Skip to content
Намирате се в: Начало Новини Божидара Павлова Тревога за Божидара!
Тревога за Божидара! Печат Е-мейл
Автор Десислава Хурмузова   
17 януари 2008
Приключила кампания!

По случая на 12-годишната Божидара Павлова, която страда от терминална бъбречна недостатъчност, все още няма решение от страна на Министерство на здравеопазването!

Накратко ще ви припомним хронологията:
Божидара е на хемодиализа 3 пъти седмично от месец февруари 2007 година. Според лекарите, детето може да бъде поддържано по този начин не повече от няколко месеца и най-късно до есента на 2007 трябва да му бъде присаден бъбрек.

На 16 май 2007 год. Профилна комисия към Александровска болница изготвя протокол - стр.1 и стр.2, с който насочва детето за лечение в чужбина.

След 3 месеца, на 22 август 2007 год. Комисия за лечение в чужбина одобрява молбата и насочва случая към Център „Фонд за лечение на деца” за финансиране на трансплантация в Германия (Мюнхен) или Русия (Санкт Петербург).

Директорът на ЦФЛД изиска от родителите сами да си намерят оферта за лечението. Препоръчаната клиника в Санкт Петербург отказа, защото не лекува деца. От Мюнхен се съгласиха да трансплантират детето с бъбрек от баща му. Поради несъвместимостта на кръвните групи на Божидара и баща й, предложиха процедура по "измиване" на бъбрека. Това значително оскъпява трансплантацията, затова офертата е за 105 000 евро (Оригинала и превода на офертата можете да видите в "Документи").
Директорът на ЦФЛД поиска родителите да му представят и нов протокол от Профилна комисия към Александровска болница, в който изрично да пише, че трябва да се извърши такова "измиване" на бъбрека. Представиха му го стр.1 и стр.2.

Така минаха още 3 месеца, преди документите й да бъдат внесени за разглеждане от Обществения съвет към ЦФЛД.

На 21 ноември 2007 год. ОС към ЦФЛД одобри офертата и реши да бъдат отпуснати средствата, необходими за бъбречна трансплантация на Божидара в Klinikum der Universität München – Großhadern.

На 10 декември 2007 год. документите бяха представени на министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски за подпис, необходим, за да бъдат преведени 105 000 евро на клиниката в Мюнхен.

Оттогава до днес – 17 януари 2008 год., вече 38 дни, министър Гайдарски не е подписал! Без обяснение и мотиви!

Родителите на Божидара са силно разтревожени! Детето прехвърли отдавна препоръчания от лекарите срок за поддържане чрез хемодиализа и с всеки изминал ден се чувства все по-зле – вие й се свят, става й лошо, губи сили...

Питаме господин министъра:

По обективни или субективни причини се бави подписът Ви върху молбата на Божидара? Видео


И още един въпрос – Заявихте категорично пред българското общество, че:

"когато при мен дойдат документи, подписвам същия ден" (18 декември 2007, на пресконференция в НС по инициатива на ПГ "БНД") и
"Няма дете, което да отговаря на критериите, приети от Обществения съвет, и да му е отказано лечение в чужбина" (15 януари 2008, в отговор на въпрос от народните представители Лидия Шулева и Атанас Щерев относно дейността и работата на Фонда за лечение на деца в чужбина, по време на парламентарния контрол)

Продължавате ли да стоите зад думите си?

Телефон за контакт с бащата на Божидара - Пламен Павлов: 0888 27 45 69Обсъди във форума. (55 мнения)

Цитати:

Програма Хоризонт, БНР
Министър Гайдарски обеща, че ще бъде направено всичко възможно, за да се съкрати процедурното забавяне до минимум. Той посочи, че досега не е имало случаи, в които да не се изпращат на лечение деца поради липса на пари.


News.bg
Министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски смята, че не е обосновано деца, които имат нужда от лечение в чужбина, да чакат по 3-4 месеца.


econ.bg
Министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски обясни, че пари във фонда има, дори остават в края на годината и се връщат в държавния бюджет. До момента на никое дете не е отказана помощ и няма да бъде отказана такава, каза още министърът.

Той се ангажира да бъде оптимизирана процедурата за отпускане на пари от фонда. Гайдарски обясни, че често забавянето се дължи на родители, които настояват детето им да се лекува в чужбина, а това може да стане и у нас. Радослав Гайдарски призова родителите, чието дете се нуждае от лечение в чужбина да не се обръщат към медиите, а да кандидатстват за средства във фонда.


vsekiden.com
БНД ще определи отношението си към протеста на медиците и фармацевтите в зависимост от отношението на управляващите към Фонда за лечение на деца. Ако се окаже, че администрацията не е работила по проблемите около функционирането на този фонд, то това е индикация, че тази администрация не работи добре, смята Дончев


Разговор с министър Гайдарски в "Тази сутрин", бТВ
Проф. Гайдарски: “На родителите им се струва че Фондът не работи бързо, защото всеки едни родител, когато търси помощ, му се струва, като че ли нещо става, някой като че ли нарочно бави, Фондът си работи много добре.”

 
< Предишна   Следваща >

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.