Skip to content
Намирате се в: Начало
Странна държава... Печат Е-мейл
Автор Пламен Петров   
23 февруари 2007

Странна държава е милата ни татковина... Много меко казано.

И как да не наречеш (поне) странна държава, в която карат инвалиди да се редят на опашка за нещо, което им се полага по право (в "белите страни", обаче). В която пари за депутатски банкети и мерцедеси винаги се намират, но пари за онкоболни - не. В която се оказва, че дори шефът на най-голямата организация с благотворителна цел май също е топил не пръст, а лакти в кацата с меда. Още такива странни примери - бол.

Поредната странност, която разбуни духовете - поне на нас, които сме "замесени" в кампанията за спасяването на едно 3-годишно дете - се крие (между редовете) на една статия във вчерашния брой на в-к СЕГА. Определено статията е дискусионна - но то това им е работата на медиите, да повдигат въпроси. Несъмнено тази статия повдига доста въпроси - и повечето от тях са нелицеприятни и дори неудобни.

На първо място, в статията директно се признава, че Фондът за лечение на деца е "създаден като предизборен PR на НДСВ" т.е. че предназначението му - поне в самото начало - е имало малко по-различна цел, отколкото наистина "организационно и финансово подпомагане на болни деца, нуждаещи се от диагностични и лечебни процедури в чужбина, поради невъзможност да се осъществят в РБългария". Това не ни учудва кой знае колко - и е ясно защо.

Но е наистина странно, когато дейността на една държавна организация (чийто служители получават заплата, за да си вършат работата) се сравнява с направеното от шепа доброволци през "свободното" им време, абсолютно безкористно и без каквато и да е лична облага:

За около 2 месеца бяха събрани близо 28 000 евро и 480 000 лв. Почти толкова, колкото фондът е събрал за 2006 г. - 546 000 лв.

И когато сравнението не е никак в полза на институцията, зад която принципно стои цялата мощ на държавния апарат:

Адресът на сайта е cfld-bg.com. За 2 години има 34 000 посещения.

На адреса на статистиката за посещенията в www.save-darina.org ясно се вижда, че сме надминали 41 000 посещения още на втората седмица от съществуването на сайта. И това ако не е странно... (За огромната разлика в качеството на двата сайта просто няма смисъл да говорим! Нито пък за леснотата на навигация, честотата на обновяване на информацията, обратната връзка с посетителите на сайта...)

В никакъв случай не твърдя, че дейността на Фонда е безсмислена или ненужна!Но определено ефективността му куца - много, ама много меко казано. И ако нашата интернет-кампания извади на показ нечии кирливи ризи - това нито беше целта ни, нито пък имаме вина за кирта по въпросните одежди.

Колкото до сенките на съмнение върху почтеността на самата кампания или на родителите на Дарина - нека те да тежат на съвестта на авторите им!

Обсъди във форума. (7 мнения)

 
< Предишна

Изпрати картичка

Advertisement

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.