Skip to content
Намирате се в: Начало
В момента няма активни кампании
Петиция срещу отпадане на данъчните облекчения за дарители Печат Е-мейл
Автор Десислава Хурмузова   
17 ноември 2007

"Спаси, дари на..." подкрепя петицията, инициирана от Български дарителски форум и Български център за нестопанско право, във връзка с предложението за премахване на данъчните облекчения за дарения на физически лица:

"В Народното събрание е внесен Законопроект за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица, в който е предвидено отпадане на всички данъчни облекчения за дарители. Неясни са причините за отпадането:
1. Ако целта е премахване на всякакви изключения от плоския данък, то такива са и наличието на нормативно признати разходи, както и облекченията за лица с увреждания, които фигурират и в новите предложения.
2. Ако целта е премахване на злоупотребите с облекченията, ако има такива те са основно при даренията от физическо лице на физическо лице (56 от 58 милиона декларирани дарения през 2006 са насочени директно към физически лица). Следователно и мерките за борба със злоупотребите трябва да са насочени натам.
3. Ако целта е спестяване на средства, то загубата за бюджета при запазване на съществуващите данъчни облекчения, но за дарения единствено към юридически лица и обществени организации, ще бъде около 190 000 лева (ако се запази сегашния обем на дарения), което е наистина незначителна сума.

Премахването на облекченията за дарители дава лош сигнал за политиката на държавата спрямо дарителството. Плоския данък и облекченията за дарения не са взаимно изключващи се понятия. Редица страни са въвели плосък данък и въпреки това са предвидили и облекчения за дарения. Сред тези страни са Чехия, Естония, Латвия и други. В други страни, където е въведен плосък данък и няма облекчения за дарители е въведен механизъм за определяне на получател на 1 или 2 % от платения от данъкоплатеца данък – Румъния, Словакия и Литва..."

Пълния текст на петицията  можете да прочетете и подпишете тук - http://www.bgpetition.com/ za_oblekchenia_za_darenia/index.html

 
< Предишна   Следваща >

Още по темата:

Регистрация:

Абонамент за бюлетин

От тук можете да се абонирате за бюлетина с актуални новини от нашия сайт.


Гореща линия:
team(AT)save-darina.org

От галерията:

Нови потребители:

Общо потребители: 1221
  • mitko (1)
  • Росен Димитров (4)
  • Georgi Korfonozov (1)
  • Евгения Николаева Илиева (3)
  • Milen (1)
  • deribeev (61)
  • Цветина Иванова (1)
  • Данко Димитров (1)

Продавач на надежда

Аудио клип за сайта

Изтегляне на клипа.
 
Ръководство за родители на болни деца

Партньори:

Advertisement

Изпрати картичка

Advertisement

Най-четени:

Брояч на посещенията

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
посещения от 12/12/2006

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.