Skip to content
Намирате се в: Начало Новини Алекса Ангелова Алекса
Алекса Печат Е-мейл
Автор Десислава Хурмузова   
17 юли 2008
ПРИКЛЮЧИЛА КАМПАНИЯ!

Алекса Ангелова е на 1 годинка и 3 месеца. Ражда се преждевременно в 8 месец от бременността. Престоява 24 дни в кувьоз във ВМА, след което е преведена в Първа градска болница София до достигане на тегло за изписване (стр.1 и стр.2). Там й е открита ретинопатия и е извършена криотерапия на двете очички.

Месец по-късно се установява, че лечението не е дало резултат.
Специалисти препоръчват операция в чужбина.

На 12 юли 2007 год. родителите подават молба в Министерство на здравеопазване за подпомагане на лечението на Алекса.
На 10 август получават отговор, от който става ясно, че Комисия за лечение в чужбина е разгледала молбата, но не може да се произнесе, докато не получи становище от националния консултант по очни болести акад. Петя Василева.
Документите са изпратени на д-р Василева на 3 август 2007 год., с молба за представяне на протокол в спешен порядък.
5 месеца по-късно, на 28 януари 2008 год,. Комисия за лечение в чужбина отново изпраща писмо до акад. Василева, с копие до майката на Алекса, в което повторно моли за становище в спешен порядък.
До момента, почти година по-късно, няма отговор, становище, протокол или какъвто и да е писмен знак от националния консултант по очни болести по случая на Алекса.

Родителите знаят, че трябва да бързат, защото колкото по-рано бъдат взети мерки, толкова по-голям е шансът за детето им, затова се обръщат към Нова Телевизия с молба за помощ.
Нова Телевизия веднага излъчва репортаж за Алекса, на който откликват десетки българи. Благодарение на техните дарения, през септември 2007 год. малката заминава за Калуга, Русия, където й е направена операция на лявото око. През февруари 2008 год., след нова кампания за набиране на средства, подкрепена от Радио „Белла” – Петрич, е оперирано и дясното. Тогава лекарите информират майката, че операцията на първото око е неуспешна. Предлагат нова интервенция, която трябва да бъде извършена до 6 месеца.

Родителите на Алекса се обърнаха към нас за съдействие детето да бъде лекувано в някоя от известните очни клиники в Европа.
Направихме запитване в клиника „Синт Аугустин” в Белгия, където бяха оперирани Джансу и Марчело.
Проф. Клаес ни отговори, че е готов да приеме детето, но с уговорката, че прогнозите за възстановяване на зрението на дете на 1 год. са вече значително ограничени и зависят от конкретната ситуация, както и от предишното лечение. Затова предлага да приемат детето за преглед под упойка и, ако има показания, да бъде оперирано.

Офертата за операция на двете очи за пациенти, непредставящи формуляр за планирано лечение Е 112 е 5000 евро. Заедно със средствата, необходими за път и престой, общата сума, от която се нуждае Алекса, е 12 000 лв.

12 000 лв. и един подпис на лекаря, на когото държавата е гласувала отговорността за изготвяне на експертни становища, още преди година можеха да „отворят” очите на едно дете и да спестят на майка му ужасното чувство на безсилие и тревога...
Но, оказва се, в България, след година и половина членство в Европейския съюз, стискането на очи пред проблемите в здравеопазването все още е единствения подход на някои лекари.

Нищо. За сметка на това нашите са отворени. Широко!


Дарителска банкова сметка:

ПроКредит Банк (България)
Алекса Илиянова Ангелова

BG15 PRCB 9230 1024 6955 14 - в лева
BG56 PRCB 9230 1424 6955 19 - в евро

BIC: PRCBBGSF

Обсъди във форума. (19 мнения)
 
< Предишна

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.