Skip to content
Намирате се в: Начало
В момента няма активни кампании
Продължение на кризата с липсващите лекарства за деца с левкемия Печат Е-мейл
Автор Десислава Хурмузова   
15 март 2010
На 9 март Министерство на здравеопазването отговори с писмо № 20-00-43 на Отвореното писмо, подписано от групата във Facebook и „Спаси, дари на...”.
Ето и самото писмо: стр. 1, стр.2 и стр. 3
 
Отговорът на зам.-министър Власковска е неудовлетворителен за нас. В него намираме констатации, които вече са ни известни, но не и ангажименти за скорошно решаване на възникналия по вина на Министерство на здравеопазването тежък проблем.

Фактът, потвърден от д-р Власковска в писмото, че Puri-Nethol не се внася в България и в складовете няма наличност, ни тревожи особено много, тъй като препаратът е задължителен в терапевтичния протокол и няма заместител.
Това означава, че животът на децата, нуждаещи се в момента от него, е изложен на недопустим риск.

Днес внесохме ново писмо в Министерство на здравеопазването. Можете да го прочетете в "Продължава".
 
Надяваме се да получим по-изчерпателен отговор на поставените въпроси, но много повече се надяваме отговорните лица да проявят необходимите професионализъм и воля и в спешен порядък да възстановят снабдяването с двете лекарства за детските онкохематологични отделения в страната!


До
Заместник-министър на здравеопазването
Д-р Мила Власковска

Копие:
Министър-председател на Р България
Г-н Бойко Борисов

Министър на здравеопазването
Д-р Божидар Нанев

Председател на Комисия по здравеопазване към Народно събрание на Р България
Д-р Лъчезар Иванов

От инициативата „Спаси, дари на...” и над 22 000 граждани, обединени във Facebook групата „Държавата да възстанови безплатните лекарства на онкоболните деца”

Относно: Липсата на животоподдържащите и животоспасяващи лекарства Asparaginase и Puri-Nethol за лечението на деца с левкемия


Уважаема госпожо Заместник-министър,

Във връзка с Ваше писмо изх.№ 20-00-43/09.03.2010 год. бихме искали да получим повече информация по следните въпроси, на които не намираме отговор в писмото Ви:

1.    Какви действия е предприело Министерство на здравеопазването за ускоряване на процедурата по включване на медикамента Asparaginase в Позитивния лекарствен списък?

2.    Какви мерки е взело Министерство на здравеопазването, за да осигури на онкохематологичните клиники в страната необходимите количества Asparaginase за 2009 и 2010 година?

3.    В какъв срок ще бъде възстановена доставката на Asparaginase за болниците в страната?

4.    В какъв срок ще бъде осъществен вносът на Puri-Nethol в страната?

5.    Какви мерки е взело Министерство на здравеопазването, за да осигури необходимите количества Puri-Nethol за пациентите, които в момента се нуждаят от препарата?

Както Ви е известно, двата медикамента – Asparaginase и Puri-Nethol - нямат заместител и са задължителни в протокола за лечение на остра лимфобластна левкемия, остра миелогенна левкемия, левкемичен менингит и неходжкинов синдром.

Въпреки това, вече втора година Министерство на здравеопазването не само не ги осигурява на пациентите, но и както е констатирано в писмото Ви, няма внос в страната, с което Министерство на здравеопазването поставя живота на децата, страдащи от левкемия, в реален риск.
Техните права за достъп до медицинска помощ са недопустимо нарушени:

Закон за здравето
Чл. 81. (1) Всеки български гражданин има право на достъпна медицинска помощ при условията и по реда на този закон и на Закона за здравното осигуряване.
(2) Правото на достъпна медицинска помощ се осъществява при прилагане на следните принципи:
1. своевременност, достатъчност и качество на медицинската помощ;
2. равнопоставеност при оказване на медицинската помощ с приоритет за деца, бременни и майки на деца до 1 година;

 
Настояваме да бъдат взети спешни мерки от страна на Министерство на здравеопазването и доставките на двете лекарства да бъдат възстановени в най-кратък срок!

В противен случай родителите ще бъдат принудени да заведат колективен иск от името на всички засегнати деца, а ние – да сезираме Комисията за околна среда, здравеопазване и безопасност на храните в Европейския парламент.
 
 
Екипът на инициативата „Спаси, дари на...”

Милена Пехливанова, създател на групата „Държавата да възстанови безплатните лекарства на онкоболните деца” - http://www.facebook.com/?ref=home#!/group.php?v=wall&gid=330826497574
Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите
 
 
< Предишна   Следваща >

Регистрация:

Абонамент за бюлетин

От тук можете да се абонирате за бюлетина с актуални новини от нашия сайт.


Гореща линия:
team(AT)save-darina.org

От галерията:

Нови потребители:

Общо потребители: 1221
  • mitko (1)
  • Росен Димитров (4)
  • Georgi Korfonozov (1)
  • Евгения Николаева Илиева (3)
  • Milen (1)
  • deribeev (61)
  • Цветина Иванова (1)
  • Данко Димитров (1)

Продавач на надежда

Аудио клип за сайта

Изтегляне на клипа.
 
Ръководство за родители на болни деца

Партньори:

Advertisement

Изпрати картичка

Advertisement

Най-четени:

Брояч на посещенията

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
посещения от 12/12/2006

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.