Skip to content
Намирате се в: Начало Съвети за дарители Съвети за дарители
Съвети за дарители Печат Е-мейл
Поучени от опита и грешките си през 5-те години активна работа за инициативата „Спаси, дари на...”, и водени от дълбокото убеждение, че даряването във всичките му форми е най-ценният човешки порив, а всяка дарена стотинка и лев - най-скъпите пари, със съветите по-долу искаме да помогнем на повече хора да даряват така, че от хуманния им жест не само да има реална полза, но и всички участници в дарителския процес да чувстват удовлетворение.

Опити за измама има и винаги ще има. От нас като общество зависи да останат неуспешни.
Отказът от участие в дарителски акции след „ужилване” и огорчението от благотворителността по принцип не е работещо решение, защото означава своеобразна победа на измамниците. От разрушеното доверие губят единствено нормалните и честни хора.
Това може да бъде избегнато сравнително лесно, ако към дарителския акт се подходи с необходимата отговорност и внимание. Много хора не искат да се задълбочават в подробности около каузата, за която са потърсени за помощ. Страхуват се от болката, която може да изпитат, навлизайки в дълбочина в проблема.
Да, излишно е да отричаме – когато човек се ангажира в една кауза истински, със сърце и разум, има и болка. Изисква и повече усилия, отколкото просто да изсипеш тежащите в джоба ти стотинки в някоя касичка или в нечия протегната ръка.
Но цената си струва, в това сме сигурни.

Съветите ни се отнасят за дарения за индивидуални кампании за лечение:

1. Никога не давайте пари на ръка. Нито на улицата, когато настойчиво ви подадат картичка, нито когато ви позвънят на вратата вкъщи или в офиса, независимо дали молителят действа сам или представлява фондация. При всички случаи става въпрос за измама и спекулация.
Обърнете внимание, че за картичката (билетчето) винаги ще ви поискат около 2 лева. Това е така, защото измамите до 2 лв. се считат за нищожни и не се преследват от българското законодателство.
Дарявайте само по банков път и/или чрез ДМС (вижте т. 3). Навсякъде в цивилизования свят даренията (за всякакви каузи, не само за болни) се извършват единствено по банков път, затова настоятелно ви съветваме да използвате този начин.
 
2. Преди да вземете решение да дарите, отделете време да се запознаете със случая:
- Задайте без притеснение на търсещия помощ всички въпроси, които ви интересуват. Много хора чувстват неудобство да разпитват за подробности. Смятат, че така показват недоверие, с което засягат болния или близките му. Не е така. Хората, които действително се нуждаят от помощ и са пристъпили към кампания, се стремят да бъдат максимално коректни и с готовност ще ви отговорят.
Ако не получите задоволителни отговори, не се колебайте да откажете. И не се чувствайте виновни!
- Изискайте всички документи:
Епикризи;
Акт за раждане/лична карта на болния;
Писмен отказ от ЦФЛД или КЛЧ да поеме финансиране на лечението, за да видите какви са мотивите за отказа;
Оферта. Ако кампанията е за лечение, а не за консумативи, лекарства и т.н., офертата трябва да е на бланка на болницата и да съдържа информация за планираните манипулации, калкулация на разходите, както и банкова сметка на лечебното заведение. Документът трябва да е изготвен поименно за пациента.

Ако офертата за лечение е издадена от посредническа фирма, а не директно от болницата, нямате гаранция, че дарението ви ще се използва коректно.

Ако набиращият е фондация, изискайте да ви представи документи за фирмена регистрация, сключен договор с нуждаещото се лице, пълномощно от болния или настойниците му за събиране на дарения.

- Поискайте да ви бъде показан договора за разкриване на дарителска сметка. Все още банковият договор е най-сигурната защита срещу злоупотреба с дарителската воля, затова ще се спрем по-подробно на него.
Не се задоволявайте с писмо-удостоверение от банката, че на името на лицето има създадена дарителска сметка.Това не е достатъчно. Настоявайте да прочетете договора.
Основните неща, които трябва да проверите в договора, са:

Наименование на сметката. Различните банки са приели различни наименования за дарителските сметки (специална разплащателна, набирателна за лечение и т.н.), но винаги има уточнение, че сметката е за лечение. Ако е обикновена разплащателна, няма смисъл да четете по-нататък - направо откажете помощ.

Титуляр на сметката. Във всички случаи, включително и когато болният е дете, дарителската сметка се разкрива с титуляр (бенефициент) нуждаещият се от лечение.

Цел на договора. Изрично трябва да е упомената цел/предмет на договора (конкретното лечение според офертата; точният доставчик на услугата, за която се набират средствата – болнично или лечебно заведение, доставчик на медикаменти, консумативи, технически помощни средства и др.).

Защитна клауза. Договорът трябва да съдържа отделна клауза, уреждаща начина на изразходване на набраните по сметката средства. Подкрепяйте само кампании, с чиито дарителски сметки банката се задължава да оперира целево по оферта и по безкасов път. Ако в договора не е изрично записано, че средствата ще се усвояват по банков път, след представяне на официална оферта от лечебното заведение, никой не може да ви гарантира, че няма да бъдат изтеглени на каса и използвани за други цели.

Възможно е търсещият помощ да ви изтъкне аргумента, че въпреки че в договора му няма такава клауза, сметката е защитена, защото банката ще му разреши да използва парите само със съдебно разрешение. Това няма да е невярно – някои банки имат такава практика, но са ни известни много случаи, в които съдебното разрешение се издава формално (срещу съответната такса), без ангажимент от съдебната власт за проследяване на начина, по който се изразходват разрешените средства.
Затова нашият съвет е да се осланяте единствено на банковия договор.

Допълнителна защита. Ако договорът съдържа член, задължаващ титуляра и неговите наследници да пренасочат средствата към друга дарителска сметка за лечение или към гражданска организация с подобна дейност в случаите, когато набраната сума е по-голяма от необходимата, или при настъпване на обективни обстоятелства, поради които не може да бъде постигната целта на договора, можете да бъдете спокойни, че договорът е от най-изрядните. За съжаление, засега много малко банки са включили стандартно в договорите за дарителски сметки такава клауза.

- Прочетете документите спокойно, без да бързате. Препишете си данните, които ви интересуват – имена на болния, диагноза, болнично заведение, от което е издадена офертата, име на банката и номер на банковата сметка.

- Поискайте телефон за контакт.

- Потърсете информация за болния човек или фондация в интернет. Вероятността да намерите информация е много голяма, особено когато кампанията е легитимна.
Непременно сравнете банковата сметка, която са ви дали, с тези, които намирате в мрежата, защото това е една от най-разпространените и коварни измами - случаят е истински, документите също, но банковата сметка е различна. След като видят, че историята е реална, разгледат снимки и прочетат подробности, дарителите обикновено се успокояват и забравят да проверят дали сметката и банката съвпадат. Точно на това разчитат измамниците.

- Направете си труда да прочетете повече за предлаганото в офертата лечение. Ако става въпрос за експериментален, недоказан и неприет в клиничната практика метод, трябва да сте наясно с този факт преди да дарите. Обичайно всяка кампания представя лечението, за което набира средства, като единствен, последен и почти 100% сигурен шанс за излекуване, но това не винаги отговаря на истината.

3. Бъдете внимателни и когато дарявате чрез SMS. За индивидуални дарителски кампании за лечение единственият легален начин за даряване с sms е чрез Проект DMS. Ако попаднете на зов за помощ за лечение, призоваващ да изпращате SMS на различен номер от 17 777, веднага сигнализирайте ДМС България.
Преди да подкрепите дадена кампания с дарителски SMS на 17 777, проверете в сайта на ДМС съществува ли такава кампания.
Освен DMS, с кратки номера за дарения чрез SMS (но не за индивидуални кампании!) разполагат Уницеф, SOS Детски селища, I can too, БЧК, Българската Коледа и МВР.
Всички останали SMS линии са единствено за игри.
 
Следваща >

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.