Skip to content
Намирате се в: Начало
В момента няма активни кампании
Равносметка Печат Е-мейл
Автор Екип на сайта   
20 май 2016
Измина един месец от показните арести във фонда за лечение на деца, уволнението на почти целия му екип и подмяната с нов. Смятаме, че 30 дни са предостатъчен срок за възстановяване на нормалния ритъм на работа, още повече, че и Петър Москов разпалено заяви, че „фондът работи като часовник”.

След едно частично заседание на ОС, едно провалено и едно проведено на 18 май, да видим как точно работи този часовник:

1. От 20 април до 18 май са одобрени 57 деца, 13 имат отказ, 32 деца са отложени с различни мотиви - търсене на нови становища, свикване на консилиуми и т.н. Едно дете е пренасочено към друга институция.

2. Родителите ни търсят все по-често заради забавяне при регистриране на заявленията им и забавяне на становища (един поглед върху регистъра е достатъчен, за да се види, че родителите имат основание за притеснение).
Тук е мястото да кажем, че в момента фондът няма свои служители, освен Вася Атанасова от стария екип. Всички други са „командировани” от министерство на здравеопазването.

3. Както предупредихме, децата, които трябва да се лекуват в клиники в Европейския съюз, вече се прехвърлят към НЗОК за издаване на прословутия формуляр за планирано лечение S2. Все още никой не може или не иска да ни обясни:
- На какво нормативно основание НЗОК ще издава този документ на деца, които не са минали по процедурата на Касата? И това не е ли нарушение на правилата за дейността на НЗОК?
- Има ли Касата капацитет да поеме непланиран за 2016 год. допълнителен разход от 3-4 млн. лева, особено при положение, че вече е задлъжняла към европейски здравни фондове със 170 млн. лева?
- Ще приемат ли чуждите болници наши деца с формуляр, издаден от неплащаща здравна каса? Питаме, защото в Германия вече има редица болници, които отказват да приемат български пациенти с формуляр S2, издаден от НЗОК.

4. Новото ръководство на фонда веднага започна да противопоставя членовете на обществения съвет на лекари и нелекари. Целта е прозрачна – разделяй и владей. Резултатът е, че в един силен и ефективен допреди месец обществен съвет вече цари недоверие и напрежение.
Като добавим и факта, че директорът си позволява, в пълно нарушение на правилника, да прави писмени предложения на съвета как да гласува за всяко дете, за нас вече е очевидно, че върви бърз процес по обезсмисляне на съществуването на ОС.

Да обобщим: Хаосът е по-огромен, отколкото дори ние сме очаквали.
Всички усилия на министерството и фонда в момента са насочени само и единствено към пестене на пари от лечението на деца, особено на онези деца, за които е наложително да се лекуват в чужбина.

Да го кажем разбираемо и за Петър Москов:
Часовникът фонд в момента сочи 2013 година, министър е Таня Андреева, директор е Ива Станкова.
С всеки следващ ден се връща все по-назад. Докъде ще стигне? Логично до 2004 година. Където и ще спре.
 
< Предишна   Следваща >

Още по темата:

Регистрация:

Абонамент за бюлетин

От тук можете да се абонирате за бюлетина с актуални новини от нашия сайт.


Гореща линия:

За въпроси, предложения и допълнителна информация, можете да звъните на следните четири телефона:

0888 38 50 50

0899 31 23 40

09:00 - 22:00ч.

Или да пишете на:
team(AT)save-darina.org

От галерията:

Нови потребители:

Общо потребители: 1221
  • mitko (1)
  • Росен Димитров (4)
  • Georgi Korfonozov (1)
  • Евгения Николаева Илиева (3)
  • Milen (1)
  • deribeev (61)
  • Цветина Иванова (1)
  • Данко Димитров (1)

Продавач на надежда

Аудио клип за сайта

Изтегляне на клипа.
 
Ръководство за родители на болни деца

Партньори:

Advertisement

Изпрати картичка

Advertisement

Най-четени:

Брояч на посещенията

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
посещения от 12/12/2006

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.