Skip to content
Намирате се в: Начало Отворено писмо до Българския Бизнес
Костно-мозъчна трансплантация Печат Е-мейл
Автор д-р Георги Михайлов, д-р Боряна Аврамова, Ивайла Георгиева   
26 февруари 2007
Съдържание на статията
Костно-мозъчна трансплантация
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Страница 6
Страница 7
Страница 8
Страница 9
Страница 10
Страница 11
Страница 12
Страница 13
Страница 14
Страница 15
Страница 16
Страница 17
Страница 18


КОЛКО ВРЕМЕ И КОЙ ПРЕБИВАВА В ТРАНСПЛАНТАЦИОННИЯ ЦЕНТЪР?

В подготвителната фаза, децата и техните родители се запознават с правилата на пребиваване в трансплантационния сектор, дневния план и хигиенните мероприятия. В периода между изследванията и подготвителните мероприятия, те могат да посетят и да се запознаят с ламинарния бокс, в който ще пребивават. През този период, те могат да си занесат в ламинарния бокс книги, играчки, CD и други лични вещи.

Дневният план предвижда, преди обяд да се провеждат хигиенните мероприятия (къпане, хигиена на устната кухина и телесните повърхности) и изследванията (взимане на кръв, преглед от лекар, евентуални рентгенови изследвания). Родителите могат да влизат при децата си след 11 ч.

След обяд, децата се посещават от учители, музикални и арт-терапевти и ЛФК - специалисти. Сестрите изготвят индивидуален дневен и седмичен план за всяко дете.

Преди влизането в стерилния сектор и ламинарния бокс, детето се съблича напълно, изкъпва се, като се на-сапунисва два пъти с ВГО — сапун и се изтърква 10 пъти. След това се настанява в стерилизираното преди това легло, в стерилна пижама и спално бельо. Децата, които се облъчват се настаняват в стерилния сектор веднага след облъчването, а тези при които предстои аблативна химиотерапия — един ден преди кондициониращия режим.


 
< Предишна   Следваща >

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.