Skip to content
Намирате се в: Начало
В момента няма активни кампании
История с патладжани Печат Е-мейл
Автор Десислава Хурмузова   
28 ноември 2007

 

Приключила кампания!

Всяко дете мечтае. Едни мечтаят да станат космонавти, други – изобретатели, учители, лекари...

Седемгодишният Георги Борисов от Харманли мечтае отново да може да яде патладжани. Обожава патладжани! Когато порасне, ще стане готвач и ще приготвя най-вкусните патладжани, убеден е в това.
Само трябва да оздравее и
да се прибере вкъщи...

Георги е уникален не само с мечтата си, а и с болестта си. Диагнозата му е изключително рядка – "Синдром на резецирано късо тънко черво". Лекарите са категорични: в България няма случай с толкова късо тънко черво!
От проучванията на нашия екип досега установихме, че Гошко вероятно е единствен не само у нас, но и в света.


Без прецедент е и възрастта, до която е достигнал, въпреки тежката форма на заболяването си.

Единственото спасение за момченцето е спешна операция в чужбина за удължаване на червата с пластика или трансплантация.

Историята

Гошко се ражда с некроза и евентрация (излизане) на червата извън коремна стена. Опериран е на 4-тия час след раждането. Изрязани са голяма част от тънкото и 2/3 от дебелото черво. Остава с 30 см. тънко черво. При останалите деца тази дължина е 2 метра.
В момента Гошко е на 7 години. От раждането си досега той прекарва повечето време по болници, в борба с чревните инфекции. Червата му не успяват да усвояват пълноценно храната, затова Гошко е на постоянни венозни вливания, набавящи му важните за организма вещества.
С израстването, червата му се раздуват, в стремеж да създадат по-голяма повърхност и да резорбират повече храна, но
вече притискат сърцето и белия му дроб.
Христина, майката на Гошко разказва: "Лекарите казаха, че нещата ще се влошават все повече и повече. Аз самата виждам, че на там вървят нещата и че той не е такъв, какъвто беше преди 3-4 години. Единственото спасение е хирургическо удължаване на червата. Сега, когато Гошко яде нещо, го изхожда след половин час, защото червото му е много късо, след което пак огладнява. И така през 1-2 часа той все е гладен, изяжда големи количества храна, но няма никаква полза от това. Не успява да се засити. Според лекарите, единствено в САЩ е имало подобен случай с 35 см късо тънко черво, а при Гошко то е само 30 см."


Медицината

Лекарите подхождат с изключителен професионализъм към случая на Гошко. Години наред полагат постоянни грижи за него. Сега доцент д-р Бранков, завеждащ Секция по детска хирургия при МБАЛСМ „Пирогов" и д-р Янева от СБАЛДБ, Клиника по гастроентерология София, усилено търсят клиника в чужбина, която да се заеме с операцията.

Членове на нашия екип също осъществиха контакти с чуждестранни лекари и клиники. Свързахме се с директора на Детския трансплантационен център на Детската болница в Бостън, Америка - Професор Хюнг Ким, който е създател и първият хирург в света, изпълнил процедурата за удължаване на тънко черво „СТЕП" през 2002 година. Професор Ким прояви готовност да приеме малкия Гошко на лечение.
Офертата на Детската клиника в Бостън е непосилна не само за семейството на Гошко, но и за когото и да било. При досегашните подобни случаи, за престой от 20 до 195 дни, цената варира от $ 458 854 до $ 726 634, в зависимост от сложността на операцията.

До момента това е единственото предложение за лечение на Гошко.
Екипът ни продължава да търси възможности операцията да бъде направена в Европа.

Център "Фонд за лечение на деца"

На 29 май 2007 год. родителите на Гошко подават
подават молба с входящ № 95-00-119 до Комисия за лечение в чужбина към Министерство на здравеопазването. На 10 август 2007 год. получават положителен отговор от МЗ, с който КЛЧ насочва детето към Център "Фонд за лечение на деца" за финансиране.
До днес ръководството на ЦФЛД не е успяло да осъществи контакт с хирурзи в Европа, които да приемат Гошко за лечение. ЦФЛД не желае да финансира евентуална операция в САЩ, така че по неговия случай, въпреки спешността му, няма никакво движение.

Приятели,

тревогата ни е безкрайна! Всяка загуба на ценно време е фатална за Гошко, който и в момента е в болница, зависим от системите, за да живее.

Не е достатъчно само да сведем поглед и да се почувстваме съпричастни с мъките на Гошко и страданията на родителите му. За да се помогне на детето, трябва да се съберат – и то за изключително кратък срок – необходимите средства за сложната операция.

Вярваме, че неслучайно Гошко е преживял тези 7 години за искрено удивление на специалистите у нас и по света.

Той е чакал търпеливо своя шанс. И ето, дочака го. Ние сме неговият шанс! За да стане Гошко един ден най-прочутият майстор на патладжани!

Благодарим ти, приятелю! Днес аз и ти правим чудеса!Банкови сметки:
ГЕОРГИ СТЕФАНОВ БОРИСОВ

ПРОКРЕДИТ БАНК(БЪЛГАРИЯ) АД
SWIFT BIC: PRCBBGSF

в лева: BG61PRCB92301020099311
в долари: BG94PRCB92301120099315
в евро: BG05PRCB92301420099316

 

За контакт:
Георги Стефанов Борисов
Стефан Борисов - баща
0899 54 26 37
Христина Борисова - майка
0899 61 10 51
Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите

Обсъди във форума. (0 мнения)
 
< Предишна

Регистрация:

Абонамент за бюлетин

От тук можете да се абонирате за бюлетина с актуални новини от нашия сайт.


Гореща линия:
team(AT)save-darina.org

От галерията:

Нови потребители:

Общо потребители: 1221
  • mitko (1)
  • Росен Димитров (4)
  • Georgi Korfonozov (1)
  • Евгения Николаева Илиева (3)
  • Milen (1)
  • deribeev (61)
  • Цветина Иванова (1)
  • Данко Димитров (1)

Продавач на надежда

Аудио клип за сайта

Изтегляне на клипа.
 
Ръководство за родители на болни деца

Партньори:

Advertisement

Изпрати картичка

Advertisement

Най-четени:

Брояч на посещенията

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
посещения от 12/12/2006

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.