Skip to content
Намирате се в: Начало Новини Симона Стойнова Спешен зов за помощ!
Спешен зов за помощ! Печат Е-мейл
Автор Десислава Хурмузова   
12 септември 2007

Приключила кампания!

Симона преди болестта
Симона преди болестта
Симона Стойнова е на 4 годинки, от гр. Русе. В началото на месец май тази година родителите забелязват, че й се е подуло езичето. Тръгват по лекари. След няколко грешни диагнози /съмнение за трета и шеста сливица/, на 24 май, в СБАЛДОХЗ потвърждават страшната диагноза – рабдомиосарком на корена на езика, III клиничен стадий. Веднага започва химиотерапия. Симонка се повлиява добре от лечението, туморът намалява и вече не пречи на дишането й. Но не изчезва. Проф. Бобев е категоричен – за постигане на евентуален терапевтичен успех е наложителна операция в чужбина.
На 15 юни родителите подават молба в Комисия за лечение в чужбина към МЗ. Отговор получават на 10 юли. /Всички документи на Симона, включително писмата от МЗ, можете да прочетете в Документи/. Когато отиват при проф. Страшимир Каранов, към когото КЛЧ ги насочва, става ясно, че той нищо не може да реши – не работи с деца. Препоръчва им да се обърнат към проф. Бобев. Само че, те вече лекуват детето точно при него... След много разговори с МЗ и пътувания Русе-София, чиновниците принуждават родителите да подадат втора молба до КЛЧ. Когато попитахме таткото на Симонка „Защо?”, той каза: „Понеже с първата ни били насочили на неправилно място...” Няма да коментираме!
Семейството подава втора молба и получава отговор на 22 август. Започва ново тичане. За няколко дни бащата успява да събере изискваните документи – протокол за лечение в чужбина, подписан от проф. Едрев, проф. Кондузов и ст.н.сътр. Р. Бенчев, и становище на проф. Бобев.
Междувременно, понеже времето започва силно да ги притиска, установява сам контакт с клиниката в Мюнстер, Германия и получава оферта за операция. Интервенцията ще струва 15 000 евро и е за период от 10 дни. Според немските специалисти, махането на тумора не търпи никакво отлагане! Въпреки това, налага се да променят първата дата за операция, защото нямат пари. От Мюнстер им насрочват втора дата – 18 септември – и отново изразяват тревогата си, че се бави операцията.
Бащата очаква и офертата за следоперативното лечение, която ще е със значително по-висока цена – 60 000 евро. Не можем да ви я покажем, защото тя е в МЗ.

Вчера, 11 септември, когато се срещнахме с таткото на Симона, той чакаше да мине заседанието на КЛЧ, за да научи решението им. А днес, 12 септември, трябваше да получи отговор – ще поеме ли ЦФЛД финансирането на спешната животоспасяваща операция и най-вече КОГА ще им отпуснат средствата. Е, получи го.

Отговорът на д-р Добрев, директор на ЦФЛД е, че все още не могат да вземат решение. Насочват детето към лицево-челюстен хирург за мнение /след подписите и становищата на водещи онколози и УНГ-специалисти!/. Освен това, офертата от немската клиника не била за операция според чиновниците – след като я превели, ставало ясно, че в нея се говори за радиологично лечение, а не за оперативна намеса. Затова, след 10 дни ще обсъждат случая на Симона отново.
Бащата обясни, че в Германия ще лекуват детето със специален, много скъп апарат, какъвто има само на още едно място в Европа. С него ще „изсмучат” тумора. После ще почистят с лазер. Едва след това ще проведат лъчетерапия.
Каза ни също, че в министерството са наясно за каква процедура става въпрос.

Малката Симона не може да чака чиновниците да се запознават с най-новите методи на лечение по света! Тя не може да чака въобще! Цяло лято бащата не е спрял да тича за документи, подписи, становища и епикризи.
Родителите са категорични, че на 18.09. операцията ще се състои. Каквото и да им струва това!

В момента в дарителската сметка на Симона има 9000 лв., от които 4000 лв. са постъпили вчера след призив от близка на семейството в интернет форум.

Приятели, силно сме разтревожени! Имаме нужда от помощта ви, за да получи Симона навреме лечение. Животът й в момента е в огромен риск!
Разпространете историята на мъничката Мони!
Звънете и питайте докога ЦФЛД ще се подиграва с детското страдание и родителската безпомощност? Кога ще разбере, че писането на безсмислени отговори и чиновническия пинг-понг убиват ДЕЦА? Кога ще започне ЦФЛД да оправдава доверието на хилядите си дарители?
Д-р Николай Добрев, Директор на ЦФЛД
Адрес: пл. “Св. Неделя” № 5, София град 1000
Телефон - (02) 952 69 43; Факс – (02) 952 69 42
Седалище и адрес на управление: София, бул. “Акад. Ив. Гешов” №15, Х1 ет. Стая № 20 / в ЦООЗ или бившия Център по хигиена/.

Симона сега
Симона сега


Дарителска банкова сметка на Симона Ивайлова Стойнова: BG97CECB97904082367500;
BIC: CECBBGSF
ЦКБАД клон Младост

Банкови данни за дарителска банкова сметка в Германия:

Университетска клиника Мюнстер
Относно: Симона Стойнова
Вестдойче Ландесбанк /Westdeutsche Landesbank/
Банков код: 400 500 00
Сметка 672 527
IBAN: DE06400500000000672527
BIG CODE: WELADEDD (
"Цялото дарение ще се използва за първоначалното и допълнително лечение на детето Симона Стойнова, а евентуалният остатък за аналогични случаи на лечение в Детската онкология.")


Личен сайт на Симона - http://www.help-simona.hit.bg/ index.html

 

За контакт:
Ивайло Стойнов - баща
0898 55 06 83

Обсъди във форума. (4 мнения)

 
< Предишна

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.