Skip to content
Намирате се в: Начало Новини Последно Мехмед
Мехмед Печат Е-мейл
Автор Десислава Хурмузова   
01 юли 2009
Снимка: 24chasa.bg, Орлин Цанев
Получихме писмо от пресцентъра на МБАЛ „Св. Марина” Варна:

ДО ПРОКУРАТУРАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ДО ВСИЧКИ МЕДИИ

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Във връзка с материали публикувани в медиите относно лекарска небрежност проявена при лечението на 12- годишния Мехмед Сунаев в Клиника по детска онкохематология, приложено Ви изпращаме официалното становище на МБАЛ "Св. Марина" ЕАД - Варна и отговора на болница "St. Jude Children's Research Hospital" до доц. В. Калева, дм. Ръководството на лечебното заведение е предприело всички необходими мерки за пълното изясняване на случая и ще продължава да Ви информира своевременно.

От пресцентъра на
МБАЛ "Света Марина" ЕАД Варна

Ето и отговора на St. Jude Children's Research Hospital, изпратен на 29 юни от Wayne L. Furman, MD, до доц. Калева:

Dr Kaleva: I wish I could offer something to help for this unfortunate young man. Unfortunately we have nothing that would offer any chance of cure and would be unable to take this patient. We concur with aggressive attempts to control pain and symptoms as that is the best that could be offered. Sorry.

Във връзка с горното държим да направим следното изявление:

Това е отговорът, който майката на Мехмед искаше да знае! Ако имаше начин да го получи без участието на лекуващия лекар в кореспонденцията, изобщо нямаше да повдигаме темата. Но такъв начин не съществуваше! Направихме многократни усилия да установим контакт с американската болница сами. Безуспешно.

Смятаме, че това е най-малкото, което всички дължим на Мехмед – изпращането на един въпрос и получаването на отговор.

Майката на Мехмед има право да потърси лечение за детето си в чужбина, след като в България няма повече какво да бъде направено. Тя е родител и като всяка майка иска да е сигурна, че е направила наистина абсолютно всичко възможно, за да спаси сина си, колкото и малки да са шансовете.
Вярваме ще се съгласите, че не може да бъде обвинявана за това.
Именно с тази надежда е подала още в началото на годината молба до Комисия за лечение в чужбина. След отказа от КЛЧ ни потърси за съдействие.

Никой от нас не подлага на съмнение професионалните достойнства, опит и авторитет на лекарите от МБАЛ "Св. Марина"!
Имахме конкретни въпроси към конкретен лекар. И ги зададохме от трибуната на "Спаси, дари на...", защото другите възможности за комуникация с този лекар бяха изчерпани.

Никога не сме твърдели, че Мехмед ще бъде излекуван в St. Jude! Не сме го обещавали и на майка му. И ние, и тя знаем какво е реалното състояние на сина й, но като майка тя настояваше да бъдат направени запитвания в чуждестранни клиники, за да не бъде пропуснат нито един шанс, ако съществува такъв. Има ли нещо нередно в това?

Убеждението, че докато има живот, има надежда, ни събра в тази инициатива преди три години и ни дава сили да продължаваме да подкрепяме изпаднали в беда деца и техните родители.

Наясно сме колко тежко е състоянието на Мехмед, но искаме да изживее с достойнство и спокоен полагащото му се на тази земя време.
По някакви причини това не се случваше през последните 2 месеца. Детето страдаше тежко. Твърдим го отговорно и стоим зад думите си.
Кой би стоял безучастно пред плачещо от болка дете, молещо за помощ? Кой не би потърсил алтернатива? Дори и само за палиативни грижи!

Не искаме да допуснем едно дете да си отиде от нас в паника, болка и отчаяние.

Надяваме се, че позицията ни е ясна.
Държим на диалога. Вярваме, че в бъдеще ще го има, за доброто на нашите деца.

Обсъди във форума. (63 мнения)
 
< Предишна   Следваща >

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.