Skip to content
Намирате се в: Начало Новини Николай Димитров Николай
Николай Печат Е-мейл
Автор Десислава Хурмузова   
11 април 2009
ПРИКЛЮЧИЛА КАМПАНИЯ
Николай Димитров е на 7 години, от Нова Загора. Ражда се преждевременно в седмия месец с тегло 1300 грама.
С времето се установява, че Ники изостава във физическото си развитие. На 2 годинки му е поставена диагноза „Детска церебрална парализа, спастична квадрипареза” (стр.1 и стр.2).
Единственото лечение е ежедневна рехабилитация.

Родителите провеждат рехабилитацията на различни места, но най-голямо подобрение установяват от процедурите в рехабилитационното отделение по церебрална парализа в гр. Банкя.
Вече 5 години Ники посещава детския санаториум в Банкя няколко пъти в годината (част от епикризите можете да видите в Документи).
Резултатите са повече от обнадеждаващи – от почти напълно неподвижен преди 5 години, постепенно Ники започва да пълзи, да се изправя, да се облича и съблича и да се храни самичък.
Започва да прави и първите си самостоятелни стъпки.

Ефектът от рехабилитацията става видим след 30-тия ден процедури. Затова специалистите препоръчват престоят да е най-малко един месец.
Честно казано, от отговора на НЗОК по молбата на майката на Ники за финансиране на пълен обем рехабилитации не разбрахме много. Писмото прилича повече на рекламна листовка, отколкото на мотивиран отказ.
В писмото си НЗОК обяснява, че в клинична пътека № 240 има заложен минимален престой, но не и максимален, и детето може да се лекува повече от 10 дни. Това по принцип е така, но са забравили да добавят, че цената на пътеката (около 250 лв.) не покрива за повече от 10 дни разходите на никое лечебно заведение. Затова всички процедури, както и престоят на майката и детето след 10-тия ден, се заплащат от родителите:
- храна и нощувка – 8 лв;
- масаж и гимнастика – 25 лв;
- процедури с парафин – 10 лв;
- електростимулация – 10 лв.
През почивните дни няма процедури и се заплащат само нощувка и храна – 8 лв. за Ники и нощувка за майка му – 7 лв.
Или:
15 дни процедури на Ники по 45 лв. = 675 лв. ( останалите 5 дни са почивни – събота и неделя )
20 дни храна и нощувка на Ники по 8 лв. = 160 лв.
30 дни нощувка за майка му по 7 лв. = 210 лв.

Общо 1 045 лв. разходи за санаториум за 1 месец и 12 540 лв. за 1 година.

Според всички специалисти детето има възможност да стане напълно независим и самостоятелен човек, но само с упорита рехабилитация.
Досега майка му, с помощта на баби, дядовци и приятели, е съумявала да му осигури лечението, но вече не успява. Тъй като постоянно пътуват до Банкя, а и той не може да ходи, се е наложило майка му да напусне работа. Сега му е личен асистент и получава минимална работна заплата.

На 26 февруари майката на Ники подаде молба за финансово подпомагане и в Министерство на здравеопазването (вх.№ 95-00-60/26.02.09). 47 дни по-късно все още няма отговор.

В момента момченцето посещава подготвителна група в масово училище. Интелектът му е напълно запазен, няма езиково-говорни проблеми.

Най- голямата му мечта е да играе като здравите деца и да не е зависим ежеминутно от мама.

Ще стане, Ники! Ще стане!

Обсъди във форума. (19 мнения)
 
< Предишна

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.