Skip to content
Намирате се в: Начало Новини Ивет Пешева Статия във в-к "МОНИТОР"
Статия във в-к "МОНИТОР" Печат Е-мейл
Автор Ива Димитрова   
05 март 2007
Шест месеца размотават родителите на малката Ивет за операция в Израел

Фондът за лечение на деца застрашава живота им

Превръщат ни в контрабандисти и просяци, категорични са родители

Ива Димитрова, в-к "МОНИТОР" , 5-ти март, 2007г.

Националният фонд за лечение на деца вместо да спасява живота на децата ни, го застрашава. Това твърдят майките на деца с увреждания от Добрич. Причината е тежка бюрократична схема за вземане на решение за отпускане на средства.
Поредната жертва е тригодишната Ивет Пешева от Добрич. Родителите чакат повече от половин година министър Радослав Гайдарски да им “разпише квитанциите” за Израелската клиника “Асута”. Родителите за своя сметка отидоха до Израел, за да уговорят предстоящата операция, тъй като в България не се намери лекар, който да направи тази операция, разказва председателката на сдружението “Свети Мина” Красимира Обретенова . За половин година родителите на Ивет трябваше да осигурят безброй протоколи, а от Националния фонд за лечение на деца непрекъснато им искаха пореден печат или поредна бележка. Родителите на детето надлежно осигуряваха ценните хартийки, въртейки безброй телефони до този или онзи отговорен фактор във фонда, а пътят Добрич-София се превърна в разходка до градския парк. Впоследствие обаче документацията някъде беше запиляна и никой не помнеше къде е... После пък някой от фонда решил да търси клиника, която да направи операцията за по-малко пари, но като се добавили сумите за изследванията, които вече семейството е направило за своя сметка в Израел, парите пак щели да станат същите, колкото искат от “Аcута”.

 

 
< Предишна   Следваща >

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.