят кислорода, който вдишваме, до всяка клетка на организма. При понижаване на броя им се появява отпадналост, лесна умора при физическо натоварване и загуба на апетит.

Левкоцити - те обезвреждат попадналите в организма болестотворни микроби. Делят се на различни групи със специфични защитни функции - гранулоцити, лимфоцити, моноцити и др.

Тромбоцити - те участват в процеса на съсирване на кръвта. При намаляването на броя им могат да се получат тежки кръвоизливи, дори и при леки травми.

Левкемията може да доведе до намаляване броя на всеки един от споменатите видове кръвни клетки!

Как се възпроизвеждат кръвните клетки?

Кръвните клетки имат определена продължителност на живот. За да се поддържа постоянно техният оптимален брой, необходимо е те да се възпроизвеждат. Най-общо казано, това става чрез клетъчно делене, когато от една клетка се получават още две, еднакви с първата, от всяка една от тях, нови две и т.н. Това наглед много просто явление се регулира, обаче, от сложни механизми, които определят както скоростта на делене на клетките, така и количеството на образуваните нови клетки.

Възпроизвеждането на кръвните клетки се извършва в костния мозък (той е разположен в специални пространства на костите). Тук новообразуваните клетки престояват определено време, през което достигат определен брой и се превръщат от т.н. ,,незрели"(недиференцирани) в „зрели" (диференцирани) клетки, които могат да изпълняват точно определени функции. След този процес на преобразуване вече „зрелите" клетки преминават от костния мозък в кръвта и започват да изпълняват своите задачи, за които стана дума по-горе.


 
< Предишна   Следваща >

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.