Skip to content
Намирате се в: Начало Новини Други новини Александър
Александър Печат Е-мейл
Автор Гергана Барабонкова   
28 юли 2008

Александър
Приятели, преди няколко седмици при нас пристигна писмо от Мая Петрова , която месеци наред се опитва да намери помощ и лечение за детето си - до сега без резултат. Toва е нейният разказ:
   „Синът ми Александър е на 3 години. Въпреки безгрижната усмивка и неуморните му лудории, животът му е сериозно застрашен от рядко заболяване. Диагнозата му е оклузивна хидроцефалия и съдова аномалия с характеристика на аневризма на v.magna Galeni. Когато беше само на 5 месеца забелязах, че главата му расте. Сама виждах разликата спрямо другите деца. Постъпихме в Университетска болница ,,Свети Иван Рилски" и на 13 ноември 2006 година Алекс претърпя операция с оперативен екип – доцент Цеков, доктор Бусарски и доктор Найденов. Операцията му мина успешно, но лекарите ни казаха, че детето ми се нуждае от нова интервенция - емболизация, която не може да бъде извършена в България. Обясниха ни,че емболизацията представлява катетър, който минава по вените и достига до главата и през които се инжектира вещество, което залепва и намалява отвора на аневризмата.
В края на същия месец лекуващият лекар на Алекс - доцент Цеков ни каза, че професор Пиер Лазоняс от Франция се е заинтересувал от заболяването на сина ми и се наема да го оперира. Със съпруга ми бяхме на седмото небе от радост, но не за дълго. Няколко седмици след това ни бе казано, че професорът от Франция се е отказал по необясними причини. През декември 2006 год. доцент Цеков ми предложи да подпиша молба до Комисия за лечение в чужбина, която той да подаде, под предлог, че ще носи и други молби в Министерството на Здравеопазването.Лекувашият лекар на сина ми опита да осъществи връзка и с други лекари в чужбина, но отговорът беше един и същ – никой не се наема да оперира Александър. Месеците минаваха в отчаяние и страх, че Алекс може да се влоши безвъзвратно. Чрез „Справки” открих телефона на г-жа Пламка Нинковска и същата ми отговори, че при нея няма молба на дете с такова име. На 21 май 2008 год. подадох молба до Комисия за лечение в чужбина – този път лично и все още чакам тя да бъде разгледана. Срещнах се с д-р Мирослав Лилов от Военомедицинска Академия в София който заедно със свой колега от Полша извършва емболизации. И двамата лекари ми отговориха, че Александър не може да бъде опериран при тях , но ме насочиха да търся лечение за детето си извън България в страни като Франция и Америка, където са най-добрите в тази област.”

 

Веднага започнахме нашето проучване. Така стигнахме до професор Пиер Лазоняс от Париж и към професор Александър Беренщайн от Ню Йорк като най-добрите и най-опитните лекари в света за лечението на това заболяване. Разбрахме, че емболизацията носи своите големи рискове и е от голямо значение както медицинската апаратура в операционната зала така и опитът и прецизността на лекаря, който бавно движи катетъра по вените на пациента и следи пътя му на специален монитор докато достигне на желаното място в главата. Веднага потърсихме професор Пиер Лазоняс от клиниката Bicetre в Париж. Получихме отговора му в който се четеше нескрито разочарование от лекарите в България. Оказа се, че Александър е бил записан за емболизация във френската клиника още през декември 2006 година.
Въпреки предупреждението на професора, че лечението на българчето трябва да се проведе незабавно, лекарите от България са прекъснали връзката без да уведомят родителите, че детето им има възможност да бъде излекувано.
Професор Пиер Лазоняс за втори път изрази готовността и желанието си да лекува Александър, но за съжаление на 1 юли от Париж пристигна трагичната новина, че той е бил покосен от сърдечен удар и е починал.
Свързахме се с професор Беренщайн от Ню Йорк, който веднага след като прегледа ядрено магнитния резонанс на Алекс ни се обади по телефона, за да ни предупреди, че детето трябва да бъде лекувано незабавно и че всяко едно забавяне на лечението може да доведе до необратими последствия и дори до мозъчен кръвоизлив. Цената на една емболизация при американския професор е 61,500 щатски долара. Поради сложността на случая, на Алекс ще е необходимо да му бъдат направени три процедури през определен период от време до пълното му излекуване. Екипът ни е в контакт и с други лекари и клиники и в търсене на най-добрия и най-бърз вариант за започване на лечението на момченцето.

Оказва се, че са изгубени изключително важни за здравето и живота на Александър 20 месеца, през които той е можело да бъде опериран и излекуван.
Сега състоянието му вече изисква извънредно спешни мерки.

Настояваме за изясняване на причините заради които момченцето стои 20 месеца без лечение и е изложено на риск, застрашаващ живота му!

Погледите ни са насочени към Комисията за лечение в чужбина. В очакване да се произнесат по случая на Александър. В очакване на бърза реакция, за да бъде спасено българското детенце.

Приятели, нека не позволим да се повтори едно безобразие, в което едно дете е оставено месеци наред без лечение докато е можело да бъде излекувано!

Не и този път!

Входящ номер на молбата на Александър : 95-00-103
Дата на подаване: 20.05.08

Обсъди във форума. (84 мнения)

П.П. Телефон за връзка с майката на Александър: GSM 0899381584

Г-ж Пламка Нинковска може да бъде запитана за актуалното състояние на молбата на телефон (2) 9301313

 
< Предишна   Следваща >

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.