Skip to content
Намирате се в: Начало Отворено писмо до Българския Бизнес
Костно-мозъчна трансплантация Печат Е-мейл
Автор д-р Георги Михайлов, д-р Боряна Аврамова, Ивайла Георгиева   
26 февруари 2007
Съдържание на статията
Костно-мозъчна трансплантация
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Страница 6
Страница 7
Страница 8
Страница 9
Страница 10
Страница 11
Страница 12
Страница 13
Страница 14
Страница 15
Страница 16
Страница 17
Страница 18


КОГА ПАЦИЕНТЪТ НАПУСКА СТЕРИЛНИЯ СЕКТОР?

Напускането на сектора може да стане, когато броят на левкоцитите на пациента нараства, когато няма клинични белези за инфекция, храненето е през устата и при липса или повлияване от лечението на GvHD.

От приемането до изписването на пациента от Трансплантационния сектор, в най-добрия случай минават 6-8 седмици.


КАКВО ДА ЗНАЕМ ЗА ПЕРИОДА СЛЕД ТОВА?


За съжаление, той продължава още няколко месеца след трансплантацията, докато животът с новия здрав костен мозък напълно се нормализира.

Със стволовите клетки, детето е получило и една нова имунна система, която както при новородените, за първи път ще се среща и ще се учи да се бори с всички възможни микроорганизми. Това означава, че през първите 6-12 мес, детето е изключително податливо на инфекции, преди всичко вирусни и трябва да бъде пазено. Съществува също така и голям брой медикаменти, които то трябва да приема.

През първата година се провежда поредица от т.нар. „рутинни" изследвания - костно-мозъчна пункция на Ден + 100, рентгенография, КАТ, изследване на белодробната функция и др.

През първата седмица след изписването, детето трябва да посещава трансплантационния център 1-2 пъти седмично за контролни прегледи, терапия с имуноглобулинови препарати и др. Периодът между контролните прегледи става все по-голям и след 6 мес. до 1 год., детето започва да води напълно нормален живот.


 
< Предишна   Следваща >

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.