Skip to content
Намирате се в: Начало Отворено писмо до Българския Бизнес
Костно-мозъчна трансплантация Печат Е-мейл
Автор д-р Георги Михайлов, д-р Боряна Аврамова, Ивайла Георгиева   
26 февруари 2007
Съдържание на статията
Костно-мозъчна трансплантация
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Страница 6
Страница 7
Страница 8
Страница 9
Страница 10
Страница 11
Страница 12
Страница 13
Страница 14
Страница 15
Страница 16
Страница 17
Страница 18


КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА GvHD?

След една алогенна трансплантация, новата (донорската) имунна система е като чужда на приемателя и започва да се бори с него. Това явление се нарича Болест на присадката срещу приемателя (GvHD). Дали ще се развие и колко силно проявена ще е при даден пациент, не може да се предвиди. И все пак тази реакция е по-силно проявена при деца, получили стволови клетки от чужд или не напълно идентичен фамилен донор.

GvHD започва обикновено преди появата на новите левкоцити, но може да се развие и една седмица по-късно.

При злокачествените заболявания на костния мозък, е желателна появата на лека форма на GvHD, тъй като се знае, че в тези случаи рискът от рецидив на заболяването е по-малък.

GvHD засяга в най-голяма степен кожата, стомашно-чревния тракт и черния дроб. Лекува се с различни медикаменти, преди всичко кортизонови препарати и Cyclosporin.

По кожата могат да се наблюдават от лек, сърбящ обрив до поява на мехури, зачервяване и лющене на кожата на цялото тяло.

От страна на стомашно-чревния тракт, в леките случаи се наблюдават диарийни изхождания, а в тежките — масивна кървава диария с остри коремни болки.

При засягане на черния дроб, се наблюдава по-лека или по-силно изразена жълтеница, с нарушение в чернодробните функции.

GvHD може да протече различно тежко. Леката GvHD може едва да засегне пациента и да не удължи престоя му в клиниката, докато в тежките случаи, може да е сериозна и да удължи болничния престой с месеци.


 
< Предишна   Следваща >

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.