Skip to content
Намирате се в: Начало
В момента няма активни кампании
Отново за кризата с липсващите лекарства за деца с левкемия Печат Е-мейл
Автор Десислава Хурмузова   
23 април 2010
Четири месеца след като стана публично достояние и 15 месеца след спирането на държавните доставки за детските онкохематологични клиники, Министерство на здравеопазването продължава да не предприема никакви реални стъпки за разрешаване на създадената по негова вина недопустима ситуация.

На 12 април, по инициатива на омбудсмана на България г-н Гиньо Ганев, беше проведена публична дискусия „Лекарства за живота на децата”. Задачата на срещата беше да се съберат всички мнения, гледни точки и препоръки, за да се стигне най-после до решение както за финансиране на лечението на деца с онкохематологични заболявания, така и за деца, страдащи от редки заболявания като мукополизахаридоза.
Участие в дискусията взеха лекари, граждани, неправителствени организации, представители на МЗ, ИАЛ, фармацевтични компании и други.
„Спаси, дари на...” и Български дарителски форум също имаха свои представители.

За нас беше от особено значение да изразим още веднъж несъгласието си с продължаващите опити финансовото обезпечаване и доставката на двете лекарства да се прехвърлят върху Център „Фонд за лечение на деца”.
Постановление № 49 от 26 март 2010 год. за изменение и допълнение на Постановление № 280 на Министерския съвет от 2004 г. за създаване на Център „Фонд за лечение на деца“ ясно регламентира дейностите на тази структура и категорично изключва възможността фондът да поеме ангажимент от такъв характер.

На същата позиция и по същите причини беше и директорът на ЦФЛД д-р Цветана Джурова.

Днес на сайта на омбудсмана на България беше публикувана позиция относно осигуряване на лекарства за лечението на деца с онкохематологични заболявания и редки болести:
 
В резултат, както от изложените факти и аргументи, така и от духа на проведената широка обществена дискусия, и въз основа на справедливото обществено мнение,

Като констатира,че е необходим по-силно изразен ангажимент относно подобряването на регламентацията и практиките за защита на правата на пациентите,

Като се основава на принципната позиция, че животът и здравето на децата е висша ценност, на която не могат да бъдат противопоставяни юридически и финансови аргументи,

Като подчертава, че държавата не е обикновен купувач на лекарства и ролята на администрацията е не само да осигури средства за закупуването им, но и да приеме подходящи правила и процедури за това,

С убеждението, че доброто управление се характеризира със зачитане на гражданския интерес,

Омбудсманът изразява следната ПОЗИЦИЯ по обсъдените въпроси:

1. Приема за установено, че Министерство на здравеопазването не е изпълнило задължението си да осигури безплатни лекарства за лечението на деца с онкохематологични заболявания и деца, болни от мукополизахаридоза.
2. Определя като проява на лоша администрация това, че години наред Министерство на здравеопазването не намира устойчиво решение на проблеми за снабдяване с лекарства на болните деца.
3. Оценява като незадоволителни резултатите от усилията за трайно решение на проблемите, в това число и извършване на промени в нормативната уредба.
4. Подчертава необходимостта от спешни мерки за преодоляването на проблемите в системата на здравеопазването, които водят до пряко нарушаване на конституционното право на гражданите на достъпна медицинска помощ, както и на безплатно медицинско обслужване, и на равнопоставеност на пациентите при ползването на здравни услуги.
[/color]
Омбудсманът на Република България отправя следните ПРЕПОРЪКИ:

1. В срок от 14 дни Министерство на здравеопазването да осигури безплатното получаване на лекарствените продукти Purinethol(6-mercaptopurin) и L-asparginase (Kidrolase) за болните деца с онкохематологични заболявания.
2. В срок от 30 дни Министерство на здравеопазването да предприеме действия за гарантиране лечението на децата, болни от мукополизахаридоза.
3. Предлага на Министерство на здравеопазването да направи преоценка на нормативната уредба, свързана с така наречените „лекарства – сираци” и да предприеме промени, като ги съобрази със спецификата на производството и разпространението им.
4. Предлага на Министерски съвет да обсъди и предприеме необходимите действия за прекратяване на досегашната практика на хроничен недостиг и липса на лекарства за лечение на заболявания извън обхвата на задължителното здравно осигуряване."

Благодарим на омбудсмана за обективната, категорична и ясно обоснована позиция!

Горещо се надяваме, че сега вече Министерство на здравеопазването ще направи необходимото в най-кратък срок да възстанови държавните доставки на двата медикамента за трите онкохематологични клиники в страната.

Едновременно с това ще очакваме отговорните длъжностни лица, които повече от година бездействат, като по този начин разстройват лечебния процес, създават паника сред родителите и напрежение в обществото, да понесат съответните санкции.
 
 
< Предишна   Следваща >

Още по темата:

Регистрация:

Абонамент за бюлетин

От тук можете да се абонирате за бюлетина с актуални новини от нашия сайт.


Гореща линия:
team(AT)save-darina.org

От галерията:

Нови потребители:

Общо потребители: 1221
  • mitko (1)
  • Росен Димитров (4)
  • Georgi Korfonozov (1)
  • Евгения Николаева Илиева (3)
  • Milen (1)
  • deribeev (61)
  • Цветина Иванова (1)
  • Данко Димитров (1)

Продавач на надежда

Аудио клип за сайта

Изтегляне на клипа.
 
Ръководство за родители на болни деца

Партньори:

Advertisement

Изпрати картичка

Advertisement

Най-четени:

Брояч на посещенията

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
посещения от 12/12/2006

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.