Skip to content
Намирате се в: Начало Новини Други новини Дебат за отмяна на ДДС върху дарителски sms
Дебат за отмяна на ДДС върху дарителски sms Печат Е-мейл
Автор Екип на сайта   
13 декември 2010
Всички познаваме до болка феномена благотворителна кампания за животоспасяващо лечение. Изстрадваме го всеки ден, година след година.
От години деца и възрастни организират сами акции за набиране на средства за живота си. И в момента, по данни на Български дарителски форум, сто двайсет и пет човешки съдби зависят от състрадателността ни.

До тези нуждаещи се хора застават хиляди, които отделят от заплатите и пенсиите си постоянно, за да помагат. Благодарение на тяхната отзивчивост и щедрост, много болни получиха своя шанс и днес са живи и здрави. Въпреки незаинтересоваността на собствената си държава.

Държавата не просто не успява да изпълни задълженията си и да поеме отговорност за лечението на стотици тежко болни хора - непростимо е, че едновременно с бездействието си, тя облага даряващите с данък, ощетявайки по този начин и дарителите, и болните. Да се взима от човек в беда може да се окачестви дори като мародерство.

Дори да приемем, че държавата няма достатъчен финансов ресурс, това никак не оправдава ДДС върху sms с благотворителна цел. Битката за здраве не е игра, томбола или риалити шоу!

Не е морално милосърдието да бъде облагано с данък Надежда.

Присъединяваме се към писмото на „Български дарителски форум” с искане за законодателно решение на проблема с начисляването на ДДС върху смс-и за благотворителни кампании и неговото премахване.

Писмо на Български дарителски форум:
Правителството създаде прецедент в дарителството
Става ли реален дебатът за отмяна на ДДС върху дарителските смс-и?
Поводът Български дарителски форум (БДФ) отново да говори за това, е решението на МС, взето на 8- ми декември 2010 г. и свързано със средствата, набрани от благотворителната кампания на bTV “Великолепната шесторка”. Фактът, че правителството ще дари 159 553 лева (еквивалентни на дължимото ДДС върху сумата, набрана от изпратените смс-и в рамките на кампанията)
е прецедент както в средата за дарителство у нас, така и като политическо решение.

По данни на БДФ в момента в публичното пространство са актуални над 125 дарителски смс кампании и досега те са набрали средства, чието ДДС възлиза на стойност между 250 и 300 хл. лв.
БДФ заедно с фондация “Помощ за благотворителността в България” администрира вече трета година проект “Единен дарителски номер в България - DMS” (www.dmsbg.com), в който в момента има 118 кампании и те набират средства именно чрез дарителски смс-и. По-голяма част от тях са кампании на деца и възрастни, които разчитат на дарителска подкрепа за лечение на тежки заболявания и дори за животоспасяващи операции.

Вярваме, че взетото от МС решение за дарение на сумата, в размер на
събраното от смс- ите ДДС в рамките на благотворителното предаване, “Великолепната шесторка” ще стане повод Министерството на финансите и Правителството да обмислят възможността за даряване и на сумата, равностойна на ДДС, набрана от останалите благотворителни смс кампании.
Надяваме се, че това може да е и крачка към вземане на законодателно решение за създаване на механизъм, който да не начислява или да възстановява ДДС събрано от смс-и за благотворителни кампании.

Позицията, че ДДС върху благотворителните sms-и трябва да отпадне
БДФ защитава от близо пет години и води преговори с различни институции (Министерство на финансите и Парламента) в опит да промени ситуацията.
БДФ настоява за регламент, който да гарантира, че равнопоставеността на дарителските кампании няма да зависи от добрата воля на едно или друго правителство и че е нужно равно третиране на всички благотворителни кампании, които набират средства чрез смс - механизъм.
Това би било и знак на уважение към дарителите, които ще бъдат третирани по еднакъв начин. За подкрепилите дадена кауза, еднакво важни и ценни са както “малките” индивидуални кампаниите, които набират средства, за да спасят човешки живот, така и по-мащабните, актуални публични кампании, организирани от медии и институции.
Обсъди във форума. (0 мнения)
 
< Предишна   Следваща >

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.