Skip to content
Намирате се в: Начало Новини Други новини Позиция във връзка със случая на Байрям Али
Позиция във връзка със случая на Байрям Али Печат Е-мейл
Автор Екип на сайта   
22 февруари 2017
Малкият Байрям показа нагледно на цялото общество до какво доведоха т.нар. „промени” във фонда за лечение на деца, извършени силово, арогантно и изключително некомпетентно от Петър Москов и екипа му.
 
Най-общо казано, доведоха до критични ситуации за болните деца, административен хаос, конфликт на интереси, липса на всякаква прозрачност и публичност в работата на фонда и безнаказаност на длъжностните лица, отговорни за живота на децата.

Байрям ясно показа, че фондът не работи. Нещо, за което алармираме месеци наред.
И той далеч не е единственото дете, пострадало от фонда през последните месеци. С всеки изминал ден се появяват нови дарителски кампании за лечение на тежки заболявания, които до 2015 год. се финансираха безусловно от фонда, а сега получават отказ.
По наши общи изчисления, за по-малко от година са набрани над 3.5 млн. лева дарения за лечение на деца с левкемия, Сарком на Юинг, мозъчни тумори и други форми на рак.
За същия период бяха заведени и рекорден брой дела срещу фонда.

Време е виновните за съсипването на една от малкото работещи структури в България да понесат отговорност.
Настояваме за оставки!

На първо място настояваме за незабавна оставка на директора на фонда проф. Владимир Пилософ. За десетте месеца на поста си той доказа, че не е способен да ръководи такава специфична институция.
Обезсмисли съществуването на обществения съвет и го превърна в параван на едноличните си решения. Отношението му към родителите става все по-грубо и недопустимо. Премахна регистъра на заявленията, от който всички се информирахме за работата на фонда. Не публикува отчети за дейността си, въпреки че е длъжен да го прави на всеки 3 месеца.

Конкретно за Байрям директорът носи отговорност за това, че е чакал близо 3 месеца след положителното решение на обществения съвет, за да изиска формуляр S2, както и че 2 дни след като детето трябваше да е постъпило в немската клиника, тепърва започва да търси българска болница, която да го приеме.
Протакането до последния момент се превърна в практика – в последния момент се купуват самолетни билети, в последния момент се правят резервации за нощувки, в последния момент се търсят дати за болничен прием. Нерядко се изпускат дати, защото фондът не си е свършил навреме работата. Санкции обаче няма. От тази мудност и хаотичност страдат единствено децата и родителите им.

Носи отговорност и за това, че не е издал и до момента писмен отказ за финансиране на операцията на Байрям в Германия и по този начин блокира възможността родителите на детето да заведат дело.

Но най-вече носи отговорност за това, че едно дете е в критично състояние, а фондът, създаден за деца като него, не само не му помага, но и му пречи да се лекува. Затова и все повече хора задават публично въпроса – защо при това положение фондът за лечение на деца продължава да съществува?
Честно казано, все по-трудно ни е да отговорим на този въпрос.

По тази причина настояваме за оставката и на Пенка Белева – ръководител на Инспектора към МЗ, защото с нейния тенденциозен, субективен и злонамерен доклад започна унищожаването на фонда.

И накрая, намираме за редно заместник-министър Кундурджиев също да поеме отговорността си за неинформираното и безчовечно решение, с което обрече Байрям на още страдание, а близките му – на несигурност и страх.
 
< Предишна   Следваща >

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.