Skip to content
Намирате се в: Начало Новини Биляна Стефанова Биляна
Биляна Печат Е-мейл
Автор Десислава Хурмузова   
08 ноември 2010
ПРИКЛЮЧИЛА КАМПАНИЯ
Биляна Стефанова е на 5 години, от Плевен.
Петият й рожден ден - 23 юни тази година - ще остане за родителите й дата, която променя живота им неочаквано и напълно.
Точно в този ден лекарите поставят на Биби диагнозата "Алвеоларен рабдомиосарком, II клиничен стадий". Това е заключението от хистологичния анализ след операция на странна, неболезнена подутина на лявото й краче.

Рабдомиосаркомът е сравнително рядко срещан, но за сметка на това агресивен злокачествен тумор, поразяващ предимно малки деца. Най-сериозната опасност е от бързи разсейки, затова трябва да се реагира незабавно.

Биляна започва химиотерапия на 2 юли в СБАЛДОХЗ, по Протокол EURO EWING 1999 (проведени са два курса химиотерапия VIDE).

Едновременно със стартиране на цитостатичната терапия, родителите подават в ЦФЛД молба за финансиране на следващия етап от лечението – лъчетерапия - в чужбина.
Причините да искат лъчелечението да бъде проведено в европейска болница са две:
Първата е, че заболяването на Биби е от редките детски онкохематологични заболявания. Съответно, и опитът в лечението му у нас е малък.
Втората, много сериозна причина е, че техниката в България е стара и крие риск от усложнения, както сама признава в интервю за в-к "Сега" доц. Веселина Първанова:
"...Заради крайно амортизираната апаратура има много голям риск от усложнения. "Болният, веднъж излекуван от рак, ще трябва да живее с други заболявания, които ние сме причинили на съседните органи", не скри националният консултант."

Бащата на Билянка обяснява проблема по различен, но не по-малко убедителен начин:
"В България лъчетерапията е може би по-опасно, ако се направи, отколкото, ако не се направи."

След 2 месеца получават отказ от Комисия за лечение в чужбина.
Препоръката е Биляна да продължи лечението си в СБАЛДОХЗ, но родителите й взимат решение то да продължи в УМБАЛ "Св. Марина" Варна, където веднага са й направени задължителните за това заболяване изследвания (миелограма, трепанобиопсия, РЕТ скенер: стр. 1 и стр. 2), след което лечението е коригирано за локализиран рабдомиосарком - висок риск, по Протокол RMS 2005, и продължава и до момента.

Дотук са проведени 6 курса химиотерапия. Предстоят още 3, като същевременно вече е време да се приложи и лъчетерапия, както е записано в епикризата от месец септември (стр. 1 и стр. 2): "Подлежи на лъчетерапия в рамките на следващия месец (по желание на семейството бащата провежда консултация по документи в клиника в Германия с оглед осъществяването й там)."

Офертата за лъчетерапия на Университетска клиника Мюнстер е на стойност 50 000 евро (стр. 1 и стр. 2).

Времето за набиране на средствата (които трябва да бъдат преведени авансово в пълен размер) е кратко. На практика детето трябва да започне лъчетерапия веднага и дори закъснява!

Сумата е сериозна, но е несравнима със залога – животът и пълното излекуване на едно малко момиченце:
"Вече не искаме, а и не можем да си позволим експерименти и "неволни грешки". Става въпрос за ЖИВОТА на дъщеря ни. А това е нашият живот и този на нашите близки.
Вероятноста от поява на този вид рак е по-малко от 1 към 1 милион. Нашето дете е едно. И ще потърсим помощ ако трябва от един милион места."

Обявяваме спешна кампания за набиране на 100 000 лв. за лечение на Биляна Стефанова в Мюнстер!

Към 24.11.2010 год. в дарителската сметка на Биляна има 83 941 лв. и 6 854 евро (4 887,02 по сметка и 1 967,56 от paypal).
Необходими са още 0 лв.,
за да забрави Биби за болестта, както това се случи със Симонка – нашата горда първокласничка

Знаем, че с общи усилия ще успеем!

Дарителска банкова сметка:
Биляна Миленова Стефанова
Сосиете Женерал Експресбанк АД, клон Плевен

BG80TTBB94005525321773 – в лева
BG26TTBB94005525321775 – в евро

BIC/SWIFT: TTBBBG22

Изпратете дарителски SMS с текст на латиница DMS BILYANA на номер 17 777 (за абонати на GLOBUL, VIVACOM и M-Tel).
За изпращането на дарителски SMS ще бъдете таксувани с 1,20 лв. с ДДС. Повече информация можете да намерите тук.

Личен сайт на Билянка: Help for Bibi

Телефон за връзка с майката на Биляна: 0885 93 44 69 - Десислава Иванова.

Обсъди във форума. (19 мнения)

 
< Предишна

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.