Skip to content
Намирате се в: Начало Новини Данко Атанасов Коментарите са излишни...
Коментарите са излишни... Печат Е-мейл
Автор Деси Хурмузова   
26 февруари 2007

Мария и Милен, родителите на Дани, са хора, здраво стъпили на земята. Максимално организирани, те полагат всички усилия, колкото и трудоемки и скъпи да са, за да стане синът им пълноценен човек.
Заминавайки за първичен преглед в Ашау, Германия, миналата година, са дотолкова отчаяни от годините сблъсък с родното здравеопазване, че в първия момент не могат да повярват, когато д-р Baise им казва, че детенцето има 85-90% шанс за възстановяване. Но немската прецизност и директност в общуването с пациентите ги убеждават, че няма лъжа – Дани ще ходи изправен и без болки!
Милен: „Както години наред се чувствах притиснат в тесен тунел без никакъв изход, изведнъж пред очите ми се разля светлина!”
Краката му ще бъдат изправени и той ще ходи свободно. Вероятно ще остане леко провлачване на походката, резултат от прекаленото отпускане на сухожилията при извършената през 1998 год операция в България и отслабване на мускулите на прасеца.

Налага се бърза операция, ако искат процентите за успешен изход да не започнат прогресивно да намаляват.

Мария и Милен не губят време – подават молба до КЛДЧ за финансиране на лечението, което възлиза на 30 000 евро.
На 06.02.2006, КЛЧ съставя протокол, който може да намерите на http://www.help-dani.info . Ето част от него:
„Мотиви за исканото лечение в чужбина: По настояване на родителите и на собствени разноски. За лечението е необходимо отиване на болния в Германия, Ашау, Детска ортопедична клиника, д-р Корел. Възможни алтернативни решения – няма.”

Чак два месеца по-късно, Мария получава официален отговор на молбата си: „Комисия за лечение в чужбина към Министерство на здравеопазването дава съгласие да проведете лечение в Германия със собствени средства, без финансов ангажимент от страна на Министерство на здравеопазването.”

Коментарите са излишни...

Родителите събират пари от близки и роднини и заминават. И понеже, когато човек сам си помага, му помага и Господ, се оказва, че точно по това време благотворителна организация към католическата църква има инициатива за подпомагане на пациенти от източна Европа. Поемат 1/3 от стойността на лечението.
Следва тежка операция и на двете крачета и 3 месеца и 6 дни възстановителен период, 6 седмици от които - в гипс. Дани се труди много, въпреки силните болки. Всеки ден прави упражнения, стои прав все по-дълго, докато накрая му се събират по 5 часа дневно изправен.

Сега нашият малък герой е с шини. Изпълнява безропотно строгите изисквания за рехабилитация. Спи по гръб, неподвижен, с изпънати крака, в определен разкрач за коригиране на тазобедрените стави, здраво стегнати в нощните шини.

Вече знаете, че за да продължи възстановяването, Дани трябва, съобразно растежа си, да подменя и шините. Процесът ще приключи със спирането на растежа му в края на пубертета. Сроковете за смяна са индивидуални, в зависимост от собствените му темпове на порастване.
Но средствата за подмяна трябва да са налице, за да може веднага да се реагира, когато сегашните му отеснеят.

Обсъди във форума. (0 мнения)

 
< Предишна

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.