Skip to content
Намирате се в: Начало Новини Петър Узунски Петър Узунски
Петър Узунски Печат Е-мейл
Автор Десислава Хурмузова   
01 февруари 2010
ПРИКЛЮЧИЛА КАМПАНИЯ
Шестгодишният Петър Узунски от гр. Елин Пелин страда от Детска церебрална парализа. Засегнати са двете крачета и слабо ръчичките.

Родителите полагат всички усилия детето да се развива наравно с връстниците си. Тук, в България, редовно провежда рехабилитации в центровете в Момин проход, Балчик и Банкя, както и консултации с ортопеди, психолози и невролози.
И Петьо напредва. Вече учи букви и цифри и, макар да не са любимото му занимание , се справя чудесно.

Големият проблем остават крачетата. Тъй като неговата форма на ДЦП засяга най-силно тях, трябва да се вземат мерки, докато още е малък.
В началото на 2009 год. майката на Петьо се свързва с известната детска ортопедична клиника в Ашау, Германия. През март 2009 год. специалистите от Ашау преглеждат детето на място (стр. 1 и стр. 2) и преценяват, че за момента не е необходима операция. Назначават дневни и нощни ортези, с които да се коригира походката.
Скоро след като му поставят първите ортези, майка му вижда видимо подобрение - Петьо ходи стабилно, започва да кляка и дори се опитва да тича.
 
Ортезите трябва да се подменят редовно, съобразно индивидуалния растеж. В момента детето интензивно расте, което налага прегледи 3 пъти годишно и корекция на шините максимум на 6 месеца.

През 2009 год. майката на Петьо успява със собствени средства, както и с помощта на добри и съпричастни хора, да му осигури лечението, което възлиза на 8 927.40 евро:

месец март:
преглед - 154.19 евро (стр. 1 и стр. 2);
цели ортези - 5387.56 евро (стр. 1 и стр. 2);
обувки - 214.97 евро
5 756.72 евро

месец ноември:
преглед - 99.48 евро;
частична подмяна (долна част) на ортези - 2857.25 евро (стр. 1 и стр. 2);
обувки - 214.97 евро
3 171.70 евро

Тези разходи изчерпват напълно финансовите възможности на семейството и приятелите, а следващото посещение е планирано за 25 март 2010 год.

На свое заседание на 30.10.2009 год. Комисия за лечение в чужбина отказва да разреши финансиране на лечението на Петър в Германия и препоръчва операция на ахилесовите сухожилия, която според специалистите в Ашау не само не е наложителна, но и носи риск.
Съвсем разбираемо е, че родителите избират да се доверят на консервативното лечение с ортези, още повече, че вече са видели поразителния ефект от тях.

Съвсем разбираеми са и огорчението и безсилието, които майката на Петьо изпитва: „В България е трудно да се отглежда дете с проблеми, т. е. средствата, които се дават от държавата са крайно недостатъчни. Доколкото успях да разбера, в Германия държавата поема всички разходи на техните деца, но тук - не е така.
Понякога ми се иска да оставя всичко тук и да замина в Германия с детето, за да мога да му помогна...


Нека й помогнем да му помогне!


Обявяваме кампания за набиране на 22 000 лв. за лечението на Петърчо в Ашау през 2010 год.
Сумата включва 17 850 лв. разходи за прегледи, обувки и ортези и 4 000 лв. за три пътувания и престой.
Дарителска банкова сметка:

Петър Симеонов Узунски

ПроКредит Банк (България) АД

BG65PRCB92301031720518 – в лева
BIC: PRCBBGSF

Обсъди във форума. (1 мнения)

 
< Предишна

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.