Skip to content
Намирате се в: Начало Новини Гьоркем Сали Гьоркем
Гьоркем Печат Е-мейл
Автор Десислава Хурмузова   
10 март 2009
Двегодишният Гьоркем Сали, от село Венец, Шуменско, се ражда недоносен.
Когато навършва 6 месеца, за родителите вече е ясно, че момченцето не вижда. При последвалите офталмологични прегледи в Шумен, Варна и болница „Токуда” в София се установява „Ретинопатия и ретинални съдови изменения”.
Гьоркем има отлепване на ретината и на двете очички.

В България вече не може да се направи нищо за връщане на зрението на детето или поне за частично подобряване на състоянието му, затова родителите се обръщат към очни специалисти в Турция, Белгия и Германия.
Турските лекари оперират едното око, но без успех.
Единствено проф. Клеменс от Университетска клиника Грайфсвалд, Германия (същият специалист лекува нашия Богомилчо), дава надежда: „На детето би могла да се извърши успешна операция на двете очи срещу високото очно налягане, за запазване на роговата обвивка и полагане отново на ретината”.
Професорът съветва родителите да изискат от Здравната каса издаване на формуляр Е112 за планирано лечение в страна-член на ЕС, което те незабавно правят с молба № 20-27-16/04.08.2008 год.
След 39 дни НЗОК отговаря с „НЕ” (стр.1 и стр.2), позовавайки се на становището на националния консултант по очни болести доц. Руска Христова, според която, от една страна „...не би могло да се гарантира функционално подобрение на състоянието на пациента”, а от друга „...не са изчерпани диагностичните и лечебни възможности в България”.
Разбира се, не се посочва кои са тези възможности за лечение в България. За сметка на това, като допълнителен аргумент е използвано името и мнението на проф. Клаас от „Синт Аугустин”, Белгия. В това нямаше да има нищо странно, защото проф. Клаас наистина е един от водещите специалисти, ако не се бяхме сблъсквали с мълчанието на същите национални консултанти по очни болести, когато им се изиска становище за необходимостта от лечение в белгийската клиника.
Тази особена избирателност кога да се взима под внимание мнението на чуждите офталмолози и кога да се пренебрегва ни озадачава.

Независимо от отказа на НЗОК, родителите на Гьоркем (като всички наши борбени родители) не се отчайват. С помощта на общинската администрация на Община Венец и председателя на общинския съвет, кмета на Община Хитрино, кметове на съседни общини и други дарители, както и със съдействието на Bulgaria Air, които предоставят безплатни самолетни билети, детето заминава за Грайфсвалд.

Проф. Клеменс го оперира два пъти (на 8 септември и на 16 октомври 2008 год.), но за да прогледне Гьоркем поне с едното око е необходима и трета операция. Определена е датата за стационарен прием за новата интервенция – 26 ноември 2008 год.
Този път обаче, въпреки усилията на дарители, близки и Радио „Шумен”, семейството не успява да събере нужните 3 180 евро и детето не заминава.

Не сме специалисти и не знаем дали 3-месечното забавяне е намалило шансовете на Гьоркем. Но знаем, че няма да сме спокойни, докато не е направено всичко във възможностите на медицината едно малко слънчице да види слънцето!

Дарителска банкова сметка:
ОББ АД, клон Шумен

Гьоркем Гюнал Сали
BG38UBBS80021430205210 - в евро
BG90UBBS80021079463720 - в лева
BIC: UBBSBGSF

Обсъди във форума. (9 мнения)
 
< Предишна

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.