Skip to content
Намирате се в: Начало Новини Мехмед Ибрахимов Мехмед Ибрахимов
Мехмед Ибрахимов Печат Е-мейл
Автор Десислава Хурмузова   
09 май 2010
ПРИКЛЮЧИЛА КАМПАНИЯ
Историята на 9-годишния Мехмед Ибрахимов от Омуртаг не се различава съществено от историите на повечето деца с ретинопатия в България.

Мехмед се ражда недоносен на 30 октомври 2000 год. и престоява 2 месеца в кувьоз. Скоро след изписването му се установява, че детето има проблем със зрението.
Родителите му разказват: „Заведохме го на преглед в Търговище, Варна и София, но никой нищо не можа да ни каже, освен „Детето ви е сляпо.” На 3 годинки и 6 месеца бе извършен обстоен преглед под пълна упойка в клиниката на Тасков в Търговище, на който присъства доц. Филипов от София. Тогава беше поставена диагнозата „ретинопатия – отлепване на ретината”. Заявиха ни, че ако детето усеща някаква светлина, има надежда, но лечението не може да се извърши в България.

Те не са сигурни дали Мехмед долавя светлина, но решават, че трябва да потърсят помощ от държавата, която да ги насочи към подходящо лечебно заведение в чужбина. През 2005 год. подават молба в Министерство на здравеопазването. Полученият след 2 месеца отговор, не е изненадващ. И сега, 5 години по-късно, децата с висока степен на ретинопатия получават все същия отговор – националните консултанти по очни болести и Министерство на здравеопазването отказват съдействие.
 
Следващите 4 години родителите на Мехмед правят проучвания и търсят сами място, на което да лекуват детето си. Едва през 2009 год. научават за офталмологичната клиника в Грайфсвалд, Германия. Веднага изпращат запитване и получават покана за преглед. С помощта на дарители осигуряват необходимите 3180 евро и на 14 септември проф. Клеменс преглежда Мехмед и назначава дата за операция на лявото око (стр. 1 и стр. 2). За дясното не дава надежда.
Още тогава предупреждава, че с една операция няма да се постигне резултат. Ще са необходими няколко.
 
На 30 септември първата операция е извършена: Рапорт, стр. 1 и стр. 2.
Професорът определя дата и за следващата – 17 март 2010 год. И този път, с помощта на приятели и дарители, родителите успяват да съберат сумата и Мехмед е опериран отново.

Третата операция е насрочена за 28 септември 2010 год.
За нея родителите вече нямат никаква друга възможност, освен да се обърнат с молба към всички вас: „Молим за съдействие с много надежда и предварителни благодарности.

Обявяваме кампания за набирането на 7 360 лева (3180 евро по оферта и 1000 лв. за пътни разноски) за операция на Мехмед в Грайфсвалд!

Едновременно с това, искаме да напомним на националните консултанти по очни болести, че живеем в 21-ви век. Век, в който световната медицина се развива все по-бързо и лекува все повече болести, считани до неотдавна за нелечими.

Не е унизително да признаем, че в някоя област не сме на европейско ниво. Унизително е да го отричаме и по този начин да обричаме децата на страдание, което би могло да им бъде спестено.
Чл. 11 от Европейска харта за правата на пациента гласи: Всеки има право да му бъдат спестени страдания и болка толкова, колкото е възможно, във всяка фаза на неговото заболяване.

Много по-силни обаче са неписаните човешки императиви, заради които се стремим да осигурим на най-беззащитните и крехки членове на обществото всичката грижа и любов, на която сме способни, дори това да е с цената на собствените ни его, претенции и амбиции.
Затова сме хора!


Дарителска банкова сметка:

МКБ Юнионбанк АД, клон „Национален център” – Финансов център Омуртаг

Мехмед Бедриев Ибрахимов

BG59CBUN91955000304429 – лева

BG47CBUN91955040304438 – евро

BIC: CBUNBGSF

Телефон за връзка: Бедри Мехмедов – баща, тел: 0899062123

Обсъди във форума. (0 мнения) 

 
< Предишна

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.