Skip to content
Намирате се в: Начало Новини Симона Стойнова За кого бие камбаната?
За кого бие камбаната? Печат Е-мейл
Автор Пламен Петров   
29 септември 2007

Овце ли сме или да?!
БЮРОКРАЦИЯТА УБИВА ДЕЦАТА НИ! А НИЕ СТОИМ ОТСТРАНИ, КРОТКИ КАТО ОВЧИЦИ...

Много ми се ще това заглавие да беше само драматично. Но, за съжаление, то е преди всичко вярно.

В нормална държава сайт като нашия не би съществувал. В нормалните държави хората плащат данъци, за да издържат чиновници, които да правят живота им по-лесен. При нас е точно обратното. Чиновникът е враг номер едно на гражданина. Чиновникът не се чувства пълноценен (и щастлив), ако не направи всичко по силите си, за да възпрепятства, забави, отложи или провали в зародиш всяко разумно и логично решение или действие, което по някакъв начин би улеснило живота на "това неблагодарно животно" - гражданинът на Република България. Примерите са навсякъде около нас. Всеки ден. Хиляди...

Сигурно вече сте усетили, че тонът ми не е от най-спокойните. Има защо. От първия ден на създаването на този сайт се сблъскахме с какви ли не спънки, пречки, клевети и откровени подлости от страна на цяла армия държавни чиновници - предимно в сферата на здравеопазването. Само че, те не пазят здравето - нито нашето, нито това на децата ни. Единственото, което пазят и за което ги е грижа са собствените им удобни столове, фалшивия си авторитет и - най-вече - Статуквото! Така е било - и така ще бъде още 100 години! Най-много от всичко Чиновникът мрази Промяната. Защото тя го кара да си размърда задника, да си свърши работата, за която му плащат - и то, да я свърши така, както трябва...

Дълго време стиксахме зъби и мълчахме. Не искахме да ви занимаваме с чиновническите своеволия и безчинства, само поради една причина. И тя не е страхът, който витае в обществото ни от десетилетия. (Онзи генетично вграден страх за собствената ти душичка... Аз поне не знам друга нация да има поговорка от рода на "Преклонена глава - сабя не я сече!"). Причината беше, че не искахме възмущението ни срещу Системата да навреди по какъвто и да е начин на което и да е от децата на сайта. Много от родителите също се страхуваха... Стигна се дори до там, че наистина махнахме едно дете от сайта - на родителите му беше намекнато много недвусмислено, че така трябва...

Бюрократите разчитат точно на това - че ще си мълчим и ще си траем. И ще продължаваме да хрупаме тревица... И ще продължаваме да си коментираме само в лични разговори какви неща се случват зад кулисите. Как родители биват заплашвани, че на детето им няма да бъде обърнато внимание, докато не го свалят от "онзи сайт". Как държавата уж отпуска средства за операция в чужбина, но на летището - в последния момент! - на ошашавените родители се поднасят за подпис документи, в които сумата се различава значително от законно отпуснатата... Как умишлено се бавят решения с месеци - само защото на един доктор не са му симпатични пациентите на друг доктор и по какви ли не други безумни (и престъпни) причини... И още, и още, и още...

Немислимо е колко ниско може да падне едно човешко същество, мутирало в Бюрократ - с държавен печат, вместо сърце! И колко отвратително е да подхранваш дребните си егоистични и кариеристични удоволствия - за сметка на тежкоболни деца, за които времето е въпрос на живот и смърт! (Не сме ви казвали и за неколкократните случаи, когато някое от децата заминаваше за лечение в чужбина и тамошните доктори се хващаха за главата с логичния въпрос: "Ама защо, по дяволите, това дете не е изпратено при нас по-рано?!")

Конкретният повод за гневните ми думи е, че за пореден път чиновниците показват силата си като правят и невъзможното, за да попречат на спасяването на живот на едно дете - нашата Симона. Въпросът с финансирането на оперативното и следоперативното лечение на Симона Стойнова от Център „Фонд за лечение на деца” все още не е решен! На 21 септември ви информирахме, че до 29 септември парите ще бъдат преведени по банковата сметка на Университетска клиника - Мюнстер. За съжаление, това се оказа поредната невярна информация, подадена от ръководството на ЦФЛД. Бащата на Симона е разговарял със секретарката на г-н Добрев, както и със самия него вчера и днес, за да научи, че от миналия четвъртък до днес по нейната молба няма движение. Не е свикван Обществен съвет, нито са предадени документите за подпис на министър Гайдарски.

Обяснението: Д-р Добрев не е сигурен какво точно включва сумата от 50 000 евро, отбелязана в последната оферта от Германия. Смята, че в нея може да е калкулирана и операцията и да трябва да се преведат само 35 000 евро. Докато този въпрос не му се изясни, няма да предприеме нищо.
Дядото на Симона, който живее в Германия, е разговарял няколко пъти с администрацията на болницата във връзка с този проблем.
Отговорът: "Изпратили сме достатъчно оферти – до родителите, до Министерство на здравеопазването, до лекуващия лекар, в които надлежно е описано всичко и не намираме за необходими повече уточнения. Ако за всяко дете отделяхме толкова време за преписки, трябваше досега да сме затворили клиниката!”.

Дори и действително офертата да съдържа неясноти, работата на г-н Добрев би трябвало да е точно това - да уточни и прецизира подробностите, установявайки контакт с немските специалисти. А не да чака! Какво и кого чака?

Изследванията на Симона са приключили и резултатите са разчетени.

Операцията й започва в понеделник – 01.10.
10 дни след това, ако средствата за следоперативната терапия не са осигурени, детето ще бъде изписано от болницата и лечението му ще бъде прекратено.

За пореден път живота на едно дете е играчка в мръсните ръце на Българската Здравна Мафия. Да, време е вече да наречем нещата с истинските им имена! Време е да се събудим и да покажем, че под овчите кожи на някои от нас се крият кръвожадни зверове. Животът на децата ни заслужава да се вкопчим със зъби като питбули в омразния Чиновник - и да му покажем, че не може да си разиграва коня вечно.

В едно гражданско общество гласът на Разума трябва да е по-силен от писукането на Бюрократа! В една нормална държава трябва да се чуе гласът на Медиите, а ако е нужно - и този на Прокуратурата. Защото какво е възпрепятстването на спасяването на детския живот и здраве, ако не Престъпление?

Преди много, много години един велик английски поет е казал, че:

"Човекът не е Остров, вътре в себе си затворен. Човекът има връзка с Континента, той е част от всичко друго. ....всяка човешка смърт ме намалява, аз съм част от цялото човечество. И затова недей да питаш за кого бие камбаната - камбаната бие за теб!"

Нека тази камбана да забие все по-силно! Нека гласът й и да не бъде глас в пустиня и да събуди задрямалите в сладък сън чиновници, да събуди и все още виртуалното ни гражданско общество от летаргичния му унес! Нека дадем шанс на Симона - както и на всички други деца на България, които биват убивани и унижавани от безразличието на собствената си държава!

Обсъди във форума. (20 мнения)

 
< Предишна   Следваща >

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.