Skip to content
Намирате се в: Начало Новини Георги Корфонозов Георги - хронология и факти
Георги - хронология и факти Печат Е-мейл
Георги Корфонозов, на 16 години, с хронична бъбречна недостатъчност.
Още като бебе му е отстранен единия бъбрек. Оттогава досега преживява 11 операции и манипулации. Състоянието на единствения му бъбрек прогресивно се влошава с годините и вече е подготвен за хемодиализа. Нуждае се от трансплантация на бъбрек в чужбина.

На 04 октомври 2006 год. Профилна комисия към Александровска болница изготвя протокол за лечение в чужбина, с който насочва детето към Комисия за лечение в чужбина (КЛЧ) за финансиране на трансплантацията.

На 16.01. 2007 год., след 3 месеца и половина, КЛЧ отговаря на председателя на Профилна комисия към Александровска болница проф. Панчев, че му връщат протокола, тъй като не е посочил адресите на две клиники в чужбина, където може да бъде извършена трансплантацията.

На 25 септември 2007 год., след 8 месеца, Профилна комисия изготвя нов протокол, който родителите предават в МЗ. При приемането на протокола им е обяснено, че няма да получат финансиране, докато не осигурят оферти от двете, посочени в протокола клиники. Казват им също, че няма да получат отговор от КЛЧ, а документите ще бъдат служебно насочени към Център „Фонд за лечение на деца”.

Въпреки това, КЛЧ изпраща на 05.10.2007 год. писмо на родителите, с което ги уведомява, че одобрява детето за трансплантация в двете посочени клиники и че следва да подадат нова молба до Център „Фонд за лечение на деца” (ЦФЛД) за финансиране.
Директорът на Фонда повтаря изискването родителите сами да осигурят оферти и едва тогава ще внесе документите на заседание на Обществения съвет (ОС).

Клиниката в Санкт Петербург отказа да приеме Георги, защото не лекува деца.

Родителите успяха, с наша помощ, да установят контакт с другата посочена в протокола клиника - Klinikum der Universität München – Großhadern и получиха оферта за трансплантация чрез измиване на несъвместимия бъбрек на бащата на Георги. Цената е 105 000 евро.
Родителите предадоха офертата в ЦФЛД в началото на декември 2007 год.

Оттогава до днес документите на Георги не са внесени за разглеждане от ОС.

Кампанията за Георги приключи на 15 юни 2008 год. Необходимите 105 000 евро бяха събрани изцяло от дарения.

На Георги беше извършена трансплантация с бъбрек от трупен донор в болница ISSMET в Палермо на 11 януари 2009 год.
 
2012 година - Жоро вече е студент и активен спортист в българския отбор на хора с трансплантации.  В Седмите европейски игри за трансплантирани и диализирани нашето момче спечели за България 1 сребърен медал на бадминтон, 1 сребърен – тенис на маса, 1 бронзов – лека атлетика и 1 бронзов на дартс.
 
< Предишна   Следваща >

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.