Skip to content
Намирате се в: Начало Новини Мартин Захариев Мартин
Мартин Печат Е-мейл
Автор Десислава Хурмузова   
12 ноември 2007

Скъпи приятели на "Спаси, дари на...",
Присъединяваме се към кампанията, открита от родителите във forum.bg-mamma.com, в помощ на 7-годишния Мартин Захариев от Варна. Момченцето е със спешна нужда от операция на мозъчен тумор. Образуванието е в мозъчния ствол и това прави достъпа до него труден и сложен. Марти вече е опериран два пъти в България, но състоянието му продължава да се влошава.
Сега, когато се налага трета операция, родителите му предпочитат тя да бъде извършена в чужбина.

Ето разказа на Ивелина Захариева - майката на Марти:


"Здравейте,
Обръщам се към вас с молба за помощ.Ще ви разкажа историята на моето момченце.
Мартин е почти на 8 години и до средата на февруари беше весело и жизнено дете, ходеше на училище, учеше си прилежно уроците и правеше една камара щуротии за наша радост.
Кошмарът започна към края на февруари тази година
Класната му забелязала, че си намества погледа, когато гледа към дъската. Заведохме детето на офталмолог и се оказа, че Марти има проблем с лявото оченце - не можеше да го движи наляво. Насочиха ни към детски невролог, обясниха ни че трябва да направим скенер и ядрено магнитен резонанс.
(Тук е момента да кажа, че Марти беше с диагноза хиперкинетичност, изоставане в говорното развитие и лека рефлекторна пареза в дясно, но детето се развиваше много добре.)
След прегледа при офталмолога си запазихме час при наблюдаващия го детски невролог. При прегледа се установи, че парезата в дясно се е задълбочила, по спешност направихме скенер, но той не показа нищо тревожно.
На 14 март 2007 направихме ядрено магнитен резонанс и целия проблем излезе наяве.Оказа се, че детето ми има мозъчен тумор и то не къде е, а в ствола на мозъка. Заминахме за София и на 4 април беше направена първата операция - отстраниха кистата и взеха тъкан за хистология. По време на операцията обаче, детето направи кръвоизлив и три дена след това беше в кома и на командно дишане. Марти постепенно започна да се възстановява и да се придвижва с наша помощ. Дойде и хистологията - микотична инфекция с централна некроза и калцификати, нямаше туморни клетки. Изписаха ни без никакво друго лечение, като трябваше да направим резонанс след два месеца.
В началото на юни детето отново се влоши, започна да повръща и парезата му се влоши дотам, че не можеше да се движи. Направихме по спешност резонанс и се оказа, че Марти е направил хидроцефалия, има отново киста и туморът е нараснал. Поставиха му клапа и направиха втора операция, пак махнаха кистата и взеха за хистология. Този път детето понесе добре операцията.
Новата хистология показа обаче, че става въпрос за тумор - пилоцитен астроцитом I-ва степен, с вероятна склонност към малигнезация. Обясниха ни, че туморът е доброкачествен и не се налага лъчетерапия или химиотерапия.
Но през август месец отново се появи киста, новият резонанс показва, че пак има нарастване с милиметри и голяма киста.
Можем да го оперираме отново в София, но аз се свързах с немски неврохирургични клиники и получих отговор от Бон. Предлагат ни да изчистят по-голямата част от тумора и така да стабилизарат детето за голям период от време. Операцията ще струва около 15 000 евро.”

В клиниката в Бон ще приемат Марти веднага, след като родителите преведат авансово 10 000 евро по сметката на болницата. Престоят ще е между две и три седмици, в зависимост от състоянието му. Детето трябва да бъде оперирано до един месец, защото туморът се разраства твърде бързо и му причинява страдания – повръщане, парализа на дясното краче и лявата страна на лицето, проблеми с говора и с оченцето. В очакване на операцията, Марти е на постоянна кортизонова терапия, но тя не може да продължава дълго.
Представяме ви първия и втория отговор на Priv.-Doz. Dr. med. Hans Clusmann до майката на Марти.

Приятели, днес Марти има рожден ден. Става на 8 години. Да му подарим най-безценния дар!
И когато добрият Дядо Коледа, в когото Марти вярва силно, почука на вратата му след малко повече от месец, да бъде озарен от още една прекрасна детска усмивка!

Дарителска сметка на Мартин Емилов Захариев:
Експресбанк
SWIFT BIC: TTBBBG22
BGN BG34TTBB94005523385608
EUR BG50TTBB94005523385611

Обсъди във форума. (1 мнения)
 
< Предишна

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.