Skip to content
Намирате се в: Начало Отворено писмо до Българския Бизнес
Костно-мозъчна трансплантация Печат Е-мейл
Автор д-р Георги Михайлов, д-р Боряна Аврамова, Ивайла Георгиева   
26 февруари 2007
Съдържание на статията
Костно-мозъчна трансплантация
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Страница 6
Страница 7
Страница 8
Страница 9
Страница 10
Страница 11
Страница 12
Страница 13
Страница 14
Страница 15
Страница 16
Страница 17
Страница 18

КАКВИ СА ОЧАКВАНИТЕ ПСИХОЛОГИЧНИ ПРОБЛЕМИ ПРИ ПАЦИЕНТИ, НА КОИТО ПРЕДСТОИ ДА БЪДЕ НАПРАВЕНА КОСТНО-МОЗЪЧНА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ?

Едно от най-трудните решения, които Вие родителите трябва да вземете е какво и как да кажете на своето дете в подготвителната фаза на трансплантацията. В миналото съществуваше културна практика младите пациенти да не бъдат подробно информирани. Днес специалистите са единодушни, че пациентите трябва да получат информация, съобразно възрастта, психологичната зрялост и Вашите родителски нагласи. Въпросът е не дали да се говори за предстоящата трансплантация, а по-скоро как Вие родителите да покажете на детето си, че тревогите му са разбрани и споделени, че Вие желаете да ги обсъждате с него.

Най-правилният и естествен подход е честното общуване с пациента. Ако не успеете да отговорите на някой въпрос, подкопавате доверието на детето в момент, когато то наистина се нуждае от разговор с Вас.

Като родители, Вие най-добре можете да определите настроенията на Вашето дете. Но все пак не забравяйте, че дори и пациентът да не говори за предстоящата процедура (поставяне на централен венозен катетър) и своите страхове, свързани с нея, не означава, че не ги изпитва!

Всяко дете, което знае,че му предстои трансплантация, етап, който е значително по-сериозен от познатото вече конвенционално лечение, без съмнение се страхува и проявява склонност да се изолира, като увеличава тревогите си.


 
< Предишна   Следваща >

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.