Skip to content
Намирате се в: Начало Отворено писмо до Българския Бизнес
Костно-мозъчна трансплантация Печат Е-мейл
Автор д-р Георги Михайлов, д-р Боряна Аврамова, Ивайла Георгиева   
26 февруари 2007
Съдържание на статията
Костно-мозъчна трансплантация
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Страница 6
Страница 7
Страница 8
Страница 9
Страница 10
Страница 11
Страница 12
Страница 13
Страница 14
Страница 15
Страница 16
Страница 17
Страница 18


 
КАКВО ВКЛЮЧВА ЕДНА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ НА СТВОЛОВИ КЛЕТКИ?

Един ден след края на високодозовата химиотерапия, която ние наричаме кондициониращ режим, стволовите клетки се инфузират през венозен катетър, подобно на еритроцитен или тромбоцитен концентрат, и се пренасят чрез кръвния ток до костния мозък, където се заселват и след една до три седмици започват да функционират (да продуцират кръвни и имунни клетки).

Дните на кондициониращия режим се обозначават с отрицателни числа, напр. –7, –6  и т.н., денят на инфузията на стволови клетки като Ден 0 и дните след инфузията с положителни числа - +1, +2 и т.н.

При автоложната трансплантация на стволови клетки, не възникват проблеми с приемането от имунната система на собствените стволови клетки.

При алогенната трансплантация на стволови клетки, „чуждите" стволови клетки, които имат подобна на приемателя структура, могат да се заселят в костния мозък на пациента, като имунната му система не ги разпознава и отхвърля като чужди. „Унищожаването" на имунната система се постига чрез високодозовата химиотерапия със специални медикаменти и/или чрез лъчетерапия. Заедно със стволовите клетки пациентът получава също и чужда имунна система. Имунната система може от своя страна да разпознае пациента като чужд и да „се бори" срещу него чрез т.нар. GvHD (болест на присадка срещу приемател). За предотвратяване на отхвърлянето на присадката и на тежка GvHD, при алогенните трансплантации, след кондициониращия режим, се прилагат имуносупресивни медикаменти, т.е. такива, които подтискат имунната система. 
< Предишна   Следваща >

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.