Skip to content
Намирате се в: Начало Новини Силвия Славчова Спешна кампания за Силвия!
Спешна кампания за Силвия! Печат Е-мейл
Автор Екип на сайта   
30 септември 2011
ПРИКЛЮЧИЛА КАМПАНИЯ
Силвия Славчова е на 8 месеца, от село Лесново, община Елин Пелин.
Когато е на три месеца, на бебето е поставена диагноза „Хронична чернодробна недостатъчност”.
Заболяването е следствие на атрезия на екстрахепаталните жлъчни пътища и води до вторична билиарна цироза.
 
Оттогава Силвичка е приемана многократно в УБАЛДБ, Клиника по детска гастроентерология и хепатология - София. И в момента е там за лечение на появилия се наскоро асцит (коремчето й се пълни с вода).

Детето почти не наддава на тегло, въпреки специалното диетично мляко, с което се храни. На 8 месеца момиченцето тежи само 4 кг. И както можете да видите, е много жълто...

С всеки изминал ден състоянието на Силвия се усложнява. Лекарите отчитат дифузно напреднало чернодробно заболяване, за което единствената алтернатива е спешна чернодробна трансплантация.

Операцията наистина е много спешна! По мнение на лекуващия екип трябва да се извърши в близките дни, най-късно до месец.
Поради възрастта на детето, тази сложна интервенция не може да бъде извършена в България. Становището на специалистите е, че следва да се проведе в утвърден с опита си европейски трансплантационен център.

На 4 август родителите подават заявление в Център „Фонд за лечение на деца” за финансиране на чернодробна трансплантация в чужбина. На 28 септември Общественият съвет гласува лечението да се проведе в Университетска клиника Хамбург.
Но има проблем!
Офертата на лечебното заведение е за 113 885.08 евро (стр. 1 и стр. 2), а според Постановление на Министерски съвет №195 от 7 юли 2011, ЦФЛД има право да отпусне максимум 180 000 лв. или около 92 000 евро.

Осигуряването на недостигащите 21 885 евро остава отговорност на родителите.

Едва ли за много хора е лесно да намерят за броени дни 43 000 лв., но точно за тези родители това е изключено! Те едва успяват да покрият разходите по престоя на бебето и майката в болницата.

И така, Силвичка има лошия късмет, освен да е болна от много тежка болест, да е и първото дете, чиито живот е изложен допълнително на опасност, заради лимитирането на средствата на Център „Фонд за лечение на деца”.

Бебето няма да замине за Хамбург, независимо от спешността на състоянието му, докато родителите не съберат 43 000 лв.

С голяма тревога за Силвия и с искрено възмущение от ситуацията, в която сме поставени всички, обявяваме спешна кампания за набиране на 43 000 лв. за чернодробна трансплантация на Силвия Славчова в Хамбург, Германия!

Дарителска банкова сметка:
Силвия Димитрова Славчова

Първа Инвестиционна Банка
IBAN BG89FINV91501315137716 – в лева
IBAN BG40FINV91501315137725 – в евро
BIC: FINVBGSF

Телефон за контакт с бащата на Силвия: 0892 33 24 50 – Димитър Живков
 
 
< Предишна

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.