Skip to content
Намирате се в: Начало Новини Цветомир Стефанов Цветомир
Цветомир Печат Е-мейл
Автор Десислава Хурмузова   
21 февруари 2008
ПРИКЛЮЧИЛА КАМПАНИЯ
Цветомир е на 4 години. Разболява се внезапно през март миналата година. Диагнозата е остра миелоидна левкемия М5.
Лекува се в София, СБАЛДОХЗ, при професор Бобев. Провеждат 5 курса интензивна химиотерапия от април до октомври 2007 год., като още след първия курс Цеци влиза в ремисия. След това преминава на поддържаща терапия с Ланвис и Алексан.

Само месец по-късно, на 28 ноември, лекарите регистрират рецидив. През декември започва нова интензивна химиотерапия. Състоянието му се влошава от ден на ден. Налагат се чести кръвопреливания, губи апетит, боли го коремче...

Единственият шанс е костно-мозъчна трансплантация. Проф. Бобев преценява, че може да се извърши и в България, ако са налице две условия: пълна ремисия и 100% съвместим нефамилен донор, тъй като родителите на Цецко нямат достатъчна тъканна съвместимост с него.
За съжаление, детето не успява да покрие тези идеални условия. През януари състоянието му не само не се подобрява, но и започва да се влошава. От тежката химиотерапия започват да се появяват странични ефекти. Лекуващият лекар предупреждава, че трябва да се бърза с трансплантацията, защото няма никакво време. Препоръчва Германия. Проф. Бадер, лекуващият лекар на Светльо в трансплантационния център във Франкфурт, отговаря на запитването на родителите. Мнението му е, че трансплантация е възможна и ще струва около 200 000 евро.

На 23 януари тази година, контролната миелограма показва шокиращи резултати – бластите в костния мозък са 70-80 на 100 от общия пунктат! Лекарите предлагат нова, още по-силна химиотерапия, но предупреждават родителите да се готвят и за най-лошото...
Таткото на Цеци се свързва отново с проф. Бадер за съвет. Професорът със съжаление отговаря, че при новия развой не може да приеме детето за трансплантация, докато не влезе в ремисия.
Близки на семейството правят запитване в Georgetown University Hospital, Вашингтон, САЩ. Американските специалисти дават надежда, че не всичко е изгубено и се съгласяват спешно да приемат Цеци, но лечението е на непосилно висока цена - над 1 000 000 щатски долара.

В същото време родителите осъществяват контакт с болница в Европа, която също е готова да лекува Цветомир - Zurich Kinderspital в Швейцария. Условие за приемане е детето да замине веднага, да му бъде приложена химиотерапия там, за да се проследи как се повлиява и след това да се трансплантира.
Химиотерапията ще струва 40 000 евро. Трансплантацията – 400 000 швейцарски франка или 246 492 евро.

На 8 февруари Цеци, заедно с майка си, беше транспортиран спешно до Цюрих с медицински самолет. Разходите по транспорта пое работодателят на бащата на малкия.

В момента лекарите в Швейцария полагат максимални усилия да спасят живота на момченцето. Започна химиотерапия, едновременно с това ще му поставят централен източник. Интензивно се търси подходящ донор за костно-мозъчна трансплантация.

Сумата е голяма, а срокът кратък – до 2 месеца трябва да е осигурена.
Но това никога не е било преграда пред хората, за които детският живот е безценен!

Малкото момченце не знае нищо за парите, за документите, за пречките... Не ги проумява, не ги разбира... С мъничкото си сърчице вярва само, че може да победи злата вещица Болест. Ние също вярваме!
Дръж се, Цеци!


Дарителска банкова сметка:
ПРОКРЕДИТ БАНК
Цветомир Петров Стефанов

BG58 PRCB 9230 1021 2584 18 - в лева
BG08 PRCB 9230 1421 2584 12 - в EUR
BG97 PRCB 9230 1121 2584 11 - в USD
BIC: PRCBBGSF

Обсъди във форума. (8 мнения)
 
< Предишна

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.