Skip to content
Намирате се в: Начало Новини Други новини Крайно време е!
Крайно време е! Печат Е-мейл
Автор Екип на сайта   
28 октомври 2011
Въпреки че Министерство на здравеопазването е пропуснало да адресира отговора си и до нашата инициатива, ние, като съвносител на писмото с предложения, го приемаме за отговор и до нас.
 
В писмото на Български дарителски форум и „Спаси, дари на...” с предложения за оптимизиране на разходите на ЦФЛД и искане за отмяна на ограничението при лечение на деца изрично е подчертано, че предложените мерки (в края на статията) имат смисъл само при отпадане на лимита от 180000 лв.
В противен случай повечето от тях губят логика и не биха получили подкрепата на дарителите и обществото.

Нашият коментар на поредното писмо-отказ на МЗ:

Крайно време е МЗ да се откаже от благовидното оправдание – „лимитът предоставя възможност за лечението на повече деца в чужбина”. Вместо равенство, както се опитват да ни внушат чиновниците, лимитът създава фактическо неравенство. Повече от очевидно е, че децата с по-тежки заболявания, чието лечение изисква повече финансови средства, индиректно се дискриминират чрез лишаване от своевременен достъп до медицински услуги.

Крайно време е МЗ да спре да пише мъгляви отговори в белетристичен стил и да заложи на конкретиката. Например: кои лечебни заведения в ЕС отказват да сключат споразумения с България и защо? Ние нямаме наблюдения европейските болници да отказват съдействие при запитвания за лечение на отделни деца. Напротив, проявяват загриженост и отговорност. Някак не е логично да подхождат така към индивидуални случаи, а да не проявяват интерес към споразумения за цялостно сътрудничество.
Ако е вярно, за това отношение има съществени причини, които МЗ трябва много бързо да анализира и коригира. А не просто да вдига ръце.

Крайно време е МЗ да спре да се фиксира само и единствено в трансплантациите.
Всички видяхме как министерството се провали в решаването на този отдавна регулиран в Европа медицински казус, но в случая по-важното е, че лимитът не засяга само децата, нуждаещи се от трансплантация! Той засяга всички деца със скъпи лечения.

Крайно време е МЗ да осъзнае смисъла на понятието дарителство, за да не буди недоумение с обяснения като това, че работи по насърчаване на дарителството за ЦФЛД чрез... популяризиране на донорството.
Нека припомним на чиновниците, че ЦФЛД работи за популяризиране, организиране и провеждане на мероприятия за набиране на финансови средства за осъществяване на дейността си. За набиране на органи нищо не се споменава в правилника, приет и одобрен от МЗ.
Налага се да обърнем внимание и върху факта, че децата, които фондът изпраща за трансплантация в чужбина, не могат да бъдат трансплантирани тук не задължително заради липсата на органи, а и заради липсата на опит в детската трансплантология.

Крайно време е МЗ да се откаже и от тона и стила, демонстрирани в няколкото изречения с указания за реда, по който да се решават "възникнали въпроси". 2011 год. е и отдавна никой няма нужда от препоръки как да не се върши работа, а да се симулира дейност. Нито Общественият съвет, нито ръководството на ЦФЛД могат да решат въпроса за поставения лимит, възникнал по вина на МЗ.
Убедени сме, че заместник-министър Кирил Добрев знае това.

Повече няма да коментираме от уважение към ръководството на ЦФЛД и към Обществения съвет.

Изводът ни е, че МЗ не може и не желае да направи нищо за отпадане на ограничението от 180 000 лв.
Затова ще насочим исканията си към други български и европейски институции.

 Ето и предложенията ни за оптимизиране на разходите за лечение на деца със средства на Фонда за лечение на деца, внесени на вниманието на Министъра на здравеопазването през месец септември:

1. Официални споразумения между българското Министерство на здравеопазването и съответните чужди министерства и болници, с които да бъде уредено лечението на български деца в големите медицински центрове в Европа да е по цени и при условия, по които се лекуват гражданите на съответната държава-член на ЕС. Сега в много случаи българските пациенти се третират като частни и заплащат значително по-високи суми от местните пациенти.

2. Разходите за лечение, което е част от дейностите, заплащани от обществената система на здравеопазване в Република България, да бъдат финансирани без изключения от НЗОК чрез издаване на формуляр за планово лечение в ЕС (Е112/S2). Това е ангажимент на НЗОК, произтичащ от пълноправното членство на Република България в Европейския съюз.

3. Да се преразгледат клиничните пътеки на НЗОК за ортопедични и неврологични заболявания и консумативите за лечение да бъдат включени в клиничните пътеки. В момента 10% от бюджета на ЦФЛД финансира медицински изделия за неврохиругични и ортопедични операции на деца в България.

4. Да се подпомогне на държавно ниво дейността на ЦФЛД по насърчаване на дарителството. Няколко възможни стъпки:
-постоянна медийна разгласа на общественозначимата работа на фонда;
-изграждане на политики към дарителите за стимулиране на активността им;
-използване на инструменти като Проект ДМС: http://dmsbg.com за разкриване на кодова дума DMS Fond;
-да се въведе ясна процедура за освобождаване от ДДС на дарителски SMS кратки съобщения.

5. На лицата, получили разрешение за лечение в чужбина от Министерството на здравеопазването за сметка на бюджета му, да се отпуска помощта за покриване на разходите за дневни и квартирни за тях и техните придружители, както е записано в чл.17 от ПП на ЗСП: http://lex.bg/laws/ldoc/-13038592

6. Сключване на споразумения с Авиокомпания „България Ер” и други основни европейски превозвачи за преференциални цени на самолетните билети за децата, получили финансиране за лечение от ЦФЛД, и един придружител. „България Ер” и в момента има благотворителна програма, от която се ползват много деца, пътуващи за лечение на частен принцип, но не и ЦФЛД.

7. Възобновяване и развитие на практиката да се канят чуждестранни медицински специалисти в България за извършване на диагностични и лечебни процедури в случаите, когато няма български медицински специалисти в съответната област, но са налични необходимата техника и условия за провеждане на лечебния процес.

8. Бъдещият Президент на Р България да продължи инициативата „Българската Коледа”, като всички набрани средства бъдат предоставяни на ЦФЛД след края на кампанията. Така ще се гарантира целесъобразното им изразходване и ще се подпомогне чувствително дейността на фонда.

Обсъди във форума. (0 мнения)  

 
< Предишна   Следваща >

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.