Skip to content
Намирате се в: Начало Новини Георги Борисов Чудовищна несправедливост!
Чудовищна несправедливост! Печат Е-мейл
Автор Десислава Хурмузова   
30 ноември 2007
Вчера цял ден майката на Гошко беше в паника и не спря да плаче! Причината не е влошаване на състоянието на малчугана, а фактът, че няма болница в България, която да иска да го приеме и лекува, докато се намери чужда клиника, където да бъде опериран.
Христина отдавна знае, че съществува сериозен проблем с финансирането на лечението му – лекуващата му лекарка многократно се е оплаквала, че парите по клинична пътека за него отдавна са свършили. Само че, Гошко не може да бъде изписан. Това би означавало да бъде обречен на бърза смърт. Затова, няколко пъти вече го местят от една болница в друга. После пак го връщат в тази, в която единствено може да получи адекватни медицински грижи – Клиника по гастроентерология в София.

На 19 ноември отново се наложи Гошко да бъде прехвърлен. Този път в Университетска болница Стара Загора. Само поради липсата на пари! Гошко беше превозен от София до Стара Загора с личния автомобил на семейството. Въпреки състоянието си и въпреки централния източник, който му е поставен. Защото транспортирането с линейка е твърде скъпо...
10 дни по-късно, болницата в Стара Загора не може повече да покрива терапията на детето. Очаква се днес Георги да бъде изписан.
Клиниката по гастроентерология в София обаче също не може да го приеме. Вероятно се досещате. Няма пари!
Ето, че накрая дойде моментът, от който майка му най-много се страхува - синът й остава без лечение.


Дневно Гошко се нуждае от медикаменти на стойност между 200 и 300 лв., за да живее. Да, тази сума е непосилна за родителите му. Но толкова ли е непосилна за държавата, която твърди, че детското здравеопазване е национален приоритет? Наистина ли е дотолкова непосилна, че да остави едно дете да умре?

Защо държавата не е уредила финансирането на тежки случаи като при Гошко, налагащи постоянен болничен престой, а принуждава лекарите да правят компромиси с професионализма и достойнството си и да рискуват всичко, което са постигнали с толкова много усилия?

Лекарите искат да лекуват детето! Но не им се позволява! Няма пари!

Едно дете се бори за живота си по изумителен начин! Специалистите в САЩ не могат да повярват, че е възможно да съществува такъв медицински случай и настояват да им бъдат изпратени рентгенови снимки.
Да, Гошко е напълно истински, колкото и да е невероятно! Толкова истински, колкото всички малки българчета на този сайт.

Една държава воюва с децата си! По непонятен начин.
Приехме, макар и с болка, че държавата не може да осигури за всички деца лечението, което получават децата в другите европейски страни.
Преглътнахме и продължаваме да преглъщаме и факта, че въпреки че не може да осигури лечение тук, често държавата не поема отговорност и за лечението на тежкоболните деца в страни, където биха могли да им помогнат.
Но не искаме да приемем, че държавата отказва да лекува децата дори, когато може! Защото нямало пари!

Досега не сме го правили по такъв начин, но този път сме принудени. Това е вик за помощ към националните електронни и печатни медии! Приятели, помагайте!
Правим всичко по силите си Гошко да замине в чужбина възможно най-скоро. Бързаме много.
Чудовищно е да е издържал толкова време, а сега да позволим да се влоши, само защото Министерство на здравеопазването не желае да плаща лекарствата му.

Марк Твен е прав като казва:
В реалния свят нищо не се случва на правилното място в правилното време. Работа на журналистите е да поправят това.”
Помогнете в поправянето на една огромна несправедливост и Георги да получи полагащите му се специализирани медицински грижи!

Телефон за връзка с родителите на Георги :
майка Христина / 0899 61 10 51
баща Стефан / 0899 54 26 37

Тук можете да видите репортажа по БТВ.

Обсъди във форума. (6 мнения)

 
< Предишна   Следваща >

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.