Skip to content
Намирате се в: Начало Новини Георги Борисов Гошко отново е победител!
Гошко отново е победител! Печат Е-мейл
Автор Десислава Хурмузова   
02 май 2008
Операцията по удължаване на тънко черво на Гошко приключи снощи, след близо 8 часа работа на проф. Ким и екипа му.
Ето разказа на Гергана, която беше през целия ден до родителите на Гошко в Детската болница в Бостън:

"Подготовката за операцията STEP на Гошко започна точно в 7:00 сутринта, както бе планирано. Малкото ни момченце беше свалено от стаята в отделението за предоперативна подготовка. Първоначално Гошко се уплаши от непознатата обстановка, но две от сестрите, които специално се грижеха да забавляват децата, му донесоха играчки, за да го разсеят. Всички се отнасяха с огромно внимание и обич към него. Други две сестри усърдно се опитваха да се научат да казват "Добро утро" на български и да поздравят Гошко, докато той ги гледаше с огромно любопитство и се чудеше защо така смешно му говорят.

По лицата на всички лекари и сестри грееха усмивки. Първи пристигнаха двамата анестезиолози, които подробно обясниха всяка стъпка по време на операцията. Попитаха Гошко дали има клатещи се зъбчета и той с гордост започна да ги показва на лекарите. Обясниха ни, че по време на операцията той ще диша през тръба и е възможно заради поставянето й на другия ден зъбчетата му да се клатят още повече. Това изобщо не уплаши Гошко, ами го зарадва, защото знаеше, че за всяко разклатено и паднало зъбче ще получи подарък от зъбната фея.
Малко по-късно пристигна д-р Ким и започна да отговаря на въпросите на Хриси и Стефан. Гошко, който следеше всяко движение на лекаря с големите си очи каза, че д-р Ким много му напомня на д-р Младенов от България. Американският лекар поиска да му преведат думите на Гошко, засмя се и каза, че много се радва, че прилича на Гошковия лекар. След като д-р Ким разказа подробно как ще протече всичко, му зададохме последния и най-важен въпрос :
„Сигурен ли сте в успеха на операцията?” и на секундата последва най-категоричния отговор „Абсолютно!”
Минути след това анестезиолозите поставиха първата упойка, която само успокои Гошко и откарвайки го в операционната, казаха на Хриси и Стефан : „Ще се грижим много добре за него!”
От този миг нататък започна дългото очакване... На всеки час, в точно определено време, при нас идваше сестра, която ни даваше информация как протича операцията. Всеки път думите бяха едни и същи – всичко протича много добре и лекарите са доволни от това, което виждат. След близо осем часа в операционната зала, д-р Ким се появи. Беше много уморен, но видимо щастлив. Започна да рисува на една дъска на стената и да ни обяснява как са били съединени червата на Гошко и какво е видял преди да започне операцията.
Останал е много доволен, че тънкото черво на Гошко е силно разширено – при здравите деца то е с диаметър 3 см, а при него е било 7 см. Това е била идеална предпоставка, за да бъде направена процедурата СТЕП. Направили са му 26 стъпки с медицинския стейпъл, в резултат на което тънкото черво на Гошко е достигнало 2 метра и 42 см. Това според американския лекар е абсолютно достатъчно. Новият прорез на операцията е направен точно на мястото, където е била предишната операция на Гошко, като д-р Ким каза, че е пооправил и предишния прорез, който изглеждал много грозно със следите от шевовете и като зарастне раната Гошко ще има за белег само една тънка линия. Взели са проби от червата на Гошко, за да ги изследват и да разберат каква е тяхната абсорбираща способност.
Д-р Ким заяви, че е изключително доволен от операцията и не криеше гордостта си от постигнатото. Обясни, че следващата седмица е много важна за Гошко. Ще му правят изследвания и ще наблюдават състоянието на червата. Ще му дават антибиотик, за да избегнат усложнения.
Вечерта смелото ни детенце прекара в интензивното отделение под непрекъснато лекарско наблюдение. Предстои му да се възстановява след операцията, но с Гошковия силен характер, воля и с родители като неговите това е напълно достижимо.
Хриси не можеше да си намери място от щастие:
„Всичко си заслужаваше! До последното усилие! Толкова съм щастлива, толкова се радвам, че нямам думи да го опиша! Целувки и поздрави на всички!”

Продължаваме да стискаме палци на големия герой! Да се възстановява бързо, да оздравява и да бъде най-щастливото дете на света, защото той силно го заслужава.
Обичаме те, Патладжанено момченце!

Обсъди във форума. (174 мнения)
 
< Предишна   Следваща >

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.