Skip to content
Намирате се в: Начало Новини Кристиян Кръстев Кристиян
Кристиян Печат Е-мейл
Автор Десислава Хурмузова   
22 декември 2008
ПРИКЛЮЧИЛА КАМПАНИЯ
Засмяното сладурче на снимката е двегодишният Кристиян Кръстев от Русе.

Криси е мъничък, но вече е преживял повече, отколкото много хора за целия си живот. Роден е преждевременно, с усложнения в следродилния период. До четвъртия си месец претърпява и две операции на херния.
На 8 месеца му е поставена диагноза Детска церебрална парализа – квадрипирамидална форма; вътрешна и външна хидроцефалия и синдром на West – най-тежката и трудно лечима форма на епилепсия.
Във връзка с хидроцефалията са извършени още 4 операции. Имплантирана му е клапа в гръбначния стълб, а в последствие е извършена и ревизия за отпушване на клапата.
Най-трудно е положението с епилептичните пристъпи на Криси, които той започва да получава на 4-месечна възраст.
До годинка и половина, въпреки лекарствата и постоянното лекарско наблюдение, детето получава по десетки пристъпи на ден. (Епикриза, стр.1 и стр.2)

Най-сетне, през март тази година, след включването в терапията на лекарството „Синактен”, пристъпите се овладяват и Криси вече може да започне рехабилитация.
Като най-подходяща за деца в неговото състояние, на родителите е препоръчана международната рехабилитационна клиника в Трускавец, Украйна. Един курс рехабилитация в клиниката струва 4144 евро. Родителите не разполагат с тези средства, затова подават молба за съдействие до Президента на Република България, която е пренасочена към Комисия за лечение в чужбина.
На 28.05.2008 год. КЛЧ отказва да даде ход на молбата (стр.1 и стр.2).

През септември, благодарение на подкрепата на спонсори, Криси заминава за първия курс интензивна рехабилитация в украинската клиника. От него се наблюдава лек напредък, но за постигане на по-съществен, е необходимо лечението да продължи.
Следващата дата за прием е насрочена за 25 март 2009 год.

Цената за 13-дневния курс е 4144 евро.

Въпреки сериозните си увреждания, Криси е лъчезарно и енергично детенце. Вече изговаря отделни срички, но все още не може да сяда, да държи главичката си изправена и да говори. А толкова иска!
Затова майка му и татко му се обръщат към приятелите на „Спаси, дари на...”: „Разчитаме на Вашето благородство и щедра отзивчивост, за да можем да направим всичко, което е във възможностите на съвременната медицина, за да бъде нашето дете по-щастливо.”


Телефон за контакт с бащата на Кристиян - Ивайло Кръстев: 0887 57 03 46

Обсъди във форума. (14 мнения)
 
< Предишна

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.