Skip to content
Намирате се в: Начало Предложения
Печат Е-мейл
Оптимизиране на разходите за лечение на деца в чужбина може да бъде постигнато със следните мерки:
 1. Официални споразумения между българското Министерство на здравеопазването и съответните чужди министерства и болници, чрез които да бъде уредено лечението на български деца в големите медицински центрове в Европа да е по цени и при условия, по които се лекуват гражданите на съответната държава-член на ЕС. Сега в много случаи българските пациенти се третират като частни и заплащат значително по-високи суми от местните пациенти.

 2. Разходите за лечение, което е част от дейностите, заплащани от обществената система на здравеопазване в Република България, да бъдат финансирани без изключения от НЗОК чрез издаване на формуляр за планово лечение в ЕС (Е112/S2). Това е ангажимент на НЗОК, произтичащ от пълноправното членство на Република България в Европейския съюз.

 3. Да се преразгледат клиничните пътеки на НЗОК за ортопедични и неврологични заболявания и консумативите за лечение да бъдат включени в клиничните пътеки. В момента 10% от бюджета на ЦФЛД финансира медицински изделия за неврохиругични и ортопедични операции на деца в България.

 4. Да се подпомогне на държавно ниво дейността на ЦФЛД по насърчаване на дарителството. Няколко възможни стъпки:
       - постоянна медийна разгласа на общественозначимата работа на фонда;
       - изграждане на политики към дарителите за стимулиране на активността им;
       - използване на инструменти като Проект ДМС: dmsbg.com за разкриване на кодова дума DMS Fond;
       - да се въведе ясна процедура за освобождаване от ДДС на дарителски SMS кратки съобщения.

 5. На лицата, получили разрешение за лечение в чужбина от Министерството на здравеопазването за сметка на бюджета му, да се отпуска помощта за покриване на разходите за дневни и квартирни за тях и техните придружители, както е записано в чл.17 от ПП на ЗСП: lex.bg/laws/ldoc/-13038592

 6. Сключване на споразумения с Авиокомпания „България Ер” и други основни европейски превозвачи за преференциални цени на самолетните билети за децата, получили финансиране за лечение от ЦФЛД, и един придружител. „България Ер” и в момента има благотворителна програма, от която се ползват много деца, пътуващи за лечение на частен принцип, но не и ЦФЛД.

 7. Възобновяване и развитие на практиката да се канят чуждестранни медицински специалисти в България за извършване на диагностични и лечебни процедури в случаите, когато няма български медицински специалисти в съответната област, но са налични необходимата техника и условия за провеждане на лечебния процес.

 8. Бъдещият Президент на Р България да продължи инициативата „Българската Коледа”, като всички набрани средства бъдат предоставяни на ЦФЛД след края на кампанията. Така ще се гарантира целесъобразното им изразходване и ще се подпомогне чувствително дейността на фонда.
 
Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.