Skip to content
Намирате се в: Начало Новини Георги Борисов Гошко - хронология и факти
Гошко - хронология и факти Печат Е-мейл
Георги Борисов, на 7 години, синдром на резецирано късо тънко черво. Роден е с некроза и евентрация (излизане) на червата извън коремна стена.
Опериран е на 4-тия час след раждането. Изрязани са голяма част от тънкото и 2/3 от дебелото черво. Остава с 30 см. тънко черво. При останалите деца тази дължина е 2 метра.
Червата му не успяват да усвояват пълноценно храната, затова Гошко е на постоянно антибиотично лечение за подтискане на инфекциите и на венозни вливания с важните за организма вещества.
С израстването, червата му се раздуват, в стремеж да създадат по-голяма повърхност и да резорбират повече храна, но вече притискат сърцето и белия му дроб. През 2004 год. червото предизвиква перикарден излив и се налага спешен перикарден дренаж. Кардиолозите казват след операцията, че сърцето му е „плувало в кръв” и е било въпрос на часове да спре.

От февруари 2007 год. състоянието на Гошко се влошава и се налага да е под постоянно лекарско наблюдение на парентерално хранене.

На 29 май 2007 год. родителите подават молба в Комисия за лечение в чужбина за финансиране на операция на Георги в чужбина.

На 16 юли 2007 год., комисия от МБАЛСМ Пирогов с председател доц. Огнян Бранков и членове доц. Пашов и д-р Дребов, изготвя протокол, с който препоръчва на МЗ да финансира операцията по удължаване на тънко черво или трансплантация на Георги в чужбина, тъй като не може да бъде осъществена в България.

На 10 август 2007 год., 2 месеца и половина след подаването на молбата, Комисия за лечение в чужбина решава да насочи детето за лечение в Германия (Мюнхен) или Франция (Париж).

До края на ноември 2007 год. (повече от 3 месеца след решението на КЛЧ) друго развитие по неговата молба няма, защото ЦФЛД не успява да получи оферта от посочените от КЛЧ клиники.

Започнахме кампания за Георги на 28 ноември 2007 год. След проучване екипът ни установи, че в света има много малко случаи на късо тънко черво, а 30 сантиметра, колкото е на Гошко, с преживяемост 7 години, вероятно не е имало.
Стана ясно, че неговото уникално заболяване може да бъде лекувано без трансплантация (която е с много ниска успеваемост) в САЩ, където е извършена първата операция по удължаване на тънко черво „СТЕП” през 2002 год. в Бостън.
Гергана Барабонкова от нашия екип установи контакт с проф. Хюнг Ким – създател и първият хирург на удължаване по метода СТЕП в болницата в Бостън. Получихме оферта от него. Цената на операцията беше определена на 726 000 щатски долара.
Майката на Георги предаде единствената оферта в ЦФЛД в началото на декември 2007 год.
На 09 януари 2008 год. Обществения съвет разгледа офертата, но не взе окончателно решение. Д-р Добрев е казал на майката, че сумата е много голяма и операцията ще бъде частично финансирана с не повече от 200 000 лв.

Едновременно с проблемите, свързани с операцията на детето в чужбина, родителите имаха и големи неприятности с престоя му в Клиника по детска гастроентерология София.

Клиничната пътека за неговата диагноза е за 10-дневен престой. А при Гошко се налага постоянен болничен престой. По тази причина го местеха на всеки 10 дни в различни болници – Пирогов, Стара Загора, отново гастроентерологията... Всяко местене влошаваше показателите му.
При поредното местене на 29 ноември 2007 год., алармирахме медиите. Едновременно с това майката подаде молба до министъра държавата да осигури пари за лечението му в Клиника по гастроентерология. Министърът насочи молбата отново към Център Фонд за лечение на деца. Лекуващите лекари изготвиха становища, калкулации и други документи, които предадоха на фонда.
Молбата беше разгледана чак на 09.01.2008 на заседанието на ОС и одобрена. Въпреки това, д-р Добрев е казал на зав. отделението доц. Желев, че финансирането ще започне най-рано в края на февруари. Дотогава лекарите лекуваха детето изцяло на разноски на болницата. Ежедневните жизненоважни за Гошко лекарства струваха около 200 лв.

На 15 февруари 2008 год. екипът на Спаси, дари на..., след редица преговори, уточнения и консултации с ангажираните по случая лекари, получи нова, специална оферта за Гошко от Детската болница в Бостън. Предварителната сума за неговата операция бе намалена близо три пъти - от 726 634 на 281 322 щатски долара.

Родителите незабавно представиха новата оферта на ЦФЛД и КЛЧ.

На 22 февруари 2008 год. дойде още една щастлива новина – фондацията на г-н Реймънд Тай от Бостън дари за лечението на Гошко 100 000 долара, с изричното условие да бъде опериран от проф. Хюнг Ким в Детска болница Бостън. С този дарителски жест сумата, необходима за животоспасяващата операция на Георги, стана 181 322 долара.

Същият ден - 22 февруари 2008 год., на домашния адрес на Гошко в Харманли се получи писмо от КЛЧ (стр.1 и стр.2), в което офертата от Бостън беше игнорирана изцяло, със следния, лишен от медицинско основание мотив: „Консилиумът счита, че посочената цена от САЩ отговаря за трансплантация на черва, а не за удължаваща /STEP/.”

В писмото си КЛЧ предлага на вниманието на Обществения съвет към ЦФЛД само оферта от клиника Некер, Париж, която комисията е изискала междувременно и за чието съществуване родителите не знаеха. Новата оферта не беше приложена в писмото на КЛЧ, директорът на ЦФЛД също отказа да я предостави.

На 25 февруари 2008 год. майката на Георги заведе в Министерство на здравеопазването нова молба до КЛЧ, в която настоя Детска болница Бостън да бъде включена в становището на КЛЧ наред с болница Некер, за да има възможност Обществения съвет да прецени на кое от двете места да изпрати детето на лечение. В молбата си майката изтъкна, че нейното желание като законен настойник на Гошко, е детето да бъде лекувано в Бостън, защото там работи хирургът, който е изобретил процедурата СТЕП и има най-голям опит в прилагането й, а също и заради факта, че синът й вече има по сметката си в болница Бостън 100 000 долара дарение.

На 28 февруари 2008 год., 275 дни след подаването на молбата за финансиране в МЗ, се състоя Обществен съвет, на който присъства министърът на здравеопазването, всички членове на съвета, майката на Гошко и представител на „Спаси, дари на...”

ОС реши да насочи Георги за лечение към Детска болница Бостън.

Операцията по удължаване на тънко черво на Гошко беше извършена на 1 май 2008 год. от екипа на проф. Хюнг Ким. 8-часовата интервенция приключи успешно и червото беше удължено до 2 метра и 48 см. При тази дължина детето може да води пълноценен живот.

В момента Гошко се възстановява. Приема обща храна и вече няма нужда от парентерално хранене.

 
< Предишна   Следваща >

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.