Skip to content
Намирате се в: Начало
Божидара - хронология и факти Печат Е-мейл
Божидара Павлова, на 12 години, терминална бъбречна недостатъчност. На хемодиализа е 3 пъти седмично от месец февруари 2007 година. Според лекарите, детето може да бъде поддържано по този начин не повече от няколко месеца и най-късно до есента на 2007 трябва да му бъде присаден бъбрек.

На 16 май 2007 год. Профилна комисия към Александровска болница изготвя протокол, с който насочва детето за трансплантация в чужбина.

След 3 месеца, на 22 август 2007 год. Комисия за лечение в чужбина одобрява молбата на родителите и насочва случая към Център „Фонд за лечение на деца” за финансиране на трансплантация в Германия (Мюнхен) или Русия (Санкт Петербург).

Директорът на ЦФЛД изиска от родителите сами да си намерят оферта за лечението. Препоръчаната клиника в Санкт Петербург отказа, защото не лекува деца. От Москва също не успяха да получат оферта. Обясниха им, че има забрана от Здравното министерство на Русия за органни трансплантации на чужди граждани.

От Мюнхен се съгласиха да трансплантират детето с бъбрек от баща му. Поради несъвместимостта на кръвните групи на Божидара и баща й (Божидара е кр. група Б, а баща й АБ), предложиха процедура по "измиване" на бъбрека. Измиването представлява имунологична подготовка, която позволява трансплантация на бъбрек от различна кръвна група. Това значително оскъпява трансплантацията, затова офертата е за 105 000 евро.

Директорът на ЦФЛД поиска родителите да му представят и нов протокол от Профилна комисия към Александровска болница, в който изрично да пише, че трябва да се извърши такова "измиване" на бъбрека. Представиха му го.

Така минаха още 3 месеца, преди документите й да бъдат внесени за разглеждане от Обществения съвет към ЦФЛД.

На 21 ноември 2007 год. ОС към ЦФЛД одобри офертата и реши да бъдат отпуснати средствата, необходими за бъбречна трансплантация на Божидара в Klinikum der Universität München – Großhadern.

На 10 декември 2007 год. документите бяха представени на министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски за подпис, необходим, за да бъдат преведени 105 000 евро на клиниката в Мюнхен.

Родителите на Божидара са силно разтревожени! Детето прехвърли отдавна препоръчания от лекарите срок за поддържане чрез хемодиализа и с всеки изминал ден се чувства все по-зле – вие й се свят, става й лошо, губи сили...

Министър Гайдарски е подписал документите за трансплантация в чужбина на 24 януари 2008 год. - 45 дни след като му бяха представени от Център "Фонд за лечение на деца" и 253 дни след подаването на молбата в Комисията за лечение в чужбина към МЗ.

През месец март 2008 год. Божидара беше успешно трансплантирана в детска болница за трансплантации в Москва. Операцията беше заплатена изцяло от дарения.

 
Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.