Skip to content
Намирате се в: Начало Отворено писмо до Българския Бизнес
Костно-мозъчна трансплантация Печат Е-мейл
Автор д-р Георги Михайлов, д-р Боряна Аврамова, Ивайла Георгиева   
26 февруари 2007
Съдържание на статията
Костно-мозъчна трансплантация
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Страница 6
Страница 7
Страница 8
Страница 9
Страница 10
Страница 11
Страница 12
Страница 13
Страница 14
Страница 15
Страница 16
Страница 17
Страница 18


КАКВО Е КОНДИЦИОНИРАНЕ?


Кондициониращият цитостатичен режим се провежда най-много от —8 до —1 ден.

С кондиционирането се цели да се унищожат останалите 6 тялото злокачествени клетки. Освен това, чрез него се „изключва" имунната система на пациента, за да не се отхвърли новия костен мозък. То се състои от високи дози химиотерапия или от комбиниране на лъчетерапия и високодозова химиотерапия. Видът на кондициониращия режим зависи от вида на злокачественото заболяване и от стадия, в който пациентът се намира. Децата, при които костният мозък е получен от не фамилен донор, получават освен това за пет дни антитела срещу неговите имунни клетки.

Както при всяка химиотерапия. през тези дни при пациента могат да се наблюдават повръщане и диариен синдром. Понякога могат да се наблюдават и алергични реакции. Кожни алергични реакции могат да се наблюдават и при приложението на антитела.

Децата, при които има лъчетерапия, два пъти дневно в продължение на четири дни посещават радиологичната секция и лежат за няколко минути под облъчващия апарат. През това време те се съпровождат от родителите. В дните на облъчването, децата могат се чувстват изморени и да се оплакват от главоболие.


 
< Предишна   Следваща >

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.