Skip to content
Намирате се в: Начало Новини Други новини Детският санаториум в Банкя затвори вратите си за болните деца
Детският санаториум в Банкя затвори вратите си за болните деца Печат Е-мейл
Автор Десислава Хурмузова   
02 май 2010
Това, от което се опасявахме, вече е факт: клинико-рехабилитационното отделение за деца с детска церебрална парализа в гр. Банкя повече няма да приема малки пациенти.

Сградата, която преди 20 години е дарена от ЦК на БКП с условие да бъде използвана за нуждите на детското здравеопазване, а преди 10 години е основно ремонтирана и оборудвана със средства на немска фондация отново с цел да се подпомогне лечението на българските деца с ДЦП, други неврологични заболявания и сърдечни проблеми, ще бъде затворена за децата „по финансови причини”.

Защо? Защо един от трите санаториума в България, обслужващи над 20 000 деца, е принуден да спре работа? Не можем да твърдим, но можем да предположим. Интересите и правата на децата в държава, която не може или не иска да ги защити, са на доста по-заден план от всякакви други интереси. И тогава неизбежно се стига до тук – доказало ползата си лечебно заведение, с отлични професионалисти, прекрасна база и природа, прогонва децата, защото от тях не се печели...

Родителите на засегнатите деца не смятат да се примирят с това поредно посегателство. През седмицата те подадоха отворено писмо до всички отговорни институции, сезираха Държавна агенция за закрила на детето и организират петиция „Спасете Детския санаториум в гр. Банкя”, която ние подкрепяме изцяло.

Призоваваме всички наши приятели и партньори също да я подкрепят, за да получат Ники и хиляди други деца онова, което им се полага - качествено лечение!
 
 
< Предишна   Следваща >

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.