Skip to content
Намирате се в: Начало Новини Други новини Одит, оставка, надежда
Одит, оставка, надежда Печат Е-мейл
Автор Веселина Георгиева   
24 ноември 2009
Най-после крачка напред

Вчера, на специална пресконференция, Сметната палата представи резултатите от одита на дейността на Центъра „Фонд за лечение на деца” за периода от 01.01.2005 г. до 31.12.2008 г. Много подробната и добросъвестна проверка на екипа на Сметната палата показа сериозни пропуски и нарушения на процедурата, неспазване на сроковете, бездушно чиновническо отношение на Фонда към децата с тежки заболявания, към техните родители, към разходването на дарителски и държавни средства, което за нашата инициатива винаги е било равносилно на престъпление към човешкия живот.

Ние, екипът на “Спаси, дари на…” нееднократно (http://www.save-darina.org/content/view/185/34/ , http://www.save-darina.org/content/view/451/1/ , http://www.save-darina.org/content/view/297/1/ ) сме заявявали, че една от целите ни е да задвижим мудната и неефективна държавна машина, която включва профилните комисии/или националните консултанти по съответните заболявания/, КЛЧ и се стигне до ЦФЛД, за да могат сумите, които данъкоплатците и дарителите отделят ежегодно, да бъдат оползотворени по най-добрия начин.

Създаден през 2005 г. за да спасява живота на децата на България, Фондът бързо се превърна в символ на престъпно бездушие и безотговорност за десетките родители на болни деца, които бяха принудени да чакат в неизвестност месеци наред, докато децата им умираха пред очите.
Разбира се, няма как подобно отношение, последователно демонстрирано през годините (http://www.save-darina.org/content/view/294/34/ ), да не предизвика вниманието на медиите и преди всичко на гражданското общество. Това създаде една вълна на обществена нетърпимост и недоволство, което буквално изригна след огласяването на доклада на Сметната палата. Като естествено последствие дойде поисканата от премиера Борисов оставка на д-р Николай Добрев.

В момента е създадена работна група, която обсъжда и предлага промени в правилника за дейността на Фонда и постановлението за неговото създаване и дейност. Надяваме се, че тази група (в която има и представители на “Спаси, дари на…) ще вземе предвид всички препоръки в доклада на СП и ще изработи кратка, ясна и прозрачна процедура по кандидатстването и отпускането на средствата за лечение, за да може Фондът да заработи в интерес на живота и здравето на нашите деца.

Ние от своя страна сме благодарни на хората, които през тези почти 3 години ни подкрепяха в битката с бюрокрацията, нашите дарители, които затвърдиха вярата ни, че хората могат да бъдат съпричастни, състрадателни, активни и отзивчиви, когато става дума за човешки живот.
 
< Предишна   Следваща >

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.