Skip to content
Намирате се в: Начало Новини Други новини Лимитът падна!
Лимитът падна! Печат Е-мейл
Автор Екип на сайта   
05 април 2012
Най-после, 8 месеца след въвеждането му, необмисленото решение средствата за лечение на болни деца да бъдат лимитирани, беше отменено от Министерски съвет.

Благодарим на министър Десислава Атанасова за поетия и изпълнен ангажимент!

Все пак оставаме с горчив вкус от коментарите около тази точка в дневния ред на вчерашното заседание на Министерски съвет.

Налага се още веднъж да напомним, че нито едно дете не се лекува в чужбина с финансиране от ЦФЛД по каприз на родителите си.
Децата нямат избор дали да се лекуват в България или в чужбина – те се изпращат на лечение от медицински експерти, които потвърждават писмено невъзможността да се проведе лечението в България, а не от родителите си.

Принудени сме да опровергаем и твърдението на министър Дянков. НЗОК не само не съфинансира скъпи лечения, а едно от условията при подаване на заявление във фонда е малките пациенти да не се ползват от финансовите механизми на задължителното здравно осигуряване, правилата за координация на системите за социална сигурност и републиканския и общинския бюджет за осигуряване на диагностика/лечение/дейности/услуги/ стоки, идентични с посочените в заявлението за организационно и финансово подпомагане (Приложение № 4 към чл. 30, ал. 1, т. 5).
Иначе, за лечения в Европейския съюз чрез формуляр S2 няма лимит. Проблемът е, че не всички деца могат да ползват този механизъм. Вече сме обяснявали нееднократно защо. Именно тези деца се изпращат на лечение чрез фонда.

Намираме за несправедливо и допълнителното финансиране на фонда да бъде прехвърляно като товар единствено върху МЗ по две причини: 1. На всички беше ясно, че планираният бюджет е недостатъчен. 2. Здравето и животът на българските деца би трябвало да са приоритет на цялото правителство!
Да, парите за фонда са се увеличили, но със същия процент се е увеличил и броят на лекуваните деца. Зад всеки лев стои борба за детски живот! Държим това да не бъде забравяно от никого!

 
Ние също, и не от вчера, предлагаме да се развие практиката чужди специалисти да идват тук и да лекуват у нас децата. Имаме и други предложения. По някои вече се работи, други се надяваме в скоро време да стартират. Сигурни сме, че всички те ще дадат резултат.
Ще помагаме. Винаги сме го казвали, потвърждаваме го още веднъж.

Прекратяваме протеста и петицията с надеждата повече никога да не се стига до трагичните събития, заради които го започнахме. Остава ни утехата, че мъничката Мерве, родена месец след въвеждането на лимита, за броените си дни на земята изпълни огромна мисия.
Грей в покой, звездичке!
Благодарим на Мерием и Джамал – родителите на Мерве, които извършиха истинско геройство, намирайки сили да превъзмогнат собствената си болка в името на всички болни деца! Поклон!

На всички, които ни подкрепиха - БЛАГОДАРИМ ВИ, ПРИЯТЕЛИ!
Без вашата помощ и разгласа протестът ни нямаше да бъде толкова успешен и кой знае още колко деца щяха да пострадат.

Силно се надяваме оттук нататък да няма повече сътресения, за да може Общественият съвет и администрацията на фонда да работят спокойно и ефективно за успешното и адекватно лечение на болните българчета.
 
 
< Предишна   Следваща >

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.