Skip to content
Намирате се в: Начало Отворено писмо до Българския Бизнес
Костно-мозъчна трансплантация Печат Е-мейл
Автор д-р Георги Михайлов, д-р Боряна Аврамова, Ивайла Георгиева   
26 февруари 2007
Съдържание на статията
Костно-мозъчна трансплантация
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Страница 6
Страница 7
Страница 8
Страница 9
Страница 10
Страница 11
Страница 12
Страница 13
Страница 14
Страница 15
Страница 16
Страница 17
Страница 18


КАКВО СЕ ПРАВИ ПРЕЗ СЕДМИЦИТЕ, ПРЕЗ КОИТО КОСТНИЯТ МОЗЪК НЕ ФУНКЦИОНИРА?


Следващите две до три седмици са най-тревожните, но и най-щастливите в хода на трансплантацията.

Страничните действия на лъче- и химиотерапията (отворени, болезнени, понякога кървящи лезии на лигавиците на устната кухина и стомашно-чревния тракт; зачервяване на кожата; диария; понякога бъбречни, чернодробни и сърдечни нарушения) се проявяват най-силно. Пациентът няма функциониращ костен мозък, тъй като на стволовите клетки са необходими 2 до 3 седмици, за да дадат начало на нов костен мозък. Той трябва да получава, при необходимост, и тромбоцитни и еритроцитни концентрати, за предотвратяване на кървене и анемия.

 

Пациентът има и не функционираща имунна система. По тази причина, в много от случаите, той има температура, а понякога и тежки инфекции, поради което се прилагат антибиотици, противогъбични и противовирусни медикаменти.


КАК СТАВА ПРИСАЖДАНЕТО?

Присаждане се нарича момента, в който стволовите клетки дават началото на новия костен мозък и когато в кръвта се появяват първите нови (произведени от новия костен мозък) левкоцити.

От този момент започват да отзвучават кожните промени, заздравяват лигавичните лезии и броят на левкоцитите все повече се увеличава. Когато три последователни дни левкоцитите са над 1000, детето може да напусне ламинарния бокс. От деня на първата поява на новите левкоцити до окончателното напускане на стерилния сектор,обаче, трябва да минат още две седмици.

На + 28 Ден се извършва костно-мозъчна пункция, за да се потвърди присаждането.

При липса на присаждане (напр. стволовите клетки са отхвърлени), остава възможността за втора трансфузия на стволови клетки.


 
< Предишна   Следваща >

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.